Skočit na obsah

Fotka

Instalace WIN_XP

• Please log in to reply
25 odpovědí na toto téma

#1 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2381 Příspěvků:
  • Interests:Books & Pubs

Odesláno 04.08.2008 13:22

Ahoj všem, kdož mají vícero zkužeností v oblasti notebooků.

Moje situace je taková:

Koupil jsem si NB s Vistama (XPčka byly jen na verzi s AMD, byl to omezený výběr modelů), zezačátku jsem si říkal cool, ale nakonec Mozilla ve spojení s multitabingem žrala výkonu jak sviňa. Zkoušel jsem různé blbosti nakonec i IE, ale problém pořád stejný (hádám, že to bude tím 1GB ram :)).

Takže jsem se rozhodl pro formát.

Dostal jsem se tak daleko, že mám bootovací disk z NERA, na kterém je zároveň kopie WIN_XP. Tudíž mi najede nějaký DOS. Vidím oba partitiony, akorátže je tam 0 MB, atd... nejde tonaformátovat, apod. Zároveň nejde spustit WIN instalace, páč není kde vytvořit SWAP file.

Hádám, že to bude asi tím, že:
a) Je HDD pořád v NTFS, tudíš si DOS neškrtne - tady je problém číslo jedna... v biosu formát není a v tom dosu to nende
b) Je to celé ta finta se SATA řadiči na WIN_XP a nižší - to je věc, o které jsem jen matně slyšel, a z toho, co jsem si našel na netu, to vypadá jako velká dřina (a navíc to chce disketovku :wink: )

No, ptám se, jestli někdo nemá kuchařku step by step :)
Jsem teď v Praze na "dovolené", takže mám omezené možnosti; nicméně mám: FLASH DISK 1GB, dokonce zprovozněný i v tom DOSu, připojení k netu a notebooky od kamarádů, ICQ omezeně.

S pozdravem pan zoufalý, který jede do za týden a něco do SWE, kde by ten notebook vážně potřeboval funkční.
  • 0

#2 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 04.08.2008 13:53

STATUS UPDATE

Je to určitě tím NTFS. Partition D: vidět jde, akoráže pomocí emulace NTFSread... co potřebuju já, je i zápis. Nejjednodušší by zřejmě bylo vytvořit bootovací CD (ještě lépe USB), které by v sobě tu funkci mělo. Hledám, hledám... zatím víceméně marně.
  • 0

#3 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 04.08.2008 14:52

XPcka pozuivaji na instalaci DOS ?
Asi bych zacal tim ze bych si sehnal kvalitni instalacku windows XP, protoze ty s ntfs pracuji uplne normalne.
  • 0

#4 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 04.08.2008 15:01

Jojo, už se na tom pracuje... opět jsem se zachoval jako netrpělivý školák a co nejrychleji jsem se chtěl Vistám odvděčit formátem... aniž bych si pořádně připravil vše potřebné k instalaci XP.
  • 0

#5 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 04.08.2008 15:11

Jojo, už se na tom pracuje... opět jsem se zachoval jako netrpělivý školák a co nejrychleji jsem se chtěl Vistám odvděčit formátem... aniž bych si pořádně připravil vše potřebné k instalaci XP.

Zobrazit příspěvek

:o))
Uz mi bylo referovano :o)))

Btw ovladace k tomu notasu mas ?
  • 0

#6 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 05.08.2008 18:11

:o))
Uz mi bylo referovano :o)))

Btw ovladace k tomu notasu mas ?

Zobrazit příspěvek

Dobrá otázka nad kterou momentálně můžu meditovat... mno, zálohoval jsem všemožné, co se tvářilo jako ovladače... žádné nefungujou, počítám, že byly na Visty. Momentálně jsem nainstaloval řadiče na touchpad. Wifi, síťovka, grafika, zvuk nula :PARTY:

Dokonce ani z HP WIFI driver neudělal nic.
  • 0

#7 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 05.08.2008 18:13

Dobrá otázka nad kterou momentálně můžu meditovat... mno, zálohoval jsem všemožné, co se tvářilo jako ovladače... žádné nefungujou, počítám, že byly na Visty. Momentálně jsem nainstaloval řadiče na touchpad. Wifi, síťovka, grafika, zvuk nula :PARTY:

Dokonce ani z HP WIFI driver neudělal nic.

Zobrazit příspěvek

Co mas za model ?
  • 0

#8 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 05.08.2008 18:48

dv6410eo

edit: Ale netřeba šefovat, už šefuju :) Taky díky Ascimu.
  • 0

#9 Foisil

Foisil

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 143 Příspěvků:

Odesláno 05.08.2008 19:27

Dej do placu reseni treba se to nekomu bude v budoucnu hodit.

Tohle miluju kdyz nekdo neco resi a nakonec ani neda vedet cim to bylo :laugh:
  • 0

#10 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 05.08.2008 21:03

Dej do placu reseni treba se to nekomu bude  v budoucnu hodit.

Tohle miluju kdyz nekdo neco resi a nakonec ani neda vedet cim to bylo  :laugh:

Zobrazit příspěvek

Ze by to bylo chybejicima ovladacema? A neprilis origos (ve smyslu sestaveni) nosic s win XP?
  • 0

#11 Pexaton

Pexaton

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 194 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 14:42

Pár mouder ode mne :laugh:

Pokud máš XP co žerou jen Disteky s ovladačema a SATA HD a zároveň nemáš disketovku máš hoodně velkej problém :grin:
Zrovna někdy tehle problém jsem řešil instalaci XP na SATA řadič... musim připomenout, že šlo o starý CD (origoš ale starý) bez jakýhokoliv SP možná ty novější instalačky s SP2 už nebudou tak problémový...

Tak že nejen že bylo potřeba připojit distekovku a natáhnout ovladač (to nemluvim o tom že bylo pořeba disketu nějak stvořit..) tak se ještě objevil problém s tim, že XP nemohly zkopírovat ovladače z diskety na ten disk (nemám tucha proč) tak že jsem to řešil tak že sem je nakopči z XP na PATA :laugh:
Tzn. hoodně velký maso...
S Vistama tyhle problémy právě nejsou protože si najdou ovladače na jakymkoliv CD... ( žehnej bože M$ :laugh: )

Nicméně k tvymu problému... existuje něco jako GParted ten umožňuje docela dobrý kouzla s HD. Jedná se o live distribuci Linuxu na který je program GParted to jen bootneš z CD a můžeš si měnit partition na Discích jak chceš... tzn i zrušit tu NTFS a vytvořit novou FAT tím celkem v klidu získáš pak snad ten funkční DOS a to ti doufám trochu pomůže...

Jinak pokud budeš instalovat tak k NB připojíš Floppy asi leda přes USB, ale snad ji i tak ty XP zbaštěj pak už to chce jen vytvořit disketu s tema správnejma ovladačema a modlit se aby všechno proběhlo jak má....
  • 0

#12 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 17:04

No, momentálně už jsem se dostal dál. SATA problém vyřešila užitečná funkce v biosu: Disable NATIVE SATA SUPPORT. Pak už pořádné instalační CD WINXP fungovalo, jak mělo. Poté už jsem normálně začal instalovat ovladače ze stránek výrobců (Intel, na HP toho moc nebylo), momentálně nemůžu nainstalovat WIFI ani ETHERNET. Ovladače mám nejspíš správné, leč WIN_XP ten WIFI driver nepodporuje a ETHERNET driver pro jistotu nejde spustit vůbec.
Prozatím stahuju Service Pack 3, Net framework a modlím se. Dále hodlám Googlit konrétní zkušenosti uživatelů mého Notebooku. Mám omezený čas, proto se to tak táhne.

Příspěvek upravil Maslostroj: 06.08.2008 17:12

• 0

#13 Ter Leeloo II

Ter Leeloo II

Cechmistr

• Admin
  • 2528 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 17:12

... Taky díky Ascimu.

Zobrazit příspěvek

No, momentálně už jsem se dostal dál. SATA problém vyřešila užitečná funkce v biosu: Disable NATIVE SATA SUPPORT. Pak už pořádné instalační CD WINXP fungovalo, jak mělo.

Zobrazit příspěvek

:laugh: O native SATA a o poradnem instalacnim mediu, jsem ti psal uz v prvni zprave na ICQ a ja pochvalu nedostanu, jooo?! To si budu pamatovat! :laugh: :laugh:
  • 0

#14 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 17:18

:laugh: O native SATA a o poradnem instalacnim mediu, jsem ti psal uz v prvni zprave na ICQ a ja pochvalu nedostanu, jooo?! To si budu pamatovat! :laugh:  :grin:

Zobrazit příspěvek

Ale jojo, ty zasloužíš určítě pusu, akorátže Asci mi poslal přesný seznam ovladačů, víš? :laugh:
  • 0

#15 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 18:22

YEAH BEJBE! CUCÉÉÉÉÉJ!

Tak už mám WIFI! Miliontýpadesátýtisící ovladač a vyšel - sp34152, anebo to možná udělal ten Service Pack 3, ale to už je ve hvězdách a nezajímá mě to.

Dodalo mi to novou sílu do žil, takže zbytek je jen otázka času.
  • 0

#16 Foisil

Foisil

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 143 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 18:34

Dekuji a aspon vim jaky notebook si nekupovat :laugh:
  • 0

#17 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 19:58

Pár mouder ode mne  :laugh:

Pokud máš XP co žerou jen Disteky s ovladačema a SATA HD a zároveň nemáš disketovku máš hoodně velkej problém  :grin:
Zrovna někdy tehle problém jsem řešil instalaci XP na SATA řadič... musim připomenout, že šlo o starý CD (origoš ale starý) bez jakýhokoliv SP možná ty novější instalačky s SP2 už nebudou tak problémový...

Tak že nejen že bylo potřeba připojit distekovku a natáhnout ovladač (to nemluvim o tom že bylo pořeba disketu nějak stvořit..) tak se ještě objevil problém s tim, že XP nemohly zkopírovat ovladače z diskety na ten disk (nemám tucha proč) tak že jsem to řešil tak že sem je nakopči z XP na PATA  :laugh:
Tzn. hoodně velký maso...
S Vistama tyhle problémy právě nejsou protože si najdou ovladače na jakymkoliv CD... ( žehnej bože M$  :laugh: )

Nicméně k tvymu problému... existuje něco jako GParted ten umožňuje docela dobrý kouzla s HD. Jedná se o live distribuci Linuxu na který je program GParted to jen bootneš z CD a můžeš si měnit partition na Discích jak chceš... tzn i zrušit tu NTFS a vytvořit novou FAT tím celkem v klidu získáš pak snad ten funkční DOS a to ti doufám trochu pomůže...

Jinak pokud budeš instalovat tak k NB připojíš Floppy asi leda přes USB, ale snad ji i tak ty XP zbaštěj pak už to chce jen vytvořit disketu s tema správnejma ovladačema a modlit se aby všechno proběhlo jak má....

Zobrazit příspěvek

Ovladac na SATA kterej to zere z diskety ma reseni, rika se mi nLite.

Gparted neni live distro ale graficka nastavba programu parted, takovy free Partion magic. Zmineny program obsahuje treba sysrescue CD, coz uz live distribuce je. Ktera jak nazev napovida obsahuje utilitek mnohem vic.
Jinac pokud radsi komercni reseni (dle meho nazoru uplne zbytecne) je Hiren's BootCD.

K tomu Native SATA. Moje zkusenost je takova ze pokud ona deska (desktop, ne notas) takovou vec ma a umi tak jsem instalaci mel bez poblemu. (Nahoda?) Mozna tam byla nejaka ficurka co umela aby se to tvarilo jako PATA...

A dotaz na Masla. Nesel by tam linux? Mysleno jako duvod proc tam jsou WIN...
  • 0

#18 Ascayavion

Ascayavion

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1120 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 20:10

Ovladac na SATA kterej to zere z diskety ma reseni, rika se mi nLite.

Zobrazit příspěvek

:laugh:

To je presne ono. Novsie Intelacke chipsety nemaju moznost vypnut SATA native support v BIOSe, preto je najjednoduchsie riesenie nLite. Pomocou softu sa daju k zakladnej instalacii XP pridat rozne drajvre, alebo aj service packy, ktore sa potom automaticky instaluju. Sikovna vec, ak sa uz nikto nechce druhy krat otravovat so SATA drajvrami, staci si vytvorit customized XP instalaciu.
  • 0

#19 Valdo

Valdo

Nacheatovano

• Kronikář
  • PipPipPipPipPip
  • 877 Příspěvků:

Odesláno 06.08.2008 20:57

:laugh:

To je presne ono. Novsie Intelacke chipsety nemaju moznost vypnut SATA native support v BIOSe, preto je najjednoduchsie riesenie nLite. Pomocou softu sa daju k zakladnej instalacii XP pridat rozne drajvre, alebo aj service packy, ktore sa potom automaticky instaluju. Sikovna vec, ak sa uz nikto nechce druhy krat otravovat so SATA drajvrami, staci si vytvorit customized XP instalaciu.

Zobrazit příspěvek

Druha moznost je vytvorit hned po cistej instalacii s drivrami obraz systemoveho disku a ulozit ho na specialnu particiu, cd, dvd alebo usb zalozny disk. Je pak podstatne jednoduchsia a rychlejsia reinstalacia :laugh:

A zrovna nedavno som mal podobny problem, potreboval som na nejake nove HP nahodit winXP, mal som vsak len orig XP a nLiteom upravene win2k .. riesenie bolo take, ze som ho nechal nacitat sata drivre z n2k instalatora, a pak som natvrdo vymenil CD v mechanike. Div sa svetu, instalator pokracoval bez problemov dalej a nainsaloval XP :laugh:
  • 0

#20 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 09:09

Ten obraz disku mě docela zajímá... jaký program byste doporučili? (Netřeba moc fičur, hlavně user friendly).

Linux nevím, jestli by tam šel, ale nemám potřebu.
  • 0

#21 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 09:10

Ten obraz disku mě docela zajímá... jaký program byste doporučili? (Netřeba moc fičur, hlavně user friendly).

Zobrazit příspěvek

Ve windows jsem pouzival norton ghost.
  • 0

#22 Foisil

Foisil

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 143 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 10:27

Zobrazit příspěvek

Pokud uz nic nehrajes tak je myslim linux jako legalni os "zadarmo" dobra volba, nainstaloval jsem manzelce nejdrive fedoru7, ted suse 11 a staci ji to a pro me idealni udrzba, sice nadava ze tam nema zadne hry (teda jsou ale kvalita zas tak slavna neni aspon ja jsem mel vzdy pocit az na par vyjimek ze jsem se ocitl 10 let nazpet ) a v nouzi muzes vyzkouset wine (ale nevim napr jestli na wine doors dx9 neni treba legalni MS produkt )

Hlavne jet do SWE s nelegealnima XP ci ci to mas muze byt i risk, svedove si ted hrajou na desne protipiratskej narod.

Ve windows jsem pouzival norton ghost.

Zobrazit příspěvek

jj kluci v praci pouzivaji to same
  • 0

#23 Valdo

Valdo

Nacheatovano

• Kronikář
  • PipPipPipPipPip
  • 877 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 10:44

Zobrazit příspěvek

Ja pouzivam Acronis True Image, recenzia napr. tu: http://www.pcrevue.s...p?page_id=49412
Je to bootovatelne CD, zakladne funkcie, vsetko s prehladnym uzivatelskym prostredim. Pre mna vsak najdolezitejsie bolo, ze dokaze zalohovat priamo na USB disk, a je tam moznost komprimacie, takze ked zalohujes 20GB particiu, tak zaloha nebude mat ani zdaleka taky rozsah.

PS: a brudra ma sokoval, ja myslel ze on si neodpusti pripomienku "dd" :wink:
  • 0

#24 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 10:53

PS: a brudra ma sokoval, ja myslel ze on si neodpusti pripomienku "dd"  :wink:

Zobrazit příspěvek

Puvodne sem to tam mel, ale asi sem se dobre vyspal nebo starnu :o))
  • 0

#25 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 18:10

No, všecko nainstalované, akorát se teď pro změnu jednou za čas ohlásí PC speaker... jen tak. Žádné další věci to nehlásí... jsem smutný.
  • 0

#26 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 07.08.2008 20:26

Zobrazit příspěvek

Kdysi sem mel norton ghost. Momentalne funguje i partimage. soucast sysrescuecd. Mozna budu odsouzen ale posledni dobou si stojim za nazorem proc pouzivat "pujceny" SW kdyz to jde i zadarmo. Kazdopadne oboji je funkcni. A na zalohovani radsi doporucim nejaky HDD, idelane novy. Vyhnete se tim problemum s obnovou partion z obrazu ktery je na disku ktery ma poskozene sektory...

...

Zobrazit příspěvek

Neni uplne pravda ze pokudn chces hrat tak s linuxem mas smulu. Ano u nekterych her ano. Ale osobne si vetsinu starsich her zahraji, nektere maji i nativni binarky pro linux. Nove DX9 a nektere DX8 tituly maji problemy, ci nefunguji ale osobne nevim o tolika novych hrach ktere stoji za to. Mam samozrejme malou partion na ktere je win xp kvuli nekterym hram. Zatim to plne eliminovat nejde.

Wine Doors je jen pomocnik pro instalaci MS aplikaci/her. Jsou pro nej pripravene vlasntni balicky ktere s tim celkem pomohou.

Co se tyka tech directu pod wine. Osobne si myslim ze pokud je to distribuovano s hrou tak by to mohlo byt legani. (Mluvime o legane ziskane hre). Jaka je realita netusim.
  • 0

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních