Skočit na obsah

Fotka

nový komp na hry

• Please log in to reply
42 odpovědí na toto téma

#1 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 18:07

abyste se nezačali smát, do 10 tisíc bez okolí skříně(něco tu ještě mam), grafiky(rezervuju 5 tisíc, doufejme bude víc) a mechaniky(mam dovou DVD vypalovačku)...
o koupi uvažuju cca v lednu/únoru -snad menší ceny, budou 55 nm radeony a 8800GT ve skladech
zatím sem probral:

CPU
http://www.czechcomp...63&artno3=41478
jeden z těchto tří, záleží na penězích, chtěl bych ale určitě 2x1MB cache
-je rozdíl ve hrách u Opteronu a Athlonu?

MB
http://www.czechcomp...jsp?artno=38678
SLI, paměti nastavitelné až na 2,5V (ne že bych chtěl, ale pro jistotu a volnost OC), solidní chladič chipsetu

RAM
http://www.czechcomp...jsp?artno=43143
podle peněz, ale když už, tak s pasivním chladičem a CL4... pokud zbyde, tak bych bral určitě obdobu od Geilu, neni o moc dražší, ale ono se to nasčítá..

pak váham ve zdroji, kolik W by mělo stačit, HDD vyberu podle peněz, stačí mi relativně málo, ale na tom se dneska neušetří.. a skříň snad nějakou bez zdroje seženu
díky za rady :wink:
  • 0

#2 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 18:56

Dyt mas vybrano tak v cem chces radit? :)
  • 0

#3 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 18:59

Akorat nevim, proc vyzdvihujes, ze ma ta MB SLI, pac to je podle me pekna ptakovna. (Ale sam to mam taky, jednoduse proto, ze stejne dobra/levna deska bez SLI v danou chvili nebyla).
  • 0

#4 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 20:01

Akorat nevim, proc vyzdvihujes, ze ma ta MB SLI, pac to je podle me pekna ptakovna. (Ale sam to mam taky, jednoduse proto, ze stejne dobra/levna deska bez SLI v danou chvili nebyla).

Zobrazit příspěvek

je fakt, že to umí šlapat akorát 8x + 8x v SLI, ale lepší, než žhavym drátem do oka ne? :wink: .. no stejně sem neviděl žádnej jinej kloudnej argument pro tu základku, přijde mi to jako kupování zajíce v pytli, rozdíl v ceně je třeba 1000 a rozdíl v kvalitě neznámej, přičemž mají pomalu stejné dispozice...
no akorát ta externí recenze nevypadala nejhůř a MSIčka okolo mají problém s PS2 klávesnicemi a teplotou..
PS: a rady jsem myslel třeba jak ten zbytek nacpat šikovně do 10 tisíc, kde ubrat a tak, nebo (jak už jsem se ptal) kolik W zdroj (doma mam Fortona 400W ale na GF8800GT to stačit asi nebude) a rozdíl v dvoujádrech Opteronu a Athlonu..
  • 0

#5 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 20:04

PS: a rady jsem myslel třeba jak ten zbytek nacpat šikovně do 10 tisíc, kde ubrat a tak, nebo (jak už jsem se ptal) kolik W zdroj (doma mam Fortona 400W ale na GF8800GT to stačit asi nebude) a rozdíl v dvoujádrech Opteronu a Athlonu..

Zobrazit příspěvek

No Opteron bych si urcite nekupoval, kvuli jeho energeticke narocnosti a s tim souvisejicimi problemy. :wink:
  • 0

#6 Ca5per

Ca5per

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 853 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 20:55

....

Zobrazit příspěvek

Ten 400W ti bude stačit. Mi 350W utáhne ATI 1950pro, tři disky a mechaniku
  • 0

#7 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 31.10.2007 21:18

2 Bruda: je fakt, že žere víc, asi by se i hůř chladil, ale do technologie nevidim že, takže šlo i spíš o výkonnost...
2 Ca5er: viděl jsem celkem šílený grafy, kde některý grafiky stoupali v zátěži k 300W, 8800GT na tom má být lépe (100/200W), ale nechtěl bych kvůli zdroji (mam ho dva roky) přijít o komp... takže proto jsem koukal na zdroje s 500 Watty...
problém by byl, že bych pak musel vyndat zdroj ze současnýho a vrátit tam starej 300W, což bych mohl zas něco pokazit, sestavu si nechám objednat a poskládat přes strýce, už se radši nebudu pouštět do PC vlastníma rukama :wink:
tahle stránka
http://www.extreme.o...culatorlite.jsp
je opravdu důveryhodná? koncipovaná pro propočty v zatížení?
  • 0

#8 Iome

Iome

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 799 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 02:38

pls maj rozum a ber DUAL CORE!! :wink: Dneska to to uz podporuje dost hier a je to poznat...aj v oknach. Crysis ma napriklad podporu QuadCore uz :) A kazda nova hra co vychadza je DUAL core friendly :D
j a na nove ATi a dostupne Nvidie 8800GT si pockaj.

momentalne je podla mna naj karta na svete 8800GT 512mb vykon/cena
s 256MB uz nekupuj je to sakra brzda....

Kamos sa ma ATi Radeona 1950xt 256mb ja 1900xt 512mb a Crysis mi ide o DOOOST lepsie ako jemu. A to ma vykonnejsi CPU.Ram mame rovnako.

Skratka nemaju sa kam nacitat textury no :(
  • 0

#9 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 16:09

pls maj rozum a ber DUAL CORE!!  :wink:  Dneska to to uz podporuje dost hier a je to poznat...aj v oknach. Crysis ma napriklad podporu QuadCore uz :) A kazda nova hra co vychadza je DUAL core friendly :D
j a na nove ATi a dostupne Nvidie 8800GT si pockaj.

momentalne je podla mna naj karta na svete 8800GT 512mb vykon/cena
s 256MB uz nekupuj je to sakra brzda....

Kamos sa ma ATi Radeona 1950xt 256mb  ja 1900xt 512mb a Crysis mi ide o DOOOST lepsie ako jemu. A to ma vykonnejsi CPU.Ram mame rovnako.

Skratka nemaju sa kam nacitat textury no :(

Zobrazit příspěvek

hh asi špatně čteš (nebo já :devil: ) ale oba zmíněný (Athlon i Opteron) jsou dual, nehodlam sedržovat neustálym opisováním jejich kopletního názvu
.. no a jinak brzda je je vlastně vše, u GT he to konkrétně právě 256bitová sběrnice, pokud vyjde ATI s 55 nm a aspoň 512 sběrnicí, tak to bude celkem masakr.. uvidíme po polovině listopadu..
PS: ten zdroj asi nepude, GT potřebuje 6-pinovej konektor a ten změzti kabelů ve skříni nevidim.. už 500W už je napsanej.. takže budu muset asi kupovat novej zdroj
PS: ten Athlon je za stejnou cenu 65W a 89W, takže volit tu méně žravou variantu?
  • 0

#10 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 16:36

pokud se nepletu tak core2duo ma prumerne vyssi vykone jak tebou zminovane AMD. Pokud neco noveho tak jedine C2D.

A grafiku, mno SLI je celkem nepouzitelny. Leda ze bys koupil najednou obe karty (coz ale s 8x + 8x PCIe je celkem o nicem v pripade 8800, na to si kup 8600), coz pochybuju ze budem kupovat dve 8800 najednou (cca 17k).

Nejak sem SLI rozebiral s kamosem a dosli jsme k zaveru ze je pro normalniho hrace prakticky k nicemu. Takovej blazen abych koupil 2x 8800 ted nejsem. Az ji zacne dochazet dech tak pravdepodobnost sehnani muze byt nizka a investice nerozumna (na trhu budou jine, lepsi karty). Proste presne jak napsal deda.

Ja mam doted Athlona XP 1700+@2400+ 1.5G DDR ram a 6800 (256bit sberna,128M pameti) a co me bavi tak si zahraju, oblivion se hrat da i v hezky grafice, stalker je problemovejsi ale taky to jde FEAR mi jede i v nativnim rozliseni 20 LCDcka (1680x1050) . A ze by jakykoli DX10 titul (nemluve o Vistach) stal za to, nevsiml jsem si, hlavne jich je jako safranu.

Jakysi upgrade planuju ale pockam si az spadne cena DDR3 :wink:
  • 0

#11 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 16:41

no já mam teď FX 5200, takže jsem dost v ouzkých
jinak možná si neviděl podtitul- do 10 tisíc, to se s předraženym Intelem + dražšíma MB pro intel jenom těžko vejdu...
a jak už jsem řikal, ta MB měla solidní testy, ale na nForce590 nemam, a vůbec je pro mě dost těžký posuzovat kvalitu MB...
PS: nok těm DDR3, dneska tam vidim cenu 7 tisíc +(za 2x 1GB), no a vzhledem v klatenci pohybující se u nich od 7 u 1066MHz a dokonce 9 u těch nejrychleších.. no radši si vezmu za 1800,- 800MHz s latencí 4, taktovatelný těsně pod jeden GHz... navíc tam vidim DDR3 jenom pro intel -> pro mě nevhodné řešení, na to nemam dost peněz
  • 0

#12 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 16:55

pokud se nepletu tak core2duo ma prumerne vyssi vykone jak tebou zminovane AMD. Pokud neco noveho tak jedine C2D.

Zobrazit příspěvek

No to je sice pekny, ale taky ma vyssi cenu. Jestli chces kupovat nabuseny dvoujadro, intel je jasna volba, jestli mas do kapsy hluboko, tak pak je intel x amd nastejno.
  • 0

#13 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 16:58

Jo jinak tu GF 6600 GT ste uz nikdo videl? V shopech ji inzerujou, prijimaj predobjednavky, dodani do sedmi dnu ap. Je to mozny?
  • 0

#14 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 17:08

no já mam teď FX 5200, takže jsem dost v ouzkých
jinak možná si neviděl podtitul- do 10 tisíc, to se s předraženym Intelem + dražšíma MB pro intel jenom těžko vejdu...
a jak už jsem řikal, ta MB měla solidní testy, ale na nForce590 nemam, a vůbec je pro mě dost těžký posuzovat kvalitu MB...
PS: nok těm DDR3, dneska tam vidim cenu 7 tisíc +(za 2x 1GB), no a vzhledem v klatenci pohybující se u nich od 7 u 1066MHz a dokonce 9 u těch nejrychleších.. no radši si vezmu za 1800,- 800MHz s latencí 4, taktovatelný těsně pod jeden GHz... navíc tam vidim DDR3 jenom pro intel -> pro mě nevhodné řešení, na to nemam dost peněz

Zobrazit příspěvek

O tech DDR3 jsem psal ze si pockam az spadne cena. Ne ze do toho pujdu ted, blazen nejsem :wink: .

jinak k tomu intelu, neco jen tak rukavu
deska gigabyte (neni vubec spatne ac neumi naprosot nepotrebne SLI)

My Webpage celkem slusne CPU (stejne se bube vetsinu casu flakat)

a grafiku si doplnis...
  • 0

#15 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 17:11

O tech DDR3 jsem psal ze si pockam az spadne cena. Ne ze do toho pujdu ted, blazen nejsem  :wink: .

jinak k tomu intelu, neco jen tak rukavu
deska gigabyte (neni vubec spatne ac neumi naprosot nepotrebne SLI)

My Webpage celkem slusne CPU (stejne se bube vetsinu casu flakat)

a grafiku si doplnis...

Zobrazit příspěvek

jj taky na to teď koukam, do budoucna je perspektivnější C2D, akorát se obávam o jejich patici.. protože ta už je tu celkem dlouho ne?
jinak v tomhle testu je vidět, že pokud bych u C2D nekoupil minmálně variantu 6550 za 4300, tak je lepší Athlon, ten už ale od 6550 vejš nestíhá
http://hwmag.cz/clan...esoru-v-testu/7
  • 0

#16 Dědek

Dědek

Velmistr

• Admin
  • 4870 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 17:16

Dyt to povidaaam!
  • 0

#17 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 17:21

Dyt to povidaaam!

Zobrazit příspěvek

no jo, no jo, já jen nečekal, že ta hranice bude takhle nízko- na 4 tisících korun... no musel bych škrtat a přepočítávat, dam si to jako alternativu, rovnou bych koupil ten 6550, ty slabší mají 800MHz sběrnici a nízkej takt..
  • 0

#18 Sepha

Sepha

Cechmistr

• Kronikář
  • 2438 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 18:17

Jo jinak tu GF 6600 GT ste uz nikdo videl? V shopech ji inzerujou, prijimaj predobjednavky, dodani do sedmi dnu ap. Je to mozny?

Zobrazit příspěvek

tezko, ta ted bude nedostatkova a cena poleze jeste nahoru
  • 0

#19 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 01.11.2007 18:25

tezko, ta ted bude nedostatkova a cena poleze jeste nahoru

Zobrazit příspěvek

no právě, ale vzhledem k ATI a 55 nm bych si troufal říct, že moc nahoru to zvedout nebudou moct, pokud obsadí ATI i střední třídu.. doufal jsem dokonce v něco lepšího, jak GTčko (v poměru cena/výkon a do 7 tisíc)
  • 0

#20 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 02.11.2007 16:55

no a teď mi zbývá 1700 na skříň a HDD;
zdroj můžu použít ten 400W co tu mám teď,
( pro info) http://www.czechcomp...jsp?artno=39592
když koupim tohle
http://www.czechcomp...jsp?artno=44877
zbydou mi tři molex konektory, což by mohlo stačit (jeden mechanika, HDD vezmu SATA a větráky snad přes rozbočku co mam, tj molex -> 2x 3pin 12V a 2x 3pin 5V)...
akorát se pobim o stabilitu no, s novym zdrojem přichází i dalších +- 1500 k zapalcení..

skříň bych mohl použít starou,
(tuto) http://www.czechcomp...jsp?artno=34203
ale nemáte tip na nějakou levnou, dobrou a bez zdroje? :D
aby mi něco zbylo na HDD (optavdu tam nehodlám mít aktuální 80GB a piplat se s instalací, když doufám, že co nejdřív tu budu mít funkční kompy dva a tenhle novej budu moct brát s sebou...)
  • 0

#21 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 02.11.2007 19:24

zbydou mi tři molex konektory, což by mohlo stačit (jeden mechanika, HDD vezmu SATA a větráky snad přes rozbočku co mam, tj molex -> 2x 3pin 12V a 2x 3pin 5V)...

Zobrazit příspěvek

Vetraky pres molex? kde zijes? Copak dneska neni standartem na deskach min 3x min 3 pin na vetrak?nemluve o moznosti monitoru (SW) plus regulace otacek (SW)
  • 0

#22 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 02.11.2007 19:48

Vetraky pres molex? kde zijes? Copak dneska neni standartem na deskach min 3x min 3 pin na vetrak?nemluve o moznosti monitoru (SW) plus regulace otacek (SW)

Zobrazit příspěvek

je fakt, že tam něco takovýho bylo.. ale záleží dost na tom, co máš za větrák, třeba jednou mi streda dal pod HDD větrák (mam ho tam do teď) a ten prostě neměl konektor- napojil ho do molexu... myslel jsem to tak, že strejda toho má kolem sebe obvykle hodně a ušetřim tim i nějakou kačku, pokud bude kablík kratší nebo tak..
ještě je tu klasická diskuze "jak nejlépe chladit"
co jsem četl, tak někteří by z mojí současné skříně omdleli (zdroj nasává do skříně, procesor vyfukuje, grafika kovový pasiv, chipset téměř bez pasivu hh a ten větráček pod HDD je připojen do molexu pomocí rozpůleného párátka, aby kabely lépe držely) :devil:
  • 0

#23 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 02.11.2007 20:43

ještě je tu klasická diskuze "jak nejlépe chladit"
co jsem četl, tak někteří by z mojí současné skříně omdleli (zdroj nasává do skříně, procesor vyfukuje, grafika kovový pasiv, chipset téměř bez pasivu hh a ten větráček pod HDD je připojen do molexu pomocí rozpůleného párátka, aby kabely lépe držely)  :devil:

Zobrazit příspěvek

:devil:

Na chlazeni neni dobry moc setrit. Ono cim vyssi teplota -> tim vetsi moznost ze neco odejde driv nez by melo. Dneska na MB davaj chlazeni na severni +jizni most+stabilizatory u CPU chlazeni s heatpipe takze fajnovka. Plus je dobry koukat jestli jsou kondiky kovovy s pevnym dielektrikem. Ono je to mnohem lepsi :).

Na CPU bejva vetsinou ten boxovanej chladic fajn a postacujici ale neni nad dobry heatpipe s vyfukem smerem ven z case.

O tom ze vodnik ma neco do sebe mluvit nebudu to je snad vsem jasne ale takovej vodnik na CPU+Grafika stoji vic jak fajnovy heatpipe v medi v kombinaci CPU+GPU(to uz to ma na sobe :) )
  • 0

#24 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 10.11.2007 20:29

tak přemýšlím o dolaďování.. má někdo informace/představu, jak bude proudit vzduch v chladičích na procesoru
http://www.czechcomp...jsp?artno=46354
a grafice?
http://www.czechcomp...jsp?artno=50643

protože musim vyřešit, kde dam vstovní a kde výstovní větrák do skříně, navíc zdroj mi dost netredičně saje vzdoch dovnitř...díky :wink:
  • 0

#25 Iome

Iome

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 799 Příspěvků:

Odesláno 10.11.2007 20:55

tak přemýšlím o dolaďování.. má někdo informace/představu, jak bude proudit vzduch v chladičích na procesoru
http://www.czechcomp...jsp?artno=46354
a grafice?
http://www.czechcomp...jsp?artno=50643

protože musim vyřešit, kde dam vstovní a kde výstovní větrák do skříně, navíc zdroj mi dost netredičně saje vzdoch dovnitř...díky  :wink:

Zobrazit příspěvek

prax je asi taka ze z predu sa nasava studeny vzdousek a zdroj ho vyfukuje ... :)
nieje problem rozobrat zdroj a otocit vetracik nie? :wink:

Ono je dobre ked ma zdroj 2... jeden nasava prave vyfukovany vzduch z cpu prechadza zdrojom a 2.ho uz vyfukuje zo skrine....

AA dalsia vec..predne vetraky: je good ked je skrina robena tak ze predny vetrak nasava luftik prechadza cez HDD do skrine....
  • 0

#26 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 10.11.2007 21:06

no rozebrat, na to se zeptam strejdy a juknu dovnitř, jak to vypadá...
co se týka právě systému vpředu- nasávat, tak to u mě moc nepude, protože tu nemam (dle linku na skříň) předpřípravený vstup, ikdyž ten plat neni problém vyřízout :wink:
taky mě napadlo, že by se dal dát větrák místo dvou volných pozic do "5.25", jina pod HDD mam už těď větrák, ale ten akorát chladí HDD, nepřináší vzduch do skříně...
taky větrák vepředu může bejt dost zdrojem hluku ne? uvažoval jsem spíš o jednom (co největším, aspoň 120mm) v bočnici nad procesor a pak kdyžtak něco přes otevšené záslepně pro PCI karty (nemam tam nic kromě grafiky), co by dodávalo vzduch grafice, právě nevim, jestli bude nasávat nevo vyfukovat, procesor bude asi nasávat... ale to by člověk řekl i o mém zdroji a neni tomu tak :wink:
  • 0

#27 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 10.11.2007 23:34

:wink:
Ty mas vubec takovy atypicky veci :). Viz ta tvoje zakladni deska. Zdroj co nasava...
  • 0

#28 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 11.11.2007 12:57

:devil:
Ty mas vubec takovy atypicky veci :). Viz ta tvoje zakladni deska. Zdroj co nasava...

Zobrazit příspěvek

to je hezky, ale to mi nepomůže
abych ušetřil 1500 za nový zdroj, tak potřebuju vědět konkrétně způsob, jak otočit proudění vzduchu v tom zdroji... tj... ?
pak, až to bude "vyhazovat vzduch", tak budu moct koupit keden velkej větrák dopoředu, jeden meší dozadu a za 500 chladič na cpu s heatpipe tohodle typu
http://www.czechcomp...jsp?artno=33866
  • 0

#29 ScOuT

ScOuT

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 900 Příspěvků:

Odesláno 11.11.2007 21:59

to je hezky, ale to mi nepomůže
abych ušetřil 1500 za nový zdroj, tak potřebuju vědět konkrétně způsob, jak otočit proudění vzduchu v tom zdroji... tj... ?
pak, až to bude "vyhazovat vzduch", tak budu moct koupit keden velkej větrák dopoředu, jeden meší dozadu a za 500 chladič na cpu s heatpipe tohodle typu
http://www.czechcomp...jsp?artno=33866

Zobrazit příspěvek

Rozeberes zdroj a otocis vetraky :).
A vetrak vyfukuje tam kde ma takovyty "mrizky" ci spise "uchyty" pro stred. Nebo to proste zkusis. Das to na nejakej zdroj napeti a uvidis.
  • 0

#30 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 12.11.2007 15:05

Rozeberes zdroj a otocis vetraky :).
A vetrak vyfukuje tam kde ma takovyty "mrizky" ci spise "uchyty" pro stred. Nebo to proste zkusis. Das to na nejakej zdroj napeti a uvidis.

Zobrazit příspěvek

no právě, ale ty ramena, za který je tam přišroubovanej musim někam přidělat (což by ještě šlo na tu uchrannou mříž) a hlavně nevim, jestli bude kabel k něm dostatečně dlouhej pro otočení... nějak otočit plaritu by nepomohlo?
  • 0

1 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních