po dlouhé době řekl drax něco chytrého... vyjimečně souhlasím
a s tvrzením že dualclass je to jediné ořechové pro podporu rp a podobnými plky nesouhlasím, naopak to zabíjí variabilitu postav, které to více či méně škatulkuje to předem vyhrazených mantinelů
přeci jen kombinace bez opakování 3. třídy z 11(+ prestižky) prvků je trochu víc než kombinace 2. třídy o stejném počtu prvků, neboli možnosti toho aby se od sebe hrdinové odlišovali rapidně klesá
Já nevím kde čteš, že dualclass je nutně to pravé ořechové, někam se hodí a někam ne. Co se týče variabilního tvoření postav je to jednoznačně limitující, a ano jednotlivé postavy to zasadí do vymezených mantinelů. Tento fakt opět může být někde na škodu a někde správný. Zatímco někomu nevadí kombinace, jakou jsem videl na K II - trpaslík - zaklínač/rdd/dd, protože na tvorbu postavy nahlíží pouze jako na skládání čísel za účelem dosažení nejvhodnějších kombinací, já být trpasličím otcem tak takovouhle zrůdu svrhnu z hory. Hrdinové se odlišují i v omezeném systému a někdy je to mnohem barvitěší než v systému neomezeném, který sklouzává k časem ověřeným PB, kterými pak plní svět. S tím co napsal Drax nevím no, prošel jsem několik různých her a opravdu jsem nikde nenarazil na slunečníky, květiny, vějíře, erotické prádélko, knihovny se spostou svazků s tvorbou hráčů, plesy, módními přehlídkami, závody, soutěžemi řemeslníků, dražebami či jarmarky a různými nebojovými hrami a to vše na plně počeštěné hře na českém světě tvořeným hráči a tvůrci k obrazu svému a dle vlastních námětů a myšlenek. Nebráním se novým zkušenostem, ale zatím jsem se vždy vrátil zpět k NWN. Možná to je i komunitou, která tu hraje, ale to co očekávám od hry charakterů postav jsem jinde prozatím nenalezl.