Spiderman 3
Odesláno 13.05.2007 16:13

Odesláno 13.05.2007 16:13
Ja bych teda hudebni, filmovou a literarni produkci rozhodne nemichal mezi tvorbu SW v jakekoliv podobe (hry, programy, atp ).
Ale to jen tak na okraj, pokracujte pokracujte ...

#63 Host_Quixote_*
Odesláno 13.05.2007 16:29
ak si to cital zadarmo - tvoj problem. ak si to necital zadarmo - clovek co si to zapisal, zaplatil a moze si to doma citat pre vlastnu potrebu kolko chce.Ale ked budem niekde robit citacku z knihy co som napisal (za prachy, alebo zadarmo - to je jedno) a niekto si to co ja zo svojej knizky precitam zapise (jedno ci na papier, alebo do PC) a potom si to doma bude citat (jedno ci z monitora, alebo papiera), tak je to holt ok.
jednak by si asi tazko takto zapisal celu knihu,
druhak nema celu knihu
a tretak ak by ju aj mal, tak ju ma iba pre svoju potrebu (co je ok, ak raz zaplatil).
nemoze ale tu knihu ani jej cast kopirovat, predavat a podla mna ani verejne citat, bez toho aby tebe za to extra zaplatil.
chces povedat, ze je OK ak v kine niekto vytiahne kameru a film si nahra? nahra si ho pre vlastnu potrebu a potom ho bude kukat doma? (to by sa mozno este dalo, ale pride mi to dost pritiahnute za vlasy). alebo ho potom bude kopirovat a predavat pred kinom, pripadne ho grabne a bude poskytovat zadarmo cez net - ved je to verejne dielo, nie?
toto mi vobec ale vobec nepride moralne v poriadku. rovnako ako si nieco zapisovat na verejnom citani knihy - radsej si ju jaksi kupim.
vies preco sa nad tym rozculujem? vy sa snazite ospravedlnovat to, ze oberate autorov o peniaze, nejakym pochybnym argumentom o verejnom diele. ked uz to robim, aspon si priznam ze ich okradam, pretoze je to proste pravda.
kde je chyba, to je v sucasnosti uz viac nez zrejme. ibaze nic to nemeni na fakt, ze ak pozeram nieco zadarmo, co sa zadarmo nevyrobilo anikto mi to nedaroval = kradnem.
ja napriklad kradnem preto, ze nesuhlasim s "biznis modelom" distributorov hudby a filmu. dufam, ze vsetci skrachuju a dufam, ze autori si to uvedomia skor nez sa to stane a zacnu svoju produkciu ponukat nejakym rozumnym sposobom.
ale v ziadnom pripade nemozem tvrdit, ze to nie je kradez. ziadne dielo nie je zo svojej podstaty verejne, kazde ma svoju hodnotu, ktoru si zasluzi zaplatit.
#65 Host_Quixote_*
Odesláno 13.05.2007 16:51
Vec sa ma ale tak, ze z urcitych dovodov (napriklad aby nebolo trestne, ked si Dedek spieva v sprche Shakiru (aj ked...)) je vhodnejsie, ked je zodpovednost za odmenu autorovi, kladena na toho, kto dielo distribuuje (a nie kto ho "konzumuje"). Preto NESMIES natacat v kine kamerou a potom to pustat inym. Lebo TO ti autor musi dovolit a ty ho za to musis "primerane odmenit"

Takze to, ze moj cernoch povystrihoval reklamy z tv nova - to je uz problem tv nova a ich biznis modelu. Autorovi musia vyfajcit oni.
No a to, ze si legalne pozrieme toho Spidu - ono ich to zas tak neboli, aby vykrvacali - ale ich to na druhu stranu vo svojom modeli tlaci ponukat nieco viac, aby sme sa na nich nevykaslali, ked premietaju v slnecny den v amfiku ciernobielo spidermana.. A tak to pekne vsetko dalej ide a vyvija sa. Mozno raz zvuk v kine bude naozaj priestorovy. Nebojte sa, do cierneho pekla sa nerutime.

http://portal.gov.sk...etype=1&aid=988
Ak autor udelí súhlas na verejné rozširovanie originálu diela alebo jeho rozmnoženiny nájmom alebo vypožičaním výrobcovi zvukového záznamu tohto diela alebo výrobcovi originálu audiovizuálneho diela, vzniká mu právo na primeranú odmenu voči osobe, ktorá bude originál diela alebo jeho rozmnoženinu verejne rozširovať nájmom alebo vypožičiavaním; tohto práva sa nemožno vzdať.
Odesláno 13.05.2007 17:13
Skvely priklad je steam od valve
http://www.steampowered.com
Je to lacnejsie...rychlejsie....
Ano kradnut je zle.Nikdo netvrdi opak.
Odesláno 13.05.2007 17:33
No to promin, ale nemuzu s tebou souhlasit! Co treba 300? Nebo Sin City? To nepovazuju za beckove filmy... to je pro me ukazka kvalitni kinematografie
Ano spomynane dve snimky sa mi skutocne pacili, ale bohuzial nepoznam ich komixovu predlohu, takze to je tak isto ako ked som si pozrel Dennu a nocnu hlinku a az potom som si precital knihu a tak viem ze film je o niecom inom.
Imho jedina dobre natocena kniha/komix co mozem posudit je Kmotr.
Odesláno 13.05.2007 17:36
No steam bych se svoji (ne)funkcnosti zrovna nevyzdvihoval, ale myslenka je bezesporu pekna.Mne nerobi problem za nieco zaplatit ale rad by som to robil co najpriamejsou cestou autorovy.
Skvely priklad je steam od valve
http://www.steampowered.com
Je to lacnejsie...rychlejsie....
Ano kradnut je zle.Nikdo netvrdi opak.
Odesláno 13.05.2007 18:05
Ano spomynane dve snimky sa mi skutocne pacili, ale bohuzial nepoznam ich komixovu predlohu, takze to je tak isto ako ked som si pozrel Dennu a nocnu hlinku a az potom som si precital knihu a tak viem ze film je o niecom inom.
Kmotr nestojí za nic od chvíle co mi zabijou Sallyho!
Odesláno 13.05.2007 18:11
300 povazuju D ckovy film s Eckovymi dialogy Fkovymi vykony hercu jak se mě Sincity libi tak hrozne se me 300 nelibi
D ckovy??? Coze??? uznavam, ze dialogy lehce pokulhavaji, ale rekneme si to narovinu, ten film nebyl tocenej kvuli dialogum, nybrz kvuli vizualni strance, coz se, myslim, zdarilo...

Já jsem komiksovou predlohu Sin City videla, mam ji doma, a musim rict, ze je to presna predelavka, a to je podle me spravny...

Odesláno 13.05.2007 19:02
Odesláno 14.05.2007 08:59

0 uživatelů si čte toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních