V tom je ten problem.
Ze nelze porovnavat a upravovat dmg zbrani jen na zaklade jejich primarniho dmg. A ze to neni proces o tabulce, kdy vezmu nejake zakladni dmg zbrane a dle nej budu "upravovat" zbrane ostatni.

Pokusim sa objasnit, akym sposobom su v DnD (a teda aj NwN) robene zbrane a preco je podla mna najlepsie zbrane balancovat prave podla zakladneho dmg.
DnD deli zbrane podla:
- Velkosti zbrane (cim vacsia zbran tym vacsie zranenia. Cim mansia, tym lahsie sa pouziva a dava viac moznosti na sposob vyuzitia - finty, boj s dvoma zbranami, ...)
- large
- medium - standartna zbran pre postavu velkosti cloveka
- small
- tiny
- Podla obtiaznosti (dobornosti potrebnych k ich zvladnutiu)
- exotic - netradicne zbrane a vzacne zbrane vyzadujuce specialny trening.
- martial - zbrane urcene pre bojovnikov.
- simple - toto su zbrane, ktore mozu pouzivat skoro vsetky povolania.
- podla typu kritikalov
- 20(x2)
- 20(x3), alebo 19-20(x2) - (naschval uvadzam tieto dva druhy kritikalov spolu, su ekvivalentne)
- 20(x4), alebo 18-20(x2) - (naschval uvadzam tieto dva druhy kritikalov spolu, su ekvivalentne)
- Podla zraneni ake sposobuje
- d4
- d6
- d8 (2d8)
- d10
- d12 (2d6)
pzn: vsetky stupnice som umyselne zoradil od najhorsej po najlepsiu...
-------------
Podla velkosti postavy sa urcuje velkost zbrane, aku vie postava pouzivat a akym sposobom ju vie pouzivat.
- Zbran o jednu a viac velkosti mensia ako je velkost postavy moze postava pouzivat v jednej ruke. Vyhodou tychto zbrani je, ze ak postava bojuje dvoma zbranami a ma v sekundarnej ruke takuto zbran, tak ma mensie postihy ako keby to bola zbran s rovnakou vlekostou ako je jeho vlekost. Dalej je moznost na tieto zbrane zobrat finty.
- Zbran s rovnakou velkostou ako je velkost postavy, vie hrac bez problemov pouzivat v jednej ruke.
- Zbran s velkostou o jedna vacsiou ako je velkost postavy moze postava pouzivat ako obojrucnu.
------------
Pzn: vektorom [a, b, c, d] budem popisovat zaradenie zbrane v hore uvedenych skupinach. Napr dlhy mec: je medium - 2, martial - 2, 19-20(x2) -2, d8 - 3, cize [2, 2, 2, 3].
Teraz sa pozrime na tp ako su robene zbrane.
Ak chcem urobit podobne silnu zbran ako je dlhy mec [2,2,2,3], ktora bude mat kritikal 18-20(x2), tak tym ze sme jej silu v oblasti kritikalov o jedna zlepsili, tak musime zbrani niekde ubrat. Zvatsit jej velkost, zhorsit zranenia, pridat nutnost odbornosti... Co nam z toho vychadza? Scimitar, rapier [2,2,3,2]. Chceme urobit zbran, ktora ma d10 na zranenia? musime jej zas niekde ubrat. Dostaneme bastard sword, dwarven waraxe, great axe, great sword, ...
Este podotnem, ze tie posuny niesu vzdy 1:1, zmena z mediu ma large nema rovnaku vahu ako zmena z tiny na small a podobne.
---------------
Pozrime sa specialne na tvoj pripad dvojitych zbrani. Medium postava, ktora chce bojovat z dvoma zbranami ma dve moznosti (ratam ze odbornosti na boj dvoma zbranami mat bude, inak by to zmysel nemalo). Bud si zoberia dve stredne zbrane (d8 na zranenia), takze bude mat -4 na zasah. Alebo si zoberie dve small (tiny) zbrane. V takom pripade ma iba -2 na zasah, ale zas ma mansie zranenia (prinajlepsom d6 na zranenia). Teraz ked sa pozrieme na dual zbran, tak zistujeme ze za cenu jednej odbornosti sa v nej spajaju vyhody prveho i druheho pripadu (d8 na zranenia a iba -2 na zasah).
Zhrnute a podciarknute, ze cenu toho ze sa zbran o kusok posunula smerom k lepsim hodnotam v zraneniach, treba zaplatit jednou odbornostou.
Pri porovnani s dwarven wareaxe zistis ze za cenu odbornosti sa zranenia pohli z d8 na d10 a tebe z d6 na d8. Waraxe umoznuje mat stit, ty mozes mat 6 utokov...
---------------
Dodatok na zaver, niektore zbrane sa v NwN sa podla tohoto modelu budu javit slabsie ako by mali byt (halberd, flail, ...). Je to sposobene tym ze v DnD mali zbrane este rozne zvlastne schopnosti. Bonusy na vyrazanie zbrane, podrazanie, specialne manevre (set against charge), ... Autori NwN pri prepisovani zbrani z pravidiel tieto vlastnosti jednoducho odignorovali a nicim tuto stratu nevybalancovali (co je pre mna jeden z argumentov, preco neakceptujem tvrdenie ze autori vedeli co robia a nemali by sme nic menit, vsak oni to premysleli... Nepremysleli, chceli, alebo museli si zjednodusit pracu).