Je to tak... já nepochopil, že to Frepi myslel takhle. Hm. Já jen že vzorec neni definice.Pockat pockat neni to 4/3*Pi*r^3 ? Preci jenom matematika zakladni skoly je uz daleko a ten integral se mi nechce pocitat, abych si to dokazal.

McCroackova metoda...
Odesláno 04.04.2007 20:59
Odesláno 04.04.2007 21:00
to neni definiceObjem těles jste se už učili?
Takže když podle tebe, někdo příjde s definicí, že objem koule je Pi*r^3, tak má samozřejmě pravdu, protože definice se nemusí dokazovat?
Je to přece definice ne?
pokud to nekdo definici nazve tak pak ano, definoval si vlastni teleso ktere si shodou nahod nazval "koule" ale je to jina koule se kterou nelze provadet operace ktere se normalne s telesem ktere nazyva koule vetsina normalnich lidi provadeji...rozhodne to nebude vypadat jako koule co zname protoze to nebude koule ale bude to "koule"
doufam ze je ti to jasny...
definovat si muzes cokoliv uznas za vhodne jen si musis dat pozor na dve veci
1. pokud definujes "neco" pak z toho musis vyvodit vlastni vety a tvrzeni jejichz platnost musis dokazat podle sve definice
2. aby nedochazelo k paradoxu typu definice vyvraci sama sebe nebo neco podobneho
pokud se mnou nesouhlasis, uved mi jednu jedinou definici s jejim dukazem a ja stahnu usi a budu uz jenom

do te doby mam z tveho nynejsiho tvrzeni pocit spis

Odesláno 04.04.2007 21:02
jo tos nepochopil, ona schvalne uvedla spatny priklad aby bylo videt jak ma ona pravdu, nazyva se to protipriklad ;) vtip je v tom ze jeji protipriklad je chybny, protoze tvrzeni ze ctverec je a^2 a podobne veci jsou vety nikoliv definicePockat pockat neni to 4/3*Pi*r^3 ? Preci jenom matematika zakladni skoly je uz daleko a ten integral se mi nechce pocitat, abych si to dokazal.
pravda, vety plynou z definic ale nelze tyhle dva pojmy libovolne zamenovat
Odesláno 04.04.2007 21:05
Sam si rekl, ze si muzu cokoliv na definovat a pak sva tvrzeni dokazat ?definovat si muzes cokoliv uznas za vhodne jen si musis dat pozor na dve veci
1. pokud definujes "neco" pak z toho musis vyvodit vlastni vety a tvrzeni jejichz platnost musis dokazat podle sve definice
2. aby nedochazelo k paradoxu typu definice vyvraci sama sebe nebo neco podobneho
pokud se mnou nesouhlasis, uved mi jednu jedinou definici a jeji dukaz a ja stahnu usi a budu uz jenom![]()
Tak proc hledas alspon jednu definici a jeji dukaz, kdyz ty sam rikas, ze definici musim dokazat.
Tak tohle nejak nepobiram ...

Odesláno 04.04.2007 21:08
ja to nehledam, ja chci aby mi frepi takovou definici s jejim dukazem tady vystrihla, prave proto ze vim, ze je to nemozny kapisto? jednou z implicitnich podminek kazdeho pravdiveho tvrzeni je nemoznost nalezeni libovolneho protiprikladu, protoze jediny protipriklad ti vyvrati cokoliv...jenze pokud to neco co chces vyvratit plati, tak ten protipriklad neexistuje, takze pln napeti ocekavam jaky protipriklad sem frepi dotahne :)Co to tady sakra pises ???
Sam si rekl, ze si muzu cokoliv na definovat a pak sva tvrzeni dokazat ?
pokud se mnou nesouhlasis, uved mi jednu jedinou definici a jeji dukaz a ja stahnu usi a budu uz jenom![]()
Tak proc hledas alspon jednu definici a jeji dukaz, kdyz ty sam rikas, ze definici musim dokazat.
Tak tohle nejak nepobiram ...
mno a ja nepsal ze definici musim dokazat, ja psal ze dokazat musim vety a tvrzeni z definice plynouci, coz je neco zcela jineho
Odesláno 04.04.2007 21:20
Když pominu co vetšina normálních lidí dělá s koulí tak.to neni definice
pokud to nekdo definici nazve tak pak ano, definoval si vlastni teleso ktere si shodou nahod nazval "koule" ale je to jina koule se kterou nelze provadet operace ktere se normalne s telesem ktere nazyva koule vetsina normalnich lidi provadeji...rozhodne to nebude vypadat jako koule co zname protoze to nebude koule ale bude to "koule"
doufam ze je ti to jasny...
pokud se mnou nesouhlasis, uved mi jednu jedinou definici s jejim dukazem a ja stahnu usi a budu uz jenom![]()
do te doby mam z tveho nynejsiho tvrzeni pocit spistady nekdo nezna rozdil mezi definici a vetou
Proč není objem koule Pi*r^3?
A rozdíl mezi definicí a větou sem klidně napiš

Odesláno 04.04.2007 21:21
Me spis prijde ze tady michas jabka s hruskama.ja to nehledam, ja chci aby mi frepi takovou definici s jejim dukazem tady vystrihla, prave proto ze vim, ze je to nemozny kapisto? jednou z implicitnich podminek kazdeho pravdiveho tvrzeni je nemoznost nalezeni libovolneho protiprikladu, protoze jediny protipriklad ti vyvrati cokoliv...jenze pokud to neco co chces vyvratit plati, tak ten protipriklad neexistuje, takze pln napeti ocekavam jaky protipriklad sem frepi dotahne :)
mno a ja nepsal ze definici musim dokazat, ja psal ze dokazat musim vety a tvrzeni z definice plynouci, coz je neco zcela jineho

A jeste si sem dopisu takovy jednoduchy prikladek:
Funkce f jedne promenne x se nazyva kazde zobrazeni v mnozine vsech R, ktere kazdemu x prirazuje prave jedno y takove, ze [x;y] Î f.
Takze podle toho co rikas ty, tak kdyz naleznu priklad, ktery tohle nesplnuje, tak je ta definice nepravdiva ?
Odesláno 04.04.2007 22:10
To je přesně to, co Frepi dělá dnes a denně. Celkem nevinej topic, kde se všichni přiznávaj jestli se cejtěj spíš sádlem nebo máslem, přijde asociální tureckej emigrant, musí do toho zašťourat a hned je flame na střeše.
Takže dost. Přestanem tady machrovat, kdo dával větší pozor na přednáškách z matiky, logiky a bůhvíčehoeště, necháme věty a definice ať si větujou a definujou.
Já řikám sádlo.
Odesláno 05.04.2007 06:13
4/3*Pi*r^3 je vzorec pro vypocet objemu koule, s definici to nema co delatKdyž pominu co vetšina normálních lidí dělá s koulí tak.
Proč není objem koule Pi*r^3?
A rozdíl mezi definicí a větou sem klidně napiš
kdyz chces mermomoci definici ktera ma s kouli co delat tak ta zni pokud vim nejak takto:
koule je mnozina vsech bodu v prostoru jejichz vzdalenost je od zvoleneho stredu konstantni
ne, tahle definice rika ze nejake zobrazeni ktere splnuje nejake podminky (a ted pozor ted prichazi smysl veskerych definic) SE NAZYVA FUNKCEFunkce f jedne promenne x se nazyva kazde zobrazeni v mnozine vsech R, ktere kazdemu x prirazuje prave jedno y takove, ze [x;y] Î f.
Takze podle toho co rikas ty, tak kdyz naleznu priklad, ktery tohle nesplnuje, tak je ta definice nepravdiva ?
jak bys na to chtel hledat protipriklad?
#70 Host_-=Estfeal=-_*
Odesláno 05.04.2007 08:27
Odesláno 05.04.2007 08:54
Tiez si myslim, ze toto cele bola pasca na Freppi.To je přesně to, co Frepi dělá dnes a denně. Celkem nevinej topic, kde se všichni přiznávaj jestli se cejtěj spíš sádlem nebo máslem, přijde asociální tureckej emigrant, musí do toho zašťourat a hned je flame na střeše.

Maslo. Je mi sympatickejsie.
Odesláno 05.04.2007 11:19
To je má volba

Odesláno 05.04.2007 13:01

Odesláno 05.04.2007 16:20
jakto že ne, nadefinoval jsem kouli a její objem který vychází z definice koule. Kde jsi ty přišel k těm 4/3*Pi*r^3?4/3*Pi*r^3 je vzorec pro vypocet objemu koule, s definici to nema co delat
kdyz chces mermomoci definici ktera ma s kouli co delat tak ta zni pokud vim nejak takto:
koule je mnozina vsech bodu v prostoru jejichz vzdalenost je od zvoleneho stredu konstantni
Odesláno 05.04.2007 16:24
Odesláno 05.04.2007 16:48
mno tak je to tvoje koule podle definice(by frepi): "koule" je Pi*r^3...pokud to beres jako definici, je to v poradku, ackoli nejak postradam jakoukoli uzitecnoéu vec kterou by tahle definice prinaselajakto že ne, nadefinoval jsem kouli a její objem který vychází z definice koule. Kde jsi ty přišel k těm 4/3*Pi*r^3?
to uz mi prijde uzitecnejsi definice typu: zelenou krabici oznacujeme krabici ktera je natrena prave zelenou barvou
takova definice alespon rika neco o krabici, ne o fiktivnich frepinych koulich
jinak samozrejme vzorec pro vypocet objemu koule neni definice, co se koule tyce existuje pouze jedina definice kterou uz jsem psal, definici objemu z hlavy neznam, kazdopadne to bude neco jako prostorova míra mno a vzorec pro vypocet prostorove miry koule rozhodne neni definice, je to pouze nejake cislo(s promenou polomer, obvykle definovanou jako pismeno "r") o kterem nekdo nekdy rekl ze je objemem(neboli prostorovou mirou) koule a dokazal to
tvrzeni ze objem koule je 4/3*Pi*r^3 samozrejme dukaz vyzaduje, protoze to neni definice, nybrz vzorec pro vypocet objemu(definovany pojem prostorove miry) koule(definovane teleso)
Odesláno 05.04.2007 17:25
Já mám definici koule a tvrdím, že její objem je je Pi*r^3, nikoliv že koule je je Pi*r^3. To sis asi špatně přečetl.mno tak je to tvoje koule podle definice(by frepi): "koule" je Pi*r^3...pokud to beres jako definici, je to v poradku, ackoli nejak postradam jakoukoli uzitecnoéu vec kterou by tahle definice prinasela
Tady si pleteš definici a definici kruhem...to uz mi prijde uzitecnejsi definice typu: zelenou krabici oznacujeme krabici ktera je natrena prave zelenou barvou
takova definice alespon rika neco o krabici, ne o fiktivnich frepinych koulich
To je teda divné, že těch definic je víc.jinak samozrejme vzorec pro vypocet objemu koule neni definice, co se koule tyce existuje pouze jedina definice kterou uz jsem psal,
posledně jsi zapomněl napsat definici věty, definici své definice a teď můžeš připsat definici vzorce.definici objemu z hlavy neznam, kazdopadne to bude neco jako prostorova míra mno a vzorec pro vypocet prostorove miry koule rozhodne neni definice, je to pouze nejake cislo(s promenou polomer, obvykle definovanou jako pismeno "r") o kterem nekdo nekdy rekl ze je objemem(neboli prostorovou mirou) koule a dokazal to
tvrzeni ze objem koule je 4/3*Pi*r^3 samozrejme dukaz vyzaduje, protoze to neni definice, nybrz vzorec pro vypocet objemu(definovany pojem prostorove miry) koule(definovane teleso)
Odesláno 05.04.2007 18:18
A ja si vyberam maslo, som cvok?
Odesláno 05.04.2007 18:37

Odesláno 05.04.2007 21:05
Já mám definici koule a tvrdím, že její objem je je Pi*r^3, nikoliv že koule je je Pi*r^3. To sis asi špatně přečetl.
no tak v tom pripade mas tedy definici koule (kterou jsi nenapsala, tudiz muzu predpokladat ze se nelisi od definice koule bezne pouzivane) tudiz tve tvrzeni o objemu je blbeprotoze jeji objem neni to co pises, jak jsi sama rekla, je to tvrzeni a to uz dukaz vyzaduje, neni to definice, protoze definice dukaz nevyzaduje, jen vymezuje oznaceni toho o cem se mluvi
Tady si pleteš definici a definici kruhem...
mno to ale taky neni pravda, stejne tak si muzu zadefinovat ze "fialova krabice s puntickama" je krabice natrena prave zelenou barvou a definice je sprava, to ze zelena barva je tahle znamena prave a pouze jen to ze kdysi nekdo definoval ze tahle barva se bude oznacovat jako zelena
To je teda divné, že těch definic je víc. dokaz to
posledně jsi zapomněl napsat definici věty, definici své definice a teď můžeš připsat definici vzorce.
mno nejak se nechytam co chces timhle bodem rict a jak to souvisi s tim, ze definice neni nikdy nutne dokazovat ba co vic, ze dokazovat definici je nesmysl
Odesláno 05.04.2007 21:44
Jak víš, že je blbě?no tak v tom pripade mas tedy definici koule (kterou jsi nenapsala, tudiz muzu predpokladat ze se nelisi od definice koule bezne pouzivane) tudiz tve tvrzeni o objemu je blbe tongue.gif protoze jeji objem neni to co pises, jak jsi sama rekla, je to tvrzeni a to uz dukaz vyzaduje, neni to definice, protoze definice dukaz nevyzaduje, jen vymezuje oznaceni toho o cem se mluvi
Je potřeba vědět, co je to definice kruhem...mno to ale taky neni pravda, stejne tak si muzu zadefinovat ze "fialova krabice s puntickama" je krabice natrena prave zelenou barvou a definice je sprava, to ze zelena barva je tahle znamena prave a pouze jen to ze kdysi nekdo definoval ze tahle barva se bude oznacovat jako zelena
Co třeba: (x-x0)^2+(y-y0)^2+(z-z0)^2=r^2To je teda divné, že těch definic je víc. dokaz to
Vypadá to, že jsi se nějak zacyklil.definice neni nikdy nutne dokazovat ba co vic, ze dokazovat definici je nesmysl
Odesláno 06.04.2007 05:55

#87 Host_Ariadna_*
Odesláno 06.04.2007 08:12
Co třeba: (x-x0)^2+(y-y0)^2+(z-z0)^2=r^2 parametricke vyjadreni koule(a to jeste podle frepi), nikoliv jeji definice.
Hehe. Ja ci taky prispet do ucelne debaty :)
Ona tohle ve skutecnosti JE definice koule ( pokud si pod definici koule mame predstavit vse, co nam pri dodrzeni pravidel uvedenych v definici vytvori kouli ) . I za predpokladu, ze pod pismenkem r si v rovnici mame predstavit libovolny nasobek polomeru ( aby nam vychazel objem tohoto telesa Pi*r^3 musel by byt polomer ( tak jak ho ma zadefinovana vetsina lidi na planete ) prenasoben treti odmocninou ze 4/ treti odmocninou ze 3 ) porad dostavame teleso tvaru, pod kterym si kazdy clovek predstavi kouli.
Odesláno 06.04.2007 08:42

1) Vsetci do radu tu definujete gulovu plochu a nie gulu. Gulou sa nazyva mnozina bodov, ktore maju od stredu vzdialenost mensiu, alebo rovnu r, pricom parameter r je polomer gule. Podobne je to s rovnicou, ktora ma byt nerovnica (x-x0)^2 + (y-y0)^2 + (z-z0)^2 <= r^2.
2) Zjednodusene. Definicia je inym slovom pomenovanie, popisanie, urcenie matematickeho objektu. Gulou nazyvame mnozinu bodov bla bla... a takisto mnozina bodov splnajuca nerovnicu ... sa nazyva gula su obidve definicie (div sa svete).
3) Vety skumaju a hovoria o vlastnostiach definovanych matematickych objektov. Kazdu vetu treba dokazat postupnostou logicky spravnych krokov. Aj tieto logicky spravne kroky a odvodzovacie systemy su castou jednej zo zakladnych mat. teorii. Ak sa niekto spyta co je na zaciatku, tak existuje len zopar axiom, na ktorych je vybudovana uplne kompletna zlozita matematika (je odvodena). Objem gule je 4/3*pi*r^3 je samozrejme veta a treba ju dokazat. Potrebujeme na to definiciu objemu telesa a definiciu gule. Da sa ukazat (spocitat) pomocou integralneho poctu, ze je to skutocne pravda.
4) Tvrdenie, ze definicie sa nedokazuju a nemozu dokazovat je len polovicna pravda. Casto sa dokazuje ekvivalencia dvoch definicii objektov, napriklad dve spomenute definicie gule. Takisto sa niekedy dokazuje korektnost definicii, to jest ci je objekt definovany spravne a definicia sama sebe takpovediac neodporuje.
Odesláno 06.04.2007 09:00

Já vám do toho strašně nerad kecám, ale jedete malinko ale opravdu jen malinko offtopic.
Odesláno 06.04.2007 09:28
1 uživatelů si čte toto téma
0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních