Ten system co si popsal je rozhodne nejakym zpusobem balancovani, ale z meho hlediska moc obecny, linearni a nevyrovnany. Jsou veci, ktere opomiji a podle me jednotlive casti vektoru nejsou rovnocenne, aby se dalo jednoduse rict, ze zbrane se stejnym souctem jsou stejne silne.Pokusim sa objasnit, akym sposobom su v DnD (a teda aj NwN) robene zbrane a preco je podla mna najlepsie zbrane balancovat prave podla zakladneho dmg.
Ale predevsim by me take zajimalo to, na co se ptal nekolikrat Brudra. Co je na soucasnem stavu spatne?
Tim nerikam, ze aktualni stav je dobre. Chci jen znat pohnutky, ktere nekoho vedou k uprave a chci znat cil.
Zvyhodnit silove buildy proti Dexerum pres zbrane?
Vyvazit rozdil zbran + stit oproti velke zbrani bez stitu?
Rozsirit skalu "vyhodnych" zbrani mimo kukri, rapir, scimitar?
Dat vsem zbranim nejake vyhodne vyuziti?
Proc se mi nelibi system vyvazovani tveho vektoru, Mytko?
Protoze si nemyslim, ze treba posun mezi martial > exotic je rovnoceny posunu 1d6 > 1d8.
Protoze 20x3 neni to stejne jako 19-20x2, protoze nezahrnujes do toho veci jako Massive Critical, Overwheling Critical, Devastating Critical, Vorpal, Damage Resistance/Reduction ... jejiz vyskyt v modulu dela prave rozdil mezi nimi.
Protoze tam chybi Enhancement / AB, elementy, typ zraneni a dalsi vlastnosti zbrani.
Aby se dalo neco vyvazovat, je treba vyvazovat porovnatelne hodnoty. Treba prevest vsechno na nejake jednotky, ktere muzu pak bezne scitat. Nejtezsi na tom je spravny prevod, ale balancovani cehokoliv neni prace na hodinu (vsimnete si treba jak balancuje Blizzard hry jako treba Starcraft nebo Warcraft III patchema a kolik let to trva).
Pr.: Kdyby se vsechno prepocitavalo na jednotku = damage.
Kolik stoji feat Weapon Proficienty Exotic, ktery si ani nejaka povolani nemuzou vzit?
Kolik stoji featy Two-Weapon Fighting, Improved Two-Weapon Fighting, Ambidexterity, ktere ma jedno povolani zdarma?
Kolik stoji -1 AC?
Kolik stoji +4 bonus na DC Disarmu.
O kolik musim pridat dmg, aby to vyplatilo?
Mluvilo se tu i o cene zbrani.
Kolik jednotek muzu ubrat/pridat zmenou narocnosti vyroby zbrane, spotrebou materialu, licenci?
Atd.
Az se tohle vsechno vycisli, pak bych teprve zacal mluvit o balancovani.
Takze, jaky je smysl a cil?
P.S.: Jinak ja si tabulky take rad prohlednu, protoze na asistentskem foru nejsou, pokud jsem dobre koukal.