skusi si precitat toto:
PS: ak by to nebolo jasne, treba kliknut na sipku co je v pravo ;)

Hmm,
ad1) docela mi vadi, ze se odolavas na spatny pocet materialu na vyssich levelech, ale na druhou stranu tvrdis:
Inak povedane, dovodov preco rozmyslam nad tym ako upravit zbrane je viac a zdaleka nie vsetky neriesi pridanie noveho materialu (skor by som povedal ze neriesi skoro ziadne, ak vobec nejaky).
Obecne ve vsech hrach fantazy typu co jsem hral, je na nizkych levelech k dispozici velke mnozstvi malo kvalitnich zbrani a brneni z beznych materialu. Naopak na vyssich levelech se uz postava drzi stale stejne zbrane i zbroje a nemeni je jako spodni pradlo. A hlavne nova zbran na vysokem levelu uz stoji velke mnostvi ruznych prostredku na ktere se dlouho vydelava ...
ad2) tady se ti nelibi, ze vybava na nizkych levelech zpusobuje moznost ustedrit velke zraneni. Nelibi se ti ze na levelu 3 uz mas zbran s +1 ench a nejakym zranenim. Na otazku kam patri kdyz mi kouzelnik da na zbran od tondy mnohem silnejsi flame weapon ... na otazku jak dlouho vydrzi postava na levelech 1-7 si argumentopval tim, ze je tam zbytecne velky rozsah materialu. Bohuzel, jak rekl voodoo:
Mytko, ja len dufam, ze vysledkom celeho snazenia nebude niekolko minutove pizlikanie NPC "urceneho na expenie", pretoze zbraniam zoberiete enhancement, dmg a NPC pridate redukcie zranenia.
Demona nie je pribehom tolkienovho hobita, je to svet, kde ludia musia zdolavat dungeony v rozumnej miere dokola a dokola. Ak sa budu mat predierat kazdym dungeonom a zabijat nepriatelov po jednom, ako dlho budu expit postavu? Ako dlho budu zarabat na vybavu? Nie kazdy ma cas a chut travit 8 hodin denne pri nwn...
ad3) Ano ekvip meni silu postavy, proto si ho lide porizuji ... Nebudu si kupovat neco co je mi k nicemu. A prave kvalitni a lepsi ekvip dela z postavy neco vic. A i to ze na nej dovedu vydelat a sehnat ho. A kdyz uz na nej dovedu vydelat a sehnat ho, tak proste na tom budu na priserkach lip, nez ten co ho sehnat neumi. A jak na nej vydelam ? Tim ze umim hrat efektiovne, neutracim za kraviny, mam pomerne nezavisly build, atd ... A diky tomu si muze poridit top ekvip ...
Ano, verim, ze bozi spasa je pro WB velky problem, ale ta uz se tu taky nekolikrat resila ...
ad4) Mnichovi rukavice, stale diskutovane, bla bla ...
Chybi tady material kovu ktery by dorovnaval cernou barvu a jasanove drevo.
Cerna barva a jasanove drevo se velmi snadno dostavaji do modulu.
Recept rukavic mnicha byl staveny tak aby je jen tak nekdo nedelal a na lepsi rukavice byl potreba material jeste silnejsi.
-----
Precetl jsem si co psal Tery asi 3x a pak asi 8x zbytek tehle diskuze a na 90% otazek co tam Tery ma jsem nikde odpoved nenasel.
Zvyhodnit silove buildy proti Dexerum pres zbrane?
Vyvazit rozdil zbran + stit oproti velke zbrani bez stitu?
Rozsirit skalu "vyhodnych" zbrani mimo kukri, rapir, scimitar?
Dat vsem zbranim nejake vyhodne vyuziti?
Proc se mi nelibi system vyvazovani tveho vektoru, Mytko?
Protoze si nemyslim, ze treba posun mezi martial > exotic je rovnoceny posunu 1d6 > 1d8.
Protoze 20x3 neni to stejne jako 19-20x2, protoze nezahrnujes do toho veci jako Massive Critical, Overwheling Critical, Devastating Critical, Vorpal, Damage Resistance/Reduction ... jejiz vyskyt v modulu dela prave rozdil mezi nimi.
Protoze tam chybi Enhancement / AB, elementy, typ zraneni a dalsi vlastnosti zbrani.
Aby se dalo neco vyvazovat, je treba vyvazovat porovnatelne hodnoty. Treba prevest vsechno na nejake jednotky, ktere muzu pak bezne scitat. Nejtezsi na tom je spravny prevod, ale balancovani cehokoliv neni prace na hodinu (vsimnete si treba jak balancuje Blizzard hry jako treba Starcraft nebo Warcraft III patchema a kolik let to trva).
Pr.: Kdyby se vsechno prepocitavalo na jednotku = damage.
Kolik stoji feat Weapon Proficienty Exotic, ktery si ani nejaka povolani nemuzou vzit?
Kolik stoji featy Two-Weapon Fighting, Improved Two-Weapon Fighting, Ambidexterity, ktere ma jedno povolani zdarma?
Kolik stoji -1 AC?
Kolik stoji +4 bonus na DC Disarmu.
O kolik musim pridat dmg, aby to vyplatilo?
Mluvilo se tu i o cene zbrani.
Kolik jednotek muzu ubrat/pridat zmenou narocnosti vyroby zbrane, spotrebou materialu, licenci?
Atd.
Az se tohle vsechno vycisli, pak bych teprve zacal mluvit o balancovani.
Takze, jaky je smysl a cil?