Skočit na obsah

Fotka

Kniha či film?

• Please log in to reply
21 odpovědí na toto téma

#1 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2381 Příspěvků:
  • Interests:Books & Pubs

Odesláno 15.12.2006 13:05

Přemýšlel jsem, co je pravdy na tom, že kniha více rozvíjí fantazii než film. Co se vizuální stránky týče, tak rozhodně.

Na druhou stranu, ve filmu je potřeba chytat lehké nuance, které závisí hlavně na kvalitě herců.
Například v knížce se dozvíte.

Díval se na něj ledovýma očima, které žhnuly pomstou.
'Za toho medvídka z dětství mi zaplatíš, šmejde!' blesklo mu hlavou.

Jenže u filmu hrdinovi do hlavy nevidíte, takže si musíte mnohé domýšlet. No ne? :wink:
  • 0

#2 Tomi the Nightkiller

Tomi the Nightkiller

Velmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3824 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 13:10

Jistě, ale chceš něco po nás ostatních? :wink:
  • 0

#3 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 13:12

Jistě, ale chceš něco po nás ostatních? :happy:

Zobrazit příspěvek

Jojo, souhlasně pokyvovat hlavou a myslet si: 'Teda, ten Maselnik je ale frajer.'
Ale tak abych to poznal, musíte předvést opravdu oscarové herecké výkony :wink:
  • 0

#4 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 13:30

Teda, ten Maselnik je ale frajer. :wink:

Btw. Mnohym hrdinom je vo filmoch vidiet do hlavy, ale chce to zmenit zaner.
  • 0

#5 Tomi the Nightkiller

Tomi the Nightkiller

Velmistr

• Hráč
  • 3824 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 13:59

Das war Eso Máslo
  • 0

#6 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 14:25

Btw. Mnohym hrdinom je vo filmoch vidiet do hlavy, ale chce to zmenit zaner.

Zobrazit příspěvek

Teď nevím z které strany to myslíš? Jako v akčních filmech jim do hlavy vidět jde, dokonce tam ani není moc k vidění.
Ale taková ta komornější díla, jako například...mě teď nic nenapadne, ale takový ty ultra těžký no, jak vám ty závity
fičej naplno...a ono to třeba nestačí.
Tak tam se opravdu těžko hledají motivy pro jejich činy. A myslím si, že v knížkách je to jednodušší. Zkrátka dobrý spisovatel, který má promakanou psychologii postav, rozvede ty nejniternější pocity černé na bílém, kdežto ve filmu musíš domýšlet z nejrůznějších detailů a skládat si to dohromady.
  • 0

#7 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 14:29

Skor som mal namysli filmy typu Saw atd.
  • 0

#8 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 14:42

Skor som mal namysli filmy typu Saw atd.

Zobrazit příspěvek

I ty kulišáku, ale měl jsem to čekat žejo : )
  • 0

#9 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 14:47

Zobrazit příspěvek

Ako keby si ma nepoznal. :wink:
  • 0

#10 Skald

Skald

Mladší učeň

• Hráč
  • PipPip
  • 161 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 15:31

Zobrazit příspěvek

Co bys po něm chtěl, typickej konzument a středoprouďák jako např. hm...

hmm...

Alwin :wink:
  • 0

#11 Deekin

Deekin

Velmistr

• Kronikář
  • 3228 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 17:49

Nevadi kdyz pokyvovat nebudu? :wink:

Jednak, kniha daleko vic obohacuje slovni zasobu ctenare, nez film divaka. Taky cteni textu, tedy textu redigovaneho, utvrzuje v cloveku dobre navyky pravopisu, stavby vet, slovosledu a retoriky a to prosim pekne, uplne zadarmo.

Dalsi vec je, ze kniha si muze dovolit byt daleko slozitejsi nez film, jak co do zapletek a vedlejsich motivu, ale hlavne co se tyce psychologie postav a tedy umoznuje se ctenari do postav daleko lepe vcitit nez film.

A za dalsi, ve filmu se nebude moci nikdy zobrazit onen klasicky knizni humor, zalozeny na slovni ekvilibristice jakej je treba ve Stoparove pruvodci od Adamse nebo v Prachettovych knizkach. Viz napriklad zalostny pokus o zfilmovani Stoparova pruvodce :)
  • 0

#12 Sepha

Sepha

Cechmistr

• Kronikář
  • 2438 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 17:50

A taky se nad knizkou muzes kdykoliv vic zamyslet, bo je u toho vetsi klid a vic casu. To se v kine dela o dost hur :wink:
  • 0

#13 Deekin

Deekin

Velmistr

• Kronikář
  • 3228 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 17:53

Na druhe strane, u knihy zase nestrcis jazyk sve spolusedici tak hluboko do krku.
  • 0

#14 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • 2381 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 18:31

Nevadi kdyz pokyvovat nebudu?  :wink:

Jednak, kniha daleko vic obohacuje slovni zasobu ctenare, nez film divaka. Taky cteni textu, tedy textu redigovaneho, utvrzuje v cloveku dobre navyky pravopisu, stavby vet, slovosledu a retoriky a to prosim pekne, uplne zadarmo.

Dalsi vec je, ze kniha si muze dovolit byt daleko slozitejsi nez film, jak co do zapletek a vedlejsich motivu, ale hlavne co se tyce psychologie postav a tedy umoznuje se ctenari do postav daleko lepe vcitit nez film.

A za dalsi, ve filmu se nebude moci nikdy zobrazit onen klasicky knizni humor, zalozeny na slovni ekvilibristice jakej je treba ve Stoparove pruvodci od Adamse nebo v Prachettovych knizkach. Viz napriklad zalostny pokus o zfilmovani Stoparova pruvodce :)

Zobrazit příspěvek

Rozhodně jsem neměl v úmyslu vyvyšovat film nad knihu a se všemi body v prvním odstavci souhlasím, také jim děkuji za své pravopisné schopnosti : )

Mám dojem, že druhý odstavec se týká právě toho, o čem jsem mluvil. Tedy, že knížka může být daleko složitější co se psychologie postav týče, ale to právě proto, že v knížce je jejich motivace a pocity daleko transparentnější než u filmu. U filmu je potřeba si daleko více všímát a domýšlet, řekl bych.
  • 0

#15 Shahdee&Farroth

Shahdee&Farroth

Velmistr

• Kronikář
  • 3210 Příspěvků:

Odesláno 15.12.2006 20:18

k deekinovi, se slovni zasobou a vyjadrovanim mas jiste pradu, to kniha obohacuje, na druhou stranu filmy s originalnim znenim s titulky (napriklad anglictina nebo jine, doplnte si jazyk podle uvazeni) pomerne dost zlepsuje znalost cizich jazyku, a to neni kec nybrz fakt, stejne jako se diky ctenim beletrie nestanes profesorem cestiny ale dost ti to pomuze, tak se sledovanim anglickych filmu sice anglicky nenaucis, ale pokud mas zaklady, pripadne se te jazyk ucis dal a jinde, take to dost pomaha

k maslonove pojeti fantazie o tom co se deje v hlave herce, resp postavy...jojo mas pravdu, nezapomenutelny jsou zabery na zamyslenyho hercula poirota, to jsou veci kvuli kterym se vyplati i krome cetby knih sledovat i serial
  • 0

#16 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 16.12.2006 10:35

k deekinovi, se slovni zasobou a vyjadrovanim mas jiste pradu, to kniha obohacuje, na druhou stranu filmy s originalnim znenim s titulky (napriklad anglictina nebo jine, doplnte si jazyk podle uvazeni) pomerne dost zlepsuje znalost cizich jazyku, a to neni kec nybrz fakt, stejne jako se diky ctenim beletrie nestanes profesorem cestiny ale dost ti to pomuze, tak se sledovanim anglickych filmu sice anglicky nenaucis, ale pokud mas zaklady, pripadne se te jazyk ucis dal a jinde, take to dost pomaha

k maslonove pojeti fantazie o tom co se deje v hlave herce, resp postavy...jojo mas pravdu, nezapomenutelny jsou zabery na zamyslenyho hercula poirota, to jsou veci kvuli kterym se vyplati i krome cetby knih sledovat i serial

Zobrazit příspěvek

a ještě lepší je knížky číst knížky v originále (Třeba angliština) :happy:
jinak další dobře spracovanou detektivní serií je Nero Wolf od Rexe Stouta :wink:
  • 0

#17 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
  • Interests:Pcdlo
    Litani
    .-( skola

Odesláno 17.12.2006 19:06

Nevadi kdyz pokyvovat nebudu?  :happy:

Zobrazit příspěvek

Ja si myslím že čtu docela dost a neomezuji se jen na jistý směr nebo typ literatury :wink: ale píšu furt stejně jako prase a pravopis je mě stále věcí neznámou :laugh: takže u mě ty knižky nějak nepomahaji
  • 0

#18 Deekin

Deekin

Velmistr

• Kronikář
  • 3228 Příspěvků:

Odesláno 18.12.2006 00:52

Ja si myslím že čtu docela dost a neomezuji se jen na jistý směr nebo typ literatury  :wink: ale píšu furt stejně jako prase a pravopis je mě stále věcí neznámou :happy: takže u mě ty knižky nějak nepomahaji

Zobrazit příspěvek

Ctes si na zachode?
  • 0

#19 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 18.12.2006 08:29

Ctes si na zachode?

Zobrazit příspěvek

:happy: ja snad nečtu jen ve spaní i u demony mam z duvodu smrti připravenou litaraturu
:wink: takže co tím chtěl básník říci?
  • 0

#20 Deekin

Deekin

Velmistr

• Kronikář
  • 3228 Příspěvků:

Odesláno 18.12.2006 10:51

Snazim se zjistit jestli ctes dostatecne :)
  • 0

#21 Host_Jeff Brawo_*

Host_Jeff Brawo_*
  • Host

Odesláno 18.12.2006 11:37

Urcite knizku,clovek tam necha pracova mnohem vic fantazii.A filmy sou takovy na odpocinek  :wink:

Zobrazit příspěvek

podle toho na jakej film se divas nebo jakou knizku ctes :happy:
  • 0

#22 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 18.12.2006 20:54

Urcite knizku,clovek tam necha pracova mnohem vic fantazii.A filmy sou takovy na odpocinek  :banned:

Zobrazit příspěvek

Taky ne vždy sou i neodpočinkový filmy :laugh: ale ty skouknout :wink: na to musí mít člověk přípravu třeba pro mě to byla původní solaris a nebo třeba stalker :happy: přitom ta knížka mě přišla velice lidová na čtení a příjemná
  • 0

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních