Skočit na obsah

Fotka

Ubuntu

• Please log in to reply
23 odpovědí na toto téma

#1 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 14:07

Tak jsem si stahl to ubuntu, a nevypada to tak spatne. Bal jsem se slozitosti, ale vypada to celkem pohodove.
Pouzil jsem live CD, akorat problem byl v tom ze na notebooku me dobre fungovalo jen rozliseni 1024*768, a ja mam nativní 1280*800. Kdyz jsem to prepnul tak to proste blbo a cela plocha se spatne zobrazovala.

Jen dotázek, je možné mít na jednom počítači jak win XP tak linux? Třeba že by mě to při startu nabídlo jaký systém chci rozjet?
  • 0

#2 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 14:09

Jen dotázek, je možné mít na jednom počítači jak win XP tak linux? Třeba že by mě to při startu nabídlo jaký systém chci rozjet?

Zobrazit příspěvek

Jop, jasne.
  • 0

#3 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 14:32

No a jak na to? Na jiný disk? Rád bych to vyzkoušel, jestli je to vážně o tolik lepší než tady šíří náš linuxový guru.
  • 0

#4 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 14:35

Tak jsem si stahl to ubuntu, a nevypada to tak spatne. Bal jsem se slozitosti, ale vypada to celkem pohodove.
Pouzil jsem live CD, akorat problem byl v tom ze na notebooku me dobre fungovalo jen rozliseni 1024*768, a ja mam nativní 1280*800. Kdyz jsem to prepnul tak to proste blbo a cela plocha se spatne zobrazovala.

Zobrazit příspěvek

Pockej, ty si dal jen live CD do cdromky, ale nic si neinstaloval ze ? Pokud by si provadel skutecnou instalaci, tak by to urcite chtelo prerozdelit trosku disky a v ramci teto cinnosti by to nainstalovalo zavadec, ktery by sam zdetekoval ostatni OS a pridal by je do menu zavadece.
  • 0

#5 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 14:39

Pockej, ty si dal jen live CD do cdromky, ale nic si neinstaloval ze ? Pokud by si provadel skutecnou instalaci, tak by to urcite chtelo prerozdelit trosku disky a v ramci teto cinnosti by to nainstalovalo zavadec, ktery by sam zdetekoval ostatni OS a pridal by je do menu zavadece.

Zobrazit příspěvek

jo nic jsem neinstaloval. mam HDD rozdeleny na dva disky, C a D a na C mam Win XP.
  • 0

#6 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 14:44

jo nic jsem neinstaloval. mam HDD rozdeleny na dva disky, C a D a na C mam Win XP.

Zobrazit příspěvek

Pises ted z Ubuntu ? :wow:
Tj z toho live CD ?
  • 0

#7 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 14:46

Pises ted z Ubuntu ?  :wow:
Tj z toho live CD ?

Zobrazit příspěvek

ee... zkoušel jsem internetový prohlížeč, ale píše že server nenalezen.
  • 0

#8 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 15:08

ee... zkoušel jsem internetový prohlížeč, ale píše že server nenalezen.

Zobrazit příspěvek

A jak ziskava tvoje sitova karta IP? Pomoci DHCP ?
Mas tam to same co mas ve vidlich ?
  • 0

#9 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 15:11

A jak ziskava tvoje sitova karta IP? Pomoci DHCP ?

Zobrazit příspěvek

ježiš marja... já nevím, tohle po mě nechtěj

Mám Karneval, jestli řekneš kam se mám podívat tak se mrknu.
Jde to do černý krabičky a pak do wifi routeru.
  • 0

#10 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 15:25

ježiš marja... já nevím, tohle po mě nechtěj

Mám Karneval, jestli řekneš kam se mám podívat tak se mrknu.
Jde to do černý krabičky a pak do wifi routeru.

Zobrazit příspěvek

No nastavujes neco ve vidlich ohledne sitovky ? Nastavujes neco ve widlich ohledne prohlizece ?
  • 0

#11 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 15:29

Mno, když jsem měl net ještě zapojenej přes kabel, do síťové karty tak tam bylo, myslím, omlouvám se za neodbornost, že IP adresa je z DHCP získávána automaticky, nebo tak nějak.

Ted jsem si tam dal wifi router. A normálně jsem pomocí utlitx na wifi našel tu síť kterou mi vysílá ten wifi router a když jsem nastavil určité hodnoty pro zabezpečení (nějaký klíče a podobně) tak jsme se automaticky připojil k internetu.
  • 0

#12 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 15:46

Abych nezakládal novej topik.

Je normální aby mě opera zabírala 60 MB paměti?
  • 0

#13 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 16:12

Ted jsem si tam dal wifi router. A normálně jsem pomocí utlitx na wifi našel tu síť kterou mi vysílá ten wifi router a když jsem nastavil určité hodnoty pro zabezpečení (nějaký klíče a podobně) tak jsme se automaticky připojil k internetu.

Zobrazit příspěvek

Takze v sitovce mas pripojeny kabel, ktery vede do wifi routeru (tj. ten co si tady nedavno o nem psal ze si ho koupis) a nebo ses pripojen pres wifi ?

Poresime to vecer. Ja tu neco dodelam a jdu domu. :wow:
  • 0

#14 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 16:31

Z krabicky od Karnevalu vede kabel do wifi routeru (ten co jsme kupoval nedavno a ptal se na rady) a tam šmitec, pak to všechno jde bezdrátově, takže jsem připojen přes wifi.
  • 0

#15 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 16:40

Z krabicky od Karnevalu vede kabel do wifi routeru (ten co jsme kupoval nedavno a ptal se na rady) a tam šmitec, pak to všechno jde bezdrátově, takže jsem připojen přes wifi.

Zobrazit příspěvek

Ahaaaa no tak to je jina, ze. To musis udelat podobne jako ve woknech.
Muzes se podivat do System -> Administrace -> Site (Networking- nevim jak je to tam cesky)
Tam bys mel videt asi tu svoji Wifi kartu.

Jo a nelekni se ze se te to zepta na heslo kdyz kliknes na tu ikonku. :wow:
  • 0

#16 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 16:44

Ahaaaa no tak to je jina, ze. To musis udelat podobne jako ve woknech.
Muzes se podivat do System -> Administrace -> Site (Networking- nevim jak je to tam cesky)
Tam bys mel videt asi tu svoji Wifi kartu.

Jo a nelekni se ze se te to zepta na heslo kdyz kliknes na tu ikonku.  :wow:

Zobrazit příspěvek

No j to pak zkusím, ale teď mě čeká bouleníčko.
Takže... když nainštalíruju to ubuntu na drive D, tak pri startu pocitace budu mit na vyber ze ktery casti HDD to bude bootovat?
Chtěl bych to omrknout, jsem byl před několika lety z toho linuxu zmatenej a ted si ten zázrak chci ozkoušet.
  • 0

#17 voodoo

voodoo

Admin

• Kronikář
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1579 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 16:58

Len dufam, ze si pri tom instalovani na D: nezmrvi celu partition....
  • 0

#18 Garret

Garret

Spammistr

• Hráč
  • 2219 Příspěvků:

Odesláno 12.10.2006 17:00

Len dufam, ze si pri tom instalovani na D: nezmrvi celu partition....

Zobrazit příspěvek

asi ještě radši počkám :wow:
  • 0

#19 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 12.10.2006 17:51

asi ještě radši počkám :excl:

Zobrazit příspěvek

Nenech se vyplasit.
Az budes mit chvilku, tak si tam hod to live CD a jukni na tu sitovky. Mel bys tam provadet asi ty same operace jako si delal ve woknech.

Jinak co se tyka partiton, staci kdyz si rozchodis ten internet a pak uz ti poradim online, jak to udleat nejlepe. :wow:
  • 0

#20 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 08:25

No ja mam notase, noveho. CD vypalil, a chtel nainstalovat. Neco to pomalu delalo ale pak to nejak vytuhlu. zkousel sem to asi 3x a pak vzal do ruky CD s oknama - zadny problem.
  • 0

#21 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 15.10.2006 08:45

No ja mam notase, noveho. CD vypalil, a chtel nainstalovat. Neco to pomalu delalo ale pak to nejak vytuhlu. zkousel sem to asi 3x a pak vzal do ruky CD s oknama - zadny problem.

Zobrazit příspěvek

Nechapu. Jak si vypalil CD, kdyz tam nebyl OS ?
Mluvis o live CD Ubuntu ? Mam pocit, ze nekde v puvodnim tematu, ktere pojednavalo o WMP 11, jsem psal, ze ne kazdy notebook je linux ready. Je to nechutna strategie microsoftu jak prosazovat svoje produkty.
  • 0

#22 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 11:47

Nechapu. Jak si vypalil CD, kdyz tam nebyl OS ?
Mluvis o live CD Ubuntu ? Mam pocit, ze nekde v puvodnim tematu, ktere pojednavalo o WMP 11, jsem psal, ze ne kazdy notebook je linux ready. Je to nechutna strategie microsoftu jak prosazovat svoje produkty.

Zobrazit příspěvek

No na jednom kompu v praci sem stahl tohle ISO. (odkaz od tebe za slovem ZDARMA)
prez Daemon tools otevrel, palnul.
Pak to strcil do toho notase, kde sem dostal XPhome,ktere sou mi absolutne na nic, protoze ja potrebuju notase pripojovat do domen.
Tak sem strcil CD do mechaniky, nabootoval z neho a dal instalaci, seklo se to.
Pak se teda zrusil kompletne oddily disku, s tim ze si je vytvori UBUNTU sam, opet sek.
Pak sem teda partition vytvoril, neformatoval to a opet nabootoval UBUNTU. Opet se to seklo. Probihalo to chvili, klasicky text, vpravo se ukazuje ok atd. Pak zcernala obrazovka, CD se netoci, disk nepracuje a proste nejde s NB nic udelat, jen vypnout :-(

Takze mi nezbylo nic jineho, nez vzit XPpro a instalnout a vyladit.

Fakt existujou NB, na kterych nejde linux rozject? To se mi fakt nezda, to je snad i protizakonne ne?
  • 0

#23 Host_Josifek_*

Host_Josifek_*
  • Host

Odesláno 15.10.2006 11:53

No na jednom kompu v praci sem stahl tohle ISO. (odkaz od tebe za slovem ZDARMA)
prez Daemon tools otevrel, palnul.
Pak to strcil do toho notase, kde sem dostal XPhome,ktere sou mi absolutne na nic, protoze ja potrebuju notase pripojovat do domen.
Tak sem strcil CD do mechaniky, nabootoval z neho a dal instalaci, seklo se to.
Pak se teda zrusil kompletne oddily disku, s tim ze si je vytvori UBUNTU sam, opet sek.
Pak sem teda partition vytvoril, neformatoval to a opet nabootoval UBUNTU. Opet se to seklo. Probihalo to chvili, klasicky text, vpravo se ukazuje ok atd. Pak zcernala obrazovka, CD se netoci, disk nepracuje a proste nejde s NB nic udelat, jen vypnout :-(

Takze mi nezbylo nic jineho, nez vzit XPpro a instalnout a vyladit.

Fakt existujou NB, na kterych nejde linux rozject? To se mi fakt nezda, to je snad i protizakonne ne?

Zobrazit příspěvek

Mno, nevim proc iso otviras v Daemon tools ale budiz. :wow:

Nahodou nevis co se na posledy vypsalo na obrazovku nez zcernala ?
Hlavne instalace ubuntu probiha cela v grafickym rezimu, takze tam by zadny OK byt videt nemelo.

Ano, existuji notebooky kde linux nefunguje.

Aaa uz jsem to nasel. :o))
http://ubuntuforums....ght=toshiba m70
  • 0

#24 Chuanetta

Chuanetta

Cechmistr

• Hráč
  • 2072 Příspěvků:

Odesláno 15.10.2006 12:02

Mno, nevim proc iso otviras v Daemon tools ale budiz.  :wow:

Nahodou nevis co se na posledy vypsalo na obrazovku nez zcernala ?

Ano, existuji notebooky kde linux nefunguje.

Zobrazit příspěvek

-No neni jedno jak sem to vypalil? Hlavne ze z toho slo bootovat. (dival jsem se jake tam jsou soubory a podobne)
-Nevim. Slo to celkem rychle a pak to zcernalo, nenapsal sem si hlasku. Spise sem to vzdal a rekl si, ze na linux opet zanevru :excl:
-Pokud to je pravda tak je to svinstvo nejvetsiho kalibru !!!

Mam v praci urcite nekde nejakej starsi disk, tak ho prdnu do desktopu a zkusim to instalnout na to a jestli se to podari.
  • 0

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních