rychlost HDD
#1 Host_Shadow Masak_*
Odesláno 13.08.2006 04:58
Odesláno 13.08.2006 08:19
napriklad taky swap file alebo cokolvek. 5600 je v desktope uz skutocne malo na sviznu pracu. imho to vymen a na to stare si daj filmecky, etc.
#3 Host_Shadow Masak_*
Odesláno 13.08.2006 08:28

#4 Host_Shadow Masak_*
Odesláno 13.08.2006 08:31
Odesláno 13.08.2006 08:49
#6 Host_Josifek_*
Odesláno 13.08.2006 10:23
Ano partition magic umi rozdelit harddisk bez formatovani. Doba celeho procesu zavisi na zaplneni disku. Cim vice je disk zaplnen tim dele to trva.
Odesláno 13.08.2006 10:56
JJ partion magic je celkem fajn.Doporucuju udelat ty dve diskety co priinstalaci nabizi a nabootovat z nich..ale predem varuju trva to hodne dlouho a komp se tvari jako zaseklej..
Jinak docela koukam ze jeste nekdo ma doma 5400otackovej disk :).Ale nic proti na pretahavani je takovej disk idealni...
Hmm no ono tie diskety su ked sa nieco posere nie??
Inac to ide celkom rychlo.(ale zalezi ako je zaplneny hdd).Jednochudo nastavis...da sa resetnut comp...a boote windowsu sa ti hodi obrazovka na ktorom je progress....a uz to ide.
#8 Host_Josifek_*
#9 Host_Shadow Masak_*
#10 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 11:45
programy Zero Assumption Recovery (nebo tak nak)Mozna jeste poradit jak, kdyby se neco takovy stalo
easy recovery data
recovery my files
obnovil jsem z 160GB disku vsech zmizelych 150GB dat, poskozenych bylo tak 1-2%. proste minimum, ale strasne dlouho to trva ;)
imho lepsi je disky nerozdelovat
a na system je nejlepsi mit disk s ultravysokejma otackama.
sam sem dlouho mel rozdelenou prave tu 160, ale spomalilo to tahani dat z nej na jinej, nechapu proc, tak sem ho zas predelil na celej. a zda se mi ze je to ok, lepsi je mit dva fyzicke disky nez jeden rozdelenej. a jeste vypnout swapak, ale to zas je potreba nejaky to gigo v pameti
#11 Host_Josifek_*
Odesláno 13.08.2006 11:52
Tohle je dost odvazne tvrzeni, rict, ze rozdeleny disk je pomalejsi pri kopirovani na jiny fyzicky disk.imho lepsi je disky nerozdelovat
a na system je nejlepsi mit disk s ultravysokejma otackama.
sam sem dlouho mel rozdelenou prave tu 160, ale spomalilo to tahani dat z nej na jinej, nechapu proc, tak sem ho zas predelil na celej. a zda se mi ze je to ok, lepsi je mit dva fyzicke disky nez jeden rozdelenej. a jeste vypnout spawak, ale to zas je potreba nejaky to gigo v pameti
Velke disky by se meli rozdelovat, uz jen z duvodu ze na mensi disk jsem schopen udelat mensi sektor a tim padem setrim misto pri ukladani malych souboru.
Jinak vypnout swapak je dost utopicke reseni, nebot system musi mit odkladaci prostor, zvlast windows. Lepsi je pouzit nejaky swap manazer, jako je treba CachemanXP.
Odesláno 13.08.2006 12:08
Delil sem 40GB disk (7200) a nechal sem to pres noc takze jak dlouho to trvalo presne nevim ale 4 hodky jsou malo...
COZE?? ja som delila 300GB skoro plny a trvalo to tak 20minut.
Mzno si mal ten disk uz uplne nasracku

#13 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 12:23
no tvrzeni to muze bejt jake chce, jen jsem tu napsal svou vlastni zkusenostTohle je dost odvazne tvrzeni, rict, ze rozdeleny disk je pomalejsi pri kopirovani na jiny fyzicky disk.
no to taky zalezi podle toho s cim pracujes, pokud mas milion malejch souboru, je dobre to vyresit FAT32jkou, ostatne ta je taky dobra na system, nebo proste tema mensima partisnama, ale co jsem to udelal tak ze to mam nerozdelene dva fyzicke disky, z nichz na jednom mam system a veci ktere nepouzivam bezne, a na druhem to s cim pracuji, tak muzu sklidem rict ze ma prace se urychlila, mozna je to jen sugestivni vjem. no a vyplej swapak, taky zlazi od toho co s tim kompem delas, pokud jen hraju, divam se na filmy poustim hudbu, je lepsi kdyz tam neni. a jeste si trochu pohrat s registry.Velke disky by se meli rozdelovat, uz jen z duvodu ze na mensi disk jsem schopen udelat mensi sektor a tim padem setrim misto pri ukladani malych souboru.
#14 Host_Jeff Brawo_*
#15 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 12:33
ja jsem pro to tu partisnu este zmensit z 10 na 8GB ;) jak rika josifek jeste se ti zmensi sektory.. btw kdyz instaluju n-lite okna, taky to neinstaluju pul dne ;).jinak ja sam mam na disku 10GB partion na ktery mam system a takovoyty dalsi blbost (office,paleni,winamp...)proste programy co pouzivam a kdyz o ne prijdu tak je mi to fuk a data odkladam na tu druhou partion.A tu systemovou ma zazalohovanou ghostem takze mam komplet system se vsim vsudy,poladenej,nastavenej, zpet za necelych 15 minut
,misto pul dne stravenyho instalovanim a nastavovanim :)
btw na kolik cerviku vam nabihaj xpousny? (kdo nevi co je to ten cervik tak ty modry obdelnicky co se tam motaj z leva do prava pri spousteni oken)
ja mam pul cerviku. v oknech jsem schopnej prace po 40sec co jsem zmacknul powerbutton ;)
#16 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 12:40
ja prave dost dlouho jel na 8GB, misto tam bylo porad tak kolem 3G, preinstalovani bylo dost napohodu, no a tam jde hlavne o ty maly soubory ;), kdyz je to systemovej. jak rikam nejlepsi je koupit nejakou tu cheeeeetu co ma 15k otacek a prsknout na to system. ale to jsou zas vyhozeny prachy.No jo nLite uprava no...sem moc linej predelat tu zalohu ghostu
.
Jinak kdyz si s tim clovek pohraje tak je to svizny,to zas jo no.
No na kolik cerviku?Hodne.Uz me nejak nebavi se porad vrtat v systemu,a zvlast ne ted pres leto
Jinak ta 10GB partion je nekdy jeste mala,treba kdyz tam chcu nacpat nejakou mapu
#17 Host_Shadow Masak_*
Odesláno 13.08.2006 13:00
- Mam v planu rozdelit ten muj 160 GB na dva a dat tam ten system, nezpomaly se mi to jeste vic jak psal Jeff ?
- Psali jste neco o swapaku, mam 640 ramek, jak bych ho mel mit asi velky, aby se mi to co nejvice zrychlilo :) nebo ho soupnout uplne pryc ?
#18 Host_Josifek_*
Odesláno 13.08.2006 13:07
Ja bych ten disk rozdelil na 8 GB a pak asi zbytek v celku (kdyby to byl muj disk tak si i tu dalsi cast rozdelim, ale to uz opravdu zalezi na tom co delas a jak ti to vyhovuje). Na rychlost by to nemelo mit vliv.Takze par dotazu:
- Mam v planu rozdelit ten muj 160 GB na dva a dat tam ten system, nezpomaly se mi to jeste vic jak psal Jeff ?
- Psali jste neco o swapaku, mam 640 ramek, jak bych ho mel mit asi velky, aby se mi to co nejvice zrychlilo :) nebo ho soupnout uplne pryc ?
Swap file bych resil pomoci programku CachemanXP.
Ten program sam provadi veskere udrzby pameti i swapu. Doporucuje 10 z 10 vcelaru.
#19 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 13:18
neboj to ti nezpomali, ty to v podstate nepoznas, ja tu jen poukazoval ze mi to trochu snizilo rychlost kopirovani mezi fyzickejma diskama, ale to opravdu nevim procTakze par dotazu:

ale i kdyby se ti to stalo a misto 55MB/s bys kopiroval 47MB/s, tak myslim ze je ti to jedno ;).a jak pise josejfek, tu partisnu tych 8GB ;) na system.
btw josef, ja tu 160 mel takhle 8/45/100 (Fat32, ntfs512, ntfs32k) no, bylo to super (hlavne ta treti cast na filmy), ale po chvili se to zaclo nejak strasne moc zatuhavat, resp zpomalovat, a to nemluvim o nejakym fragmentovani.. :(, tak sem to zrusil na 8/145, a to jakz takz jelo, ale jak sem psal vis, ted uz to mam tak ze to mam v kuse.
Odesláno 13.08.2006 17:58
2) netusim aj mna by to zaujimalo
3) SuX .. dokupit RAM na 2GB a jeto.
#21 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.08.2006 19:46
Pozri sa na nove motherboardy dost novych MB ma uz len 1xIDE.(na cd/dvd atd) a tento trend bude podla mna pokracovat.(naposledy som pozerala na dosky s AM2 socketom ked je to inde inac tak sa ospravedlnujem)TO me zajima povidej....
Jo a je lepsi dat system na SATA disk nebo na PATA?
Chci kupovat new disk asi neco vetsiho staci i 7200 tocek a SATA.
Ale moc se mi nelibi to ze pri instalovni systemu tam musim soupnout disketu od vyrobce se SATA ovladacema...Takze uvazuju o tom ze asik necham tu 10GB partion na PATA disku na system abytek bude na instalaci toho ostatniho a na tom SATA budou DATA (muzika filmy ISO a tak..)
Do buducna jednoznacne SATA.
Ale je to skoro jedno:) Hlavne je dat system a hry na rychly drive ;)
#23 Host_Josifek_*
Odesláno 12.10.2006 19:04
Z mych ust nekdy vyslo neco jako FAT32 na system ? Z mych ust nekdy vyslo neco o velikosti 10 GB ?Mistni IT guru bych chtel poprosit o radu a asi i vysvetleni.
Poridim ten novej disk.Bude PATA.Urcite ho rozdelim.Neco na system a zbytek data.
Otazka je jak velka je nejvhodnejsi partion na ktere bude system a jaky fs zvolit.Bylo tu nadhazovano FAT32 a velikost necelych 10GB.
Dalsi otazka je proc to ma byt FAT32 a proc velikost Necelych 10BG?
A jeste jedno prosim o odpoved.Vim ze vetsinou placam nesmysly ale snazim se je omezovat
Maximalni velikost systemove partiton doporucuji 8GB, jeste lepsi je 4GB.
A urcite bych tam nedaval FAT32, protoze proste proto. Ta oprava systemoveho disku po kazdem resetu kompu by me asi znicila. A u windows si moc nevyberes. Bud NTFS a nebo FAT32.

Odesláno 12.10.2006 19:19

#25 Host_Josifek_*
Odesláno 12.10.2006 19:23
A neni lepsi ty programy o kterych mluvis dat na jinou partiton ? A na systemove partition mit skutecne jen system a programy ktere se po reinstalaci windows musi instalovat znovu ?Nerekl jsem zes to rekl ty.Bylo to mysleno obecne.Jinak muzu vedet proc 8 ci 4 GB?Osobne bych radsi tech 8 protoze je to tak tak.Zvlast kdyz tam ancpu ejakou ifomapu a vzhledem k tomu ze sem a anglickem kurzu tak i nejakej prg na vyuku a testy.A ty mivaj celkem dost....
A to fat jsem myslel ze ma nejakej duvod.No ja to mam ntfs Ale s tim mel problemky norton ghost.Ted uz to teda nepouzivam ale bylo to fajn mit system za 30 z5
No s delenim se to nesmi prehanet ale ja osobne to mam udelane v podobnem duchu.Teraz ma napadlo. Mam kamosa, ktory deli disk ako keby to boli adresare. Filmy, mp3, software, dokumenty... vsetko ma vlastnu partition. Sadnut si za jeho pocitac je peklo.

#26 Host_Josifek_*
Odesláno 13.10.2006 09:22
No ale krom toho si takhle muzes uchovat i veskery software.Takhle ja to delim ve filozofii ze jsou veci ktery me nebolej kdyz se smazou a sou veci ktery me fakt hodne
kdyz se smaznou.Takze na C sem to delal tak ze je tam proste veskerej obycejnej soft a na D mp3,,filmy,hry (obzvlast save) a podobne.A porad nevim proc tu sys partion delat tech 8 ci 4GB.
A to proc jsou vhodne tyhle velikosti, je popsano nekde vyse. Pokud si to proctes a budes mit nejake nejasnosti tak dopisu detaily.

#27 Host_Jeff Brawo_*
Odesláno 13.10.2006 11:10
tyjo ale vis co? ja jsem ted rozdeloval 250GBdisk (s 16MB keskou a kolmym-nebo snad vertikalnim??- zapisem -prej ho ma) a ta to mela v podobnosti (velikost clusteru nebo cosi) pri 12GB partisne jako na jinem disku pri 8GB partisneNo ale krom toho si takhle muzes uchovat i veskery software.
A to proc jsou vhodne tyhle velikosti, je popsano nekde vyse. Pokud si to proctes a budes mit nejake nejasnosti tak dopisu detaily.

no a co jsem presedlal se systemem na 250GBdisk a na tom oddile o partisne 8GB (ale tady by se taky dalo polemizovat kam ten oddil hodit jestli na zacatek nebo na konec disku, prece jen nakonci disku je to rychlejsi - full otacky, a XP by s tim nemeli mit problem), tak kopirovani mezi diskama v PATA, zadnej raid, i 61MB/s (coz do posud jsem byl rad za 50MB/s - a to fakt ojedinele)
better? .. sry mam za sebou cvika, takze je to gulas :P
#28 Host_Josifek_*
Odesláno 13.10.2006 12:06
Tak ted sem uplne mimo. Cele sem to nejak nepobral. Muzes to nejak lepe napsat ?tyjo ale vis co? ja jsem ted rozdeloval 250GB a ta to mela v podobnosti pri 12GB partisne jako na jinem pri 8GB
![]()
no snad sem se dival na ty spravny cisilka :D (delano v PQ magicu)
no a co jsem presedlal se systemem na 250GB na partisne 8GB (ale tady by se taky dalo polemizovat kam ji hodit jestli na zacatek nebo na konec disku, prece jen nakonci je to rychlejsi, a XP by s tim nemeli mit problem), kopirovani mezi diskama v PATA, zadnej raid, i 61MB/s

#29 Host_Josifek_*
0 uživatelů si čte toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních