Takže mi oba tvrdíte, že to vliv na změnu cen kraft věcí nemělo?... Jdou na mě mrákoty.
Netvrdím že nemělo, tvrdím, že nemělo tak výrazný a jediný jak popisuješ.
Kdyby se neupravil obchodník a Dědek nezačal svojí cenovou politiku na to navazující, změny by takhle nízko nebyly. Proč si to myslím? Zažil jsem na Démoně dva wipe. Ceny se nikdy takhle dolů nedostaly. Nedošlo totiž ke zlevnění způsobenýmu běžným konkurenčím bojem, kterej tady vždycky byl. Došlo naprosto k radikální změně, která neměla obdoby a důvod byl víc než zřetelnej. Tenhle názor mi asi nevyvrátíte, stejně jako já ten váš. Doufám ale ,že nejsem jedinej kdo si myslím že pád cen má na svědomí změna obchodníka.
Začínat slovem kdyby je první cesta do záhuby.
Změnil se obchodník – ano.
Byla to změna citelná – ano.
Musela se udát – dle mě ano – velmi snadné a neadekvátní přísuny peněz do modulu, oba jste měli možná máte obchodníka, takže s tím jak obchodník vydělal ve srovnání s kýmkoli jiným se přít jistě nebudete.
Byla změna od počátku ideální? – ne, jako každý jiný start něčeho nového, ale nijak nespal a na základě zpráv se různě dále upravoval
Také jsem zažil dva wipy. Ano ceny takhle dolů nikdy nešly, resp. V tak velkém množství. Ale důvod? Ten vidím zcela jinde. Tehdejší top craftu byl mithril, bílá kytka. Do těchto dungů se nechodilo jako na procházku, nebylo to tak snadné. Dnes je. A proč? Mnohem zásadnější význam na ceny craftu a jeho devalvaci bych viděl v tvorbě itemů od Dámy a socketování věcí. Obě tyto nové možnosti na jedné straně ohromným způsobem posílily hráče (např. spása, socketované meče, zbroje), craft odsunuly trochu do pozadí ale nijak se nevylepšila běžná monstra. Nebylo zdaleka tolik jedinců, kteří mohli pracovat na vysokém stupni craftu, protože prostě nebyla tak velká dostupnost polotovarů k tomu potřebných.
No a že si Dědek udělal jedno Fištruse s kterým začal čile obchodovat a tím snižovat ceny – vážení, kdyby jediný člověk dokázal takovým způsobem ovlivnit chod celého ostrova a jako mávnutím proutku všude dostával vše pod náklady, tak před ním smeknu. Dědku, jelikož to ti dva nahoře tvrdí, smekám před tvým Fištrusem.
Argument, že řemeslníci nemuseli/nemusej obchodníkovi prodávat je trochu zcestnej. Všichni víme, že se vždycky najde někdo kdo mu to prodá. Obchodníkovi uteče zakázka. A co teď s věcma. Začne je prodávat za mnohem nižší ceny (Stromořádský) + marže, aby se jich zbavil. Tohle uhlídat nešlo ani systémově to nebylo ošetřený. Proto řemeslníci nakonec museli přistoupit na ceny diktovaný ST.
Ano vždy se najde někdo kdo prodá pod cenou, kdo na nátlak přistoupí, takoví je trh a to nijak nezpochybňuju, to je na Démoně ale i v reálu. Ale jedna prodaná věc, která obchodníkovi zůstane, protože stejně zakázku nestihnul nijak neovlivní cenu celé palety craftu. Co že má syenitovej nebo verdicitovej meč, který prodá za 5 měšců, aby aspoň z části snížil svou ztrátu, nutí nějakého řemeslníka tento jediný prodej nějak dramaticky snižovat cenu a honit jeden výrobek jednoho obchodníka a závodit s ním cenou? Nenutí. Obchodník má jediný cíl – snížit svou ztrátu, řemeslník by měl mít svůj cíl asi jinde.