Škoda, že se to zvrhlo v osočování a dohadování. Těšil jsem se na nějaké konkrétní namitky a možná i na reakci Dědka či Tery. Smůla

.
Jen pár pohnutek, které mě vedli k sepsání návrhu do již zamčeného tématu:
1) S vlastním craftem obchodníka nemám a nikdy jsem neměl co dočinění, nedělám ho, nedělal jsem ho a to ani před wipem, v návrhu jsem se spíše orientoval na přání hráčů (včetně mě) a upravení kraftu kovářů směrem k pohodlnější práci bez nervů a dohadování. Od nepaměti kupuji prakticky výhradně od Bartletta s drobnými odskoky k Haldetovi, Orfovi, Nimrodovi, Lauře, Mandelákovi a Havranovi (ale to byli spíše kusové položky) a mám v živé paměti jak jsme se s Bartlettem dohadovali o vykování ex. zbraně a Bartlett mi tehdy řekl, že to slíbit nemůže, co se povede to se povede, nabídl jsem peníze za další pokusy a na to mi naprosto správně odpověděl, že je to škoda materiálu a navíc neví co by s tím neex. výrobkem dělal, že už teď je jako chodící skladiště ... to je vlastně pořád.
2) Na myli jsem měl zachování stávajícího systemu, který není nikterak špatný se všemi pravděpodobnostmi jen s tím rozdílem, že přetavený kovář by si mohl vybrat do čeho se pustí zda do ex. výroby - dražší, nebo neex výroby levnější. V obou případech by pokažený pokus znamenal ztrátu materiálu a zatímco v neex. kování by to byl skoro každý první výrobek povedený, v ex. by to byl třeba každý druhý či třetí, tak jak to odpovídá teď nastavené pravděpodobnosti.
3)Podle tohoto modelu by se pak odlišila cena ex. a neex. výrobku a to jsem si myslel byl prvotní záměr tvůrců a zavedení troufám si říci by mělo za následek odliv peněz z modulu, o čemž se tu v dávné i nedávné době taky několikrát debatovalo a bylo to shledáno jako žádoucí.
4) Funkce kostky a náhody by zůstala zachována právě ve vlastní výrobě a to v počtech pokusů potřebných na vlastní vyrobení předmětu. Jsi li gramla nebose na tebe Olios zlobí, pak budeš kazit, máš-li štěstí, mocný pán tě má rád a ještě k tomu šikovné ruce .....

no však víte, jak to myslím.
Tak tolik asi k ex. a neex. kování a návrhu na jeho úpravu.
P.S. ve výčtu kovářů jsem ještě zapoměl na Mytkova Svaroga a to by mě mrzelo, takže ještě jsem měl věci i od
Svaroga.

P.P.S. Doprčic JETR ..... jo a ještě jsem měl jednu trpasličí sekeru od
Lorzuba. uffff, to bylo těsně