spousta písmenek v cizím jazyce
Pěkné zamyšlení, nějak nechápu, proč jsi tedy v tom původním postu použil ten nevhodný příklad.
Jistě máš pravdu, právní systém není vůbec dokonalý. Myslet si o něm, že přináší jen spravedlnost by bylo naivní. Ale jak vlastně definuješ spravedlnost? Vždyť je to čistě abstraktní pojem, každý si pod ním představí trochu něco něco jiného. Když si tedy trváš na příkladu toho vraha - v našem prostředí bude jeho potrestání jistě považováno za spravedlivé. Ale vezměme s třeba ortodoxně muslimskou zemi, kde manžel zavraždí manželku, poněvadž se dejme tomu vyspala s jiným. Co myslíš, že budou za spravedlivé považovat ti muslimové? A co když ten samý případ nastane v muslimské komunitě v některé západoevropské zemi? Co potom poměr práva a spravedlnosti?
Nebo jiný příklad - eutanázie (zatím skoro všude považována za vraždu). Je spravedlivé potrestat pachatele nebo netrestat? A třeba se nedozvíš ani to, jestli to ta mrtvá osoba vážně chtěla, nebudou o tom jiné důkazy než výpověď "vraha"...
Ale to jsem trochu odbočil, co jsem hlavně chtěl: Mám pro tebe dotaz. Myslíš si, že na Démoně panuje spravedlnost? Vezmi to třeba ve vztahu k nedávno rozvířené debatě o klonování a tehdy udělených trestech. Bylo to v souladu s místním "právem"? Bylo to v souladu s v naší společnosti platnými principy a normami (právními i neprávními), které by šli přeneseně použít? A bylo to spravedlivé?
Na vychcanost už ti odpověděl Twisterko, k tomu nemám co dodat:)
edit: a abych se vyjádřil i k tématu: pro Dawe93 by mi přišlo spravedlivé udělit ban tak na 3 měsíce, zejména vzhledem k tomu, co všechno už napáchal dřív. Ale vzhledem k vývoji v tomhle případě mi jakákoliv změna původního týdenního trestu nepřijde spravedlivá.