Vela dni a noci stravila Marta v osameni, iba pri svetle sviecky a s Knihou. Tajomny manuskript pozorne studovala a prechadzala riadok po riadku z coho ju chytali strasne stavy zloby, odporu a nechuti dalej zit. Cim sa viac do knihy ponarala, tym jej bolo jasnejsie, ze je to kniha o nej. Sillativ, elfka v ciernom, mala postava. Vsade sa objavovali podobne nazvy. To ze nasla v batohu par veci, ktore potvrdzovali tuto teoriu bolo poslednym klincom do rakvy. Nemohla tu knihu uz dalej studovat, najma nie s pomyslenim, ze vsetky tie zverstva spachala ona. Musela vyhladat pomoc. Cele dni cestovala, zmatena, casto ju prepadavala beznadej a zufalstvo, ale nakoniec sa jej podarilo premotat sa zakutiami Hlbokeho lesa az nasla ludi, ktori jej snad budu vediet pomoct - druidov.
Tato, od spolocnosti odtrhnuta skupina, venovala mnoho casu a usiliu studiu prirody, zakonov a rovnovahy. Marta po pardnovej ceste padla plna vycerpania na prah stanu, kde byval Uileach.
Po tom, ako Uileach dal Marte napit a trochu cerstveho jedla, zacala elfka rozpravat svoj pribeh. Slnecne luce prebehli medzi stromami aby sa znovu skryli a uvolnili cestu svitu mesiaca.
"To je velmi zaujimave, ano ano", Uileach prikyvol.
"Tak, to je cely moj pribeh, viete o mne vsetko ,poradte mi, co mam robit." Marta zatvorila knihu a zacala vyberat deku na spanie.
Druid si odkaslal. "Vec sa ma tak ... teraz v tebe panuje vzacna rovnovaha. Dobra - ty. A potom tvoje druhe ja. Sillativ. Takuto rovnovahu v jednej bytosti tazko pohladat."
"Niee ... o vasej rovnovahe nechcem nic pocut !" prerusila ho elfka. "Povedze mi co mam spravit, aby som znicila Sillativ. Nenavidim ju, aj ked viem, ze som to z casti ja. Musim sa jej zbavit! Tak to potom bude lepsie", odmlcala sa.
Stary druid zdvihol sede obocie a uvidel v ociach elfky odhodlanie, ktoremu sa neodvazil odporovat.
"Reku, je jedna cesta. Musis znicit podstatu Sillativ. Jej demonickost. To co ju robi tym, cim je. Jej spojenie s planinou. Vzdat prisahu Datorovi. Musis ist na planinu demonov. Niet inej cesty." dokoncil Uileach.
Příspěvek upravil Marta: 30.08.2005 19:33