Skočit na obsah

Fotka

Knizni klub

• Please log in to reply
9 odpovědí na toto téma

#1 Glorfindel

Glorfindel

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1021 Příspěvků:

Odesláno 23.02.2012 20:24

Opet jsem si po nejake dobre precetl svoji nejoblibejensi knizni serii a prikladam z ni nekolik citatu viz nize - kdo uhodne z ceho to je? :)

„Později, když jsme popíjeli kafe, pocítil jsem k ní něco jako bratrskou lásku, ale potlačil jsem to.“

„Strávili jsme tolik času lhaním jeden druhému, že jsem se rozhodl říct, co skutečně cítím. Jen abych viděl, jestli si toho někdo všimne.“

„Povím ti něco, co ti měl říct [........] už dávno: nikdy nevěř příbuzným. Jsou daleko horší než neznámí lidé. U těch máš alespoň možnost, že ti nechtějí ublížit.“
„Myslíš to vážně, viď?“
„Myslím.“
„A platí to i na tebe?“
Usmál jsem se. „Samozřejmě, že to na mě neplatí. Jsem snůška dobroty, cti a milosrdenství. Mně můžeš věřit úplně ve všem.“

„Tvrdil jsem sice vždycky, že chci umřít v posteli, ale představoval jsem si to tak, že mě jako starého pána rozšlápne slon při milování.“

„Byl jsem zas tvrdý jako kámen, temný jako zem a podlý jako samo peklo. Dnes nastal ten den."

„V tentýž den příští rok jsem šel z bytu své přítelkyně pozdě v noci, když mne přepadli tři muži – jeden měl nůž a druzí dva pořádné olověné trubky – a nebyli ani tak zdvořilí, aby mě požádali o peněženku.
Uložil jsem jejich pozůstatky ke vchodu blízkého obchodu s gramofonovými deskami.“

„Nemá žádný význam umět se přenést kamkoli, když je někdo kretén všude.“

Na okamžik zkoumala mou tvář, ale nedal jsem nic najevo. A tak poznamenala: „Když jsi měl jako dítě špatnou náladu odpovídal jsi jednoslabičně.“
„Ano,“ řekl jsem.

„A vzbuď mě, jedině kdyby nastal konec světa, a to ještě s obzvlášť zdařilými speciálními efekty.“

„Je to dost složité, a jestli mám zůstat vzhůru tak dlouho, abych ti to stačil vylíčit, budu potřebovat nějakou kávu,“ řekl jsem.
Vzdychl jsem a nalil si. Vzal jsem do ruky Klenot Vládce.
„Snad bych ti ho mel radši vrátit, než začnu,“ řekl jsem.
Začal jsem se zvedat, ale on zavrtěl hlavou.
„To si nemyslím,“ prohlásil. „Jestli si ho teď sundáš, patrně zemřeš.“
Zase jsem se posadil.
„Mléko nebo cukr?“ zeptal jsem se.

Příspěvek upravil Glorfindel: 23.02.2012 20:25

• 0

#2 BaIthus

BaIthus

Starší učeň

• Rod Agrach Dyrr
  • PipPipPip
  • 380 Příspěvků:

Odesláno 23.02.2012 20:44

Roger Zelazny - Amber

Příspěvek upravil BaIthus: 23.02.2012 20:48

• 1

#3 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 24.02.2012 13:21

By me zajimalo, kdo to prekladal? Nektery ty formulace sou udesny (napriklad hned prvni veta).
  • 0

#4 MrKure

MrKure

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 110 Příspěvků:

Odesláno 24.02.2012 14:19

Pár měsíců zpět jsem se k tomuhle taky vrátil a celou ságu si znova přečetl. Určitě patří k mým nejoblíbenějším, pokud někdo neví co číst a tohle nezná, můžu vřele doporučit.
  • 0

#5 Glorfindel

Glorfindel

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1021 Příspěvků:

Odesláno 25.02.2012 09:44

Preklady jsou casto problem to je fakt...nekdy dokazou znicit skvelou knizku - vetsinou tim, ze to ten prekladatel preklada otrocky slovo od slova a clovek se pak do ty kostrbaty konstrukce pri nejlepsi vuli nedokaze zacist.

Tak co dalsi?:

"Do toho, vy opičáci! To chcete žit věčně?"

"V celym svym životě sem neviděl takovej nechutnej chumel maminčinejch umazlenejch malejch drahoušků - vy tam! Zatáhněte břicho! Koukejte dopředu! Mluvím s váma!"

"Válka není násilí a zabíjení, čistý a jednoduchý. Válka je kontrolovaný násilí, musíte k němu mít důvod. Účelem války je podpořit rozhodnutí svý vlády silou. Důvodem nikdy není pozabíjet nepřátele jen proto, aby byli mrtvý... ale donutit je, aby udělali, co po nich chcete."
  • 0

#6 BaIthus

BaIthus

Starší učeň

• Rod Agrach Dyrr
  • PipPipPip
  • 380 Příspěvků:

Odesláno 25.02.2012 09:47

Robert Henlein - Hvězdná Pěchota

S filmem ta knížka nemá společného prakticky nic, pokud by to chtěl někdo číst na popud toho, že se mu film líbil.

Příspěvek upravil BaIthus: 25.02.2012 09:48

• 1

#7 Glorfindel

Glorfindel

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1021 Příspěvků:

Odesláno 25.02.2012 10:58

Ses dobrej - ale tohle uz vedet nebudes :) :

Nešel sejmout. Zůstal na svém místě, jako by mi vrostl do masa. Tahal jsem, škrábal a rval za šňůrku, až se utrhla a odpadla. Zatínal jsem do té věci na hrudi nehty. Nešla sejmout!

Milovali se v rozbitém vraku transportéru, zatímco bitva vznášedlových tanků pořád zuřila a červený prach blížící se písečné bouře skřípěl a škrábal na titanovém povrchu. "Pověz mi, jak se jmenuješ, "zašeptal ve standardní angličtině. Zavrtěla hlavou. "Jsi skutečná - mimo simulaci?" Přikývla, sklonila se k němu a políbíla ho."

Od doby, kdy jsem si prvně uvědomil své , jsem věděl, že budu - že bych měl být - básníkem. Ne, že bych měl na vybranou; spíš ta umírající krása všude kolem do mě vdechovala svůj posledí vzdech a přikazovala mi, abych propadl prokletí hrát si se slovy po zbytek svých dnů, jako bych měl vykoupit nesmyslnou vraždu tohoto zmrzačeného světa naší rasou.

Bylo to, jako by vyšplhali na posledí horu ve vesmíru. Pod nimi se rozkládala roztroušená přístaviště, mola a skladiště, která ukazovala, kde končí Okraj a začíná moře. Tráva se táhla do nekonečna, smyslně se vlnila v lehkém vánku a na úpatí kopců jako by narážel zelený příboj. Tráva se zdála nekonečná a jednolitá, rozprostírala se všemi směry a kam až oko dohlédlo byla stejně vysoká. Iluze, že se dívají na rozlehlé zelené moře, byla téměř dokonalá, až ke květům zmítaným větrem jako bílé vrcholky pěny viditelné z pobřeží.
  • 0

#8 BaIthus

BaIthus

Starší učeň

• Rod Agrach Dyrr
  • PipPipPip
  • 380 Příspěvků:

Odesláno 25.02.2012 17:20

Tady z věcí, ze kterých bych se mohl odpíchnout mi nic neříká, sci-fi je to.. AI, Okraj, nevybavím si knížku či sérii ve které by bylo toto, Jediné co se mi vybavuje s pojmem Okraj je Nadace od Asimova, ale k tomu mi nesedí ty texty nebo spíš si je vůbec nevybavím.
  • 0

#9 BaIthus

BaIthus

Starší učeň

• Rod Agrach Dyrr
  • PipPipPip
  • 380 Příspěvků:

Odesláno 04.03.2012 11:30

Nechám se podat, co to teda má být?
  • 0

#10 Glorfindel

Glorfindel

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1021 Příspěvků:

Odesláno 08.03.2012 20:45

je to Hyperion od Dana Simmonse. Vrele doporucuju, je to naprosto uzasny sci-fi. Myslim, ze to planujou i zfilmovat.
  • 1

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních