Skočit na obsah

Fotka

Tif - problem s obrazky

• Please log in to reply
30 odpovědí na toto téma

#1 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 12:14

Mam takovy problem. Mel sem tu jedinecnou moznost si vyzkouset fotit s profesionalnim digitalem na miste upravenem podobne jako fotoatelier (sice v bojovych podminkach invexu), ale i presto to byl silny zazitek, ktery jsem si vzdycky chtel zkusit.
Navic modelka Zuzka stala opravdu za to :wow:

Fotky z digitalu me prehrali na mou flashku. Kazda fotka ma cca 42MB. Ale me se je nepodari zobrazit. nechapu proc. Bezne prohlizece sice tif otevrou ale ta fotka je mala, navic je nejak rozbita. Nechapu to. Takze prosim o radu co s tim.Treba irfanview mi tvrdi ze ta fotka ma rozliseni 208*156 :excl:

Dik za jakoukoliv radu.
  • 0

#2 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 18:38

Profesionalne fotaky fotia vacsinou do RAWu. RAW su neupravene fotky, tak ako ich nasnima senzor, TIFF i JPEG su uz formaty upravene fotakom. Prave preto profici pouzivaju RAW, aby mohli fotky upravit sami v PC. Rozdiel medzi TIFF a JPEG je len v kompresii, takze TIFF je v podstate o nicom.

Pripajam par obrazkov a doporucujem kuknut napriklad www.fotoroman.cz. Najdes tam dobre clanky.

Přiložené soubory

• Přiložený soubor  jpeg.gif   6.15K   54 Počet stažení
  • Přiložený soubor  raw.gif   6.35K   48 Počet stažení
  • Přiložený soubor  tiff.gif   6.48K   42 Počet stažení

• 0

#3 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 15.10.2006 18:43

Profesionalne fotaky fotia vacsinou do RAWu. RAW su neupravene fotky, tak ako ich nasnima senzor, TIFF i JPEG su uz formaty upravene fotakom. Prave preto profici pouzivaju RAW, aby mohli fotky upravit sami v PC. Rozdiel medzi TIFF a JPEG je len v kompresii, takze TIFF je v podstate o nicom.

Pripajam par obrazkov a doporucujem kuknut napriklad www.fotoroman.cz. Najdes tam dobre clanky.

Zobrazit příspěvek

To je sice hezky, ale podle me to nejak neresi ten problem, proc ty jeho TIFFY jsou takove divne.
  • 0

#4 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 18:50

To je sice hezky, ale podle me to nejak neresi ten problem, proc ty jeho TIFFY jsou takove divne.

Zobrazit příspěvek

To som sa naucil od teba - odpovedat tak, ze to prd pomoze. :wow:

Chu, v akom softe si to skusal otvorit? Stale sa mi nezda, ze by profesionalny fotak pouzival TIFF. Co to bolo za fotak?
  • 0

#5 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 21:02

Ani netusim Nejaky Olumpus nejaka extratrida, nejaky 9Mpixel. On mluvil prave o formatu RAW ale soubory mam tif coz me prave take prekvapilo.
Dali mi k tomu i Cd s nejaky softem na zpracovani.
C1 Pro version 3.5.1, a v nem se u tech fotek pise ze sou RAW RGB. Jenze ja z nich vidim jen kousek, jakoby jen vyrez.
Je to proste nejake divne :wow:
  • 0

#6 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 06:58

Vyskusal si Photoshop CS2 ? Vie celkom slusne pracovat s RAW a podporuje dost vela modelov. Ono, u toho RAW je problem, ze kazdy fotak dava ine data a preto neexistuje univerzalny soft. S tou priponou tif je to divne. U olympusu maju raw priponu .irf.
Je u toho vyrezu vidiet exif? Dost by pomohlo vediet, aky to je model. Pokial je to uplna novinka, so softom moze byt problem.
  • 0

#7 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 07:11

Vyskusal si Photoshop CS2 ? Vie celkom slusne pracovat s RAW a podporuje dost vela modelov. Ono, u toho RAW je problem, ze kazdy fotak dava ine data a preto neexistuje univerzalny soft. S tou priponou tif je to divne. U olympusu maju raw priponu .irf.
Je u toho vyrezu vidiet exif? Dost by pomohlo vediet, aky to je model. Pokial je to uplna novinka, so softom moze byt problem.

Zobrazit příspěvek

Ocekaval bych, ze software dodavany k svetloplachu, bude podporovat format, ve kterem uchovava zachycene vrcholne okmaziky.

Dali mi k tomu i Cd s nejaky softem na zpracovani.

Muzes mi jeden ten soubor poslat ?

A btw 9 Mpixelu, to zas neni takova extra trida. Cekla bych ze na Invexu se vytasej s nejakym 15 MPixelem.
  • 0

#8 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 07:42

Ocekaval bych, ze software dodavany k svetloplachu, bude podporovat format, ve kterem uchovava zachycene vrcholne okmaziky.

A btw 9 Mpixelu, to zas neni takova extra trida. Cekla bych ze na Invexu se vytasej s nejakym 15 MPixelem.

Zobrazit příspěvek

Narazal som na to, ze ine softy, ktore spominal mu to nechcu otvorit.
Okrem ineho, nie su to zrovna mpx, co urcuju kvalitu fotaku. Poznam kopu skvelych 6mpx fotakov, ktore strcia do kapsy "marketingove stroje" s viac mpx.
Samozrejme, niekomu moze stacit, ked to ma "dostatok" mpx.
  • 0

#9 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 09:02

Okrem ineho, nie su to zrovna mpx, co urcuju kvalitu fotaku. Poznam kopu skvelych 6mpx fotakov, ktore strcia do kapsy "marketingove stroje" s viac mpx.
Samozrejme, niekomu moze stacit, ked to ma "dostatok" mpx.

Zobrazit příspěvek

Takhle jsme to nemyslel, samozrejme ze vetsi cislo neni primo umerne kvalite pristroje a v rukach "amatera" z toho stejne vylezou "braky".

Ale na Invexu bych cekal, ze predstavi nejake ty Hi-End vecicky ... Asi uz se to dost zmenilo, co jsem tam byl naposledy. :wow:
  • 0

#10 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 09:31

Ale na Invexu bych cekal, ze predstavi nejake ty Hi-End vecicky ... Asi uz se to dost zmenilo, co jsem tam byl naposledy.  :wow:

Zobrazit příspěvek

Preto tam uz nechodime, nie? :excl:
  • 0

#11 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 13:02

Klidne nekomu snimek poslu ale upozornuju ze maj kolem 45MB.

Jinak on mi rikal jak se ten fotak jmenuje, jenze ja byl trosku rozrusenej, takze sem ho moc neposlouchal. Modelka Zuzka byla proste presne muj tip. :wow:

Ted me tak napadlo. Byl jste nekdo na invexu, pavilon D to myslim byl. Tmavovlasa slecna u makety Harleye. Tak to je zuzka :excl:
Jinak ja byl na Invexu asi po 8 letech, pracovne, a musim rici, ze opet me nejvice zaujali slecny, technika me nejak nebrala, co potrebuju si zjistim z netu.
  • 0

#12 Drakon Ash'han

Drakon Ash'han

Mistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1331 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 13:27

Pokud je to snímek tý Zuzky tak ho pošli mě :wow:
  • 0

#13 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 15:25

Jste nejaky zvedavy kluci. Rikam vam, ze neni o co stat. :wow:
  • 0

#14 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 15:29

Jste nejaky zvedavy kluci. Rikam vam, ze neni o co stat.  :wow:

Zobrazit příspěvek

Pche !
Ale my na to prijdem ze jo :excl:
  • 0

#15 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 15:34

Pche !
Ale my na to prijdem ze jo  :excl:

Zobrazit příspěvek

My ? No pockame co na to reknou chlapci z American's Army. :wow:
  • 0

#16 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 15:46

Za chvili sem hodim link, at se ukazi i jini odbornici. Ja si uz nevim rady. Moje posledni sance je photoshop a American's Army Boys.
  • 0

#17 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 16:15

*Ceka na link*

OD&D

Zobrazit příspěvek

No nejak se to nepovedlo. Na rapidshare.de, probehl upload, pak se obevilo okno at si zalozim ucet a ja to odmitl tim linkem dole at mi da jen link na to ulozeni a nic :wow:
Ale Scoutovi poslu link odkad to stahne. Mrkni na PM
  • 0

#18 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 17:03

Tak Scout prisel na to ze ten fotak je Olympus P45

Ehm jinak to je 39Mpixel :wow:

No ve Photoshopu to ukazuje vetsi rozliseni ale ja tomu nejak nerozumim

Přiložené soubory

• Přiložený soubor  1.jpg   189.47K   36 Počet stažení

• 0

#19 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 18:46

Kolega mi doporucil PlugIn
A prej uz to normalne otevre, me se nedari. Nakopiroval jsem ten soubor do
Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats
jak pisou v readme ale zmenu sem nezaznamenal.
Nemusi se to jeste nekde aktivovat v tom Photoshopu?
  • 0

#20 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 19:24

Tak z rawu jw jpg...ma mega rozliseni a vevlikost jest 181mb.ale ta slecna za to stoji. :wow:

Zobrazit příspěvek

No ja uz prisel jak to spoustet prez ten plugin (Open as :excl: ) ale stejne to hodi chybu, ten kamarad to delal na Macu.
Tak uz vazne nevim.
  • 0

#21 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 19:33

Uz jste to vyresili ?
  • 0

#22 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 19:38

No ja uz prisel jak to spoustet prez ten plugin (Open as  :wow: ) ale stejne to hodi chybu, ten kamarad to delal na Macu.
Tak uz vazne nevim.

Zobrazit příspěvek

No ja teda nemam nainstalovanej Photoshop a nejak nemam naladu ho instalovat, ale kluci z American's Army, co na to koukali, delaji jak na v jabkach, tak ve widlich ci tuxu, a jejich resoult je cituji:

Toje nejaky cely pojebany.

A jeste k tomu formatu Tiff. To je moc pekny format. Je to bezeztratova komprese. Proto, kdyz jsem to zabalil do bz2, to melo vic nez pred tim. Kdo tohle mohl vymyslet.

Jo a na zaver Chuan ja mel pak uplne jiny starosti, takze jsem nejakej podivnej Tiff uplne vypustil z hlavy. :excl:
  • 0

#23 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 19:46

Tak Scout prisel na to ze ten fotak je Olympus P45

Tady hodim jen takovou technickou poznamku.

Snímá rychlostí 35 záběrů za minutu, čili jeho 117 MB snímek se ukládá do bufferu méně než dvě vteřiny. Výstup je 48bitový (16 bitů na jeden barevný kanál, ty jsou tři, tedy RGB). Dynamický rozsah je 12 EV. Snímky lze pořizovat v RGB, ale též rovnou ve CMYK. Pro mimořádně kvalitní fotografie lze použít dvojexpozici, pak se dochází k obrazu 10600x7216 pixelů (48bitový RGB pak má 438MB, ve CMYK dokonce 585 MB). Na kartu se zapisuje rychlostí 20 MB/sec.

Tady si trosku porovnam ty cisla, pouziju lehke kupecke pocty a teda dostavam se uplne k jinym vysledkum. :wow:

Prosim vas co je to 48 bit RGB .... ? A ten CMYK ma kolik bitu potom ? 64 ?

Ty jo to dokaze za[psat i barvy ktery vubec neexistujou. ?
  • 0

#24 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 21:25

No ja bych rekl. ze mi to prste dali uz castecne komprimovane, ale ten fotak dokaze jeste surovejsi data. Jinak kamarad z reklamni agentury, ktery v tomhle dela, to mel jako prvni prekonvertovane. Delal to na Macu.
A jinak rikal, ze to je v takovem rozliseni ze mi z toho klidne udela plakat o formatu A1.
Prave se mi to dokonvertovava.
Juchuuu. Dilo se podarilo. Timto dekuji Josifkovi, Scoutovi a Kotanovi a specialne handrove babike :wow:

A tohle je Zuzka. Fotka neni nijak upravovana.

Přiložené soubory

• 0

#25 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 21:58

Timto dekuji Josifkovi, Scoutovi a Kotanovi.

Zobrazit příspěvek

Na handrove babiky sa zase zabudlo. :wow:
Tak ci onak, zaujimavy fotak, i ked, ako pise Brudra, tie cisla su divne.
  • 0

#26 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 16.10.2006 22:15

Na handrove babiky sa zase zabudlo.  :excl:

Zobrazit příspěvek

No ja jsem na tebe nezapomel, diky tvemu prispevku jsem to nejak zacal resit. :wow:
  • 0

#27 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 16.10.2006 22:19

Na handrove babiky sa zase zabudlo.  :rolleyes:

Zobrazit příspěvek

Ja na tebe zapomel :wow: uz to jdu editnout :excl:
  • 0

#28 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 17.10.2006 09:25

Ja na tebe zapomel  :wow: uz to jdu editnout  :excl:

Zobrazit příspěvek

:rolleyes:

A teraz k Zuzke. To tam dievcina musela sediet cele dni a usmievat sa na kazdeho, kto sa pretlacil k fotaku? Chudak dievca. :laugh:
  • 0

#29 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 17.10.2006 09:59

:excl:

A teraz k Zuzke. To tam dievcina musela sediet cele dni a usmievat sa na kazdeho, kto sa pretlacil k fotaku? Chudak dievca.  :rolleyes:

Zobrazit příspěvek

No tak to uplne nebylo.
Fotil ji profik, mela vstupy. To samozrejme nic nemeni na tom, ze to bylo narocne.
Pred zacatkem foceni jsme si chvili v improvizovanem zakulisi popovidali atd. Snazil jsem se ji privest do dobre nalady, coz se doufam podarilo. Jinak jsem se bavil i stim profi fotografem a rikal, ze za cely invex predtim jen jeden clovek projevil o foceni zajem (on to velice rad privital, a i pro Zuzku to urcite bylo spestreni na konci narocneho tydne). Ostatni jen okouneli a slintali nad Zuzkou :wow:
Holka to brala celkem profesionalne, a urcite ji to vubec nevadilo. Myslim ze i obnos ktery za to vyinkasovala nebyl maly. Ptal jsem se ji, jestli dela fotomodelku jako profik a zivi se tim a rikala ze ano, takze to nebyla treba nejaka studentka. Kazdopadne tam bylo vice modelek v tom pavilonu a ruzne se tam fotilo a na Zuzce bylo videt ze je o tridu vyse.
Ja bych to treba nedokazal. Takhle se ukazovat. Ale treba kdyz sem ji fotil a aranzoval, tak sem tech cca 70lidi za mnou vubec nezaznamenaval. Proste jako kdybych tam byl jen ja a Zuzka.
Proste skvely zazitek. Jedna z veci, ktere jsem si chtel v zivote zkusit. Jen manzelka moje nadseni nejak nesdilela :laugh:
  • 0

#30 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 17.10.2006 10:29

Jen manzelka moje nadseni nejak nesdilela  :wow:

Zobrazit příspěvek

Prave som sa na to chcel opytat :excl:
  • 0