Skočit na obsah

Fotka

Souboj pres hulku nebo ne?

• Please log in to reply
80 odpovědí na toto téma

#61 bigbythewise

bigbythewise

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 304 Příspěvků:

Odesláno 09.03.2007 15:35

Ako priklad mozem uvies tolovu hru "The Shadows of Yesterday". (oporucam kazdemu skalnemu priaznicvoci narativnych rolovych hier).

V tejto hre existuje mechanika klucov (Key), kazdy hrac ma jeden (dva, niekolko) ktore popisuju postavu.
Napr: Key of Bloodlust, Key of Coward, ...

Tieto kluce popisuju za akych okolnosti tvoja postava dostava skusenosti. Napriklad key of bloodlust dava postave skusenosti vzdy ked niekoho porazi v boji. Alebo key of Coward ked sa vyhne konfliktu...

Takze hrac si z tychto klucov vystava charakter postavy a potom cim viac sa tych klucov drzi, tym viac ziskava skusenosti a zaroven sa drzi role/charakteru postavy, ktory si na zaciatku vymyslel. (v priebehu casu sa kluce daju obmienat, takze sa charakter postavy casom moze menit. tiez nie vsetky kluce nutne popisuje chrakter, niektore popisuju do akych konfliktov sa postava chce dostavat)

zaverom: sposob pridelovania skusenosti povazujem za hernu mechaniku, a to velmi vyznamnu. Zaroven v tejto hre tato mechanika do znacnej miery ovlivnuje sposob hrania role. => herna mechanika moze mat s hranim role vela spolocne.

Zobrazit příspěvek

Dobra, ale mam takovy pocit, ze nam tu servirujes jakousi vyjimku potvrzujici pravidlo. Obecne tohle v RPG proste neplati a v tom se snad oba shodneme. Extremy jsou pripustne. :)
  • 0

#62 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 09.03.2007 15:48

Dobra, ale mam takovy pocit, ze nam tu servirujes jakousi vyjimku potvrzujici pravidlo. Obecne tohle v RPG proste neplati a v tom se snad oba shodneme. Extremy jsou pripustne. :)

Zobrazit příspěvek

V skutocnosti existuje hier ako je The Shadows of Yesterday (TSOY) celkom dost vela. Problem je ze to z velkej casti niesu velke komercne produkty s reklamou ako je napriklad DnD.

PS: dobry zaciatok ako sa k nim dostat a o nich nieco dozvediet (aj o teorii rolovych hier) je povrtat sa na strankach FORGE
  • 0

#63 bigbythewise

bigbythewise

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 304 Příspěvků:

Odesláno 09.03.2007 22:16

V skutocnosti existuje hier ako je The Shadows of Yesterday (TSOY) celkom dost vela. Problem je ze to z velkej casti niesu velke komercne produkty s reklamou ako je napriklad DnD.

PS: dobry zaciatok ako sa k nim dostat a o nich nieco dozvediet (aj o teorii rolovych hier) je povrtat sa na strankach FORGE

Zobrazit příspěvek

Tohle me nejak nezaujalo. Jakykoliv system, ktery at uz ucelne ci ne, omezuje nebo pevne urcuje smer roleplayingove hry (na pravidlove urovni) je mi proti srsti. Tady radsi volim komercni produkty. :-)
  • 0

#64 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 10.03.2007 09:11

Tohle me nejak nezaujalo. Jakykoliv system, ktery at uz ucelne ci ne, omezuje nebo pevne urcuje smer roleplayingove hry (na pravidlove urovni) je mi proti srsti. Tady radsi volim komercni produkty. :-)

Zobrazit příspěvek

Tiez som mal ten pristup k takymto hram, nez som ich vyskusal ;)

Rozdiel je medzi TSOY a takym DnD je v tom ze DnD sice neobmedzuje, ale ani nijak nemotivuje hrat RP. TSOY (aj ked to n aprvy pohlad nieje vidiet) tiez neobmedzuje, ale na rozdiel od inych hier k motivuje k RP a aj ho odmenuje.

PS: Vela hier ma system hrania role (vytvarania charakteru) na tom ze si pri tvorbe postavy vyberiem nejake vlastnosti podla ktorych by som sa mal spravat (casto su to nevyhody) a za to dostanem nejake bonusy pri jej tvorbe. Problem je v skutocnosti ma pocas hry nic nemotivuje sa podla tych vyhod spravat, pripadne tam je nejaka negativna motivacia (postih ak sa nespravam podla tych vlastnosti). Najhorsie je ze casto to ci sa spravam podla role je na DM, pricom jeho interpretacia co to znamena byt zbabaly moze byt diameralne ina ako moja.

To co sa mi na TSOY paci je ze pouziva pozitivnu motivaciu. Ked sa nespravam podla tych vlastnosti nic sa nedeje a ked sa podla nich spravam, tak som za to odmeneny. (pricom interpretacia toho ako sa tie vlastnosti maju hrat je na hracovi)
  • 0

#65 Wertin

Wertin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 358 Příspěvků:

Odesláno 10.03.2007 13:00

Souboje přes hůlku je prima zábava doporučuju všem.Nezdá se to ale je to super věc i hazard na cestě je super. :tongue:
  • 0

#66 Dalamar

Dalamar

Starš

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1997 Příspěvků:

Odesláno 10.03.2007 13:44

*uz vidi nahazovani vsech tech kulicek IGMS pres hulku a je mu spatne* :)
  • 0

#67 bigbythewise

bigbythewise

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 304 Příspěvků:

Odesláno 11.03.2007 14:22

Tiez som mal ten pristup k takymto hram, nez som ich vyskusal ;)

Rozdiel je medzi TSOY a takym DnD je v tom ze DnD sice neobmedzuje, ale ani nijak nemotivuje hrat RP. TSOY (aj ked to n aprvy pohlad nieje vidiet) tiez neobmedzuje, ale na rozdiel od inych hier k motivuje k RP a aj ho odmenuje.
PS: Vela hier ma system hrania role (vytvarania charakteru) na tom ze si pri tvorbe postavy vyberiem nejake vlastnosti podla ktorych by som sa mal spravat (casto su to nevyhody) a za to dostanem nejake bonusy pri jej tvorbe. Problem je v skutocnosti ma pocas hry nic nemotivuje sa podla tych vyhod spravat, pripadne tam je nejaka negativna motivacia (postih ak sa nespravam podla tych vlastnosti). Najhorsie je ze casto to ci sa spravam podla role je na DM, pricom jeho interpretacia co to znamena byt zbabaly moze byt diameralne ina ako moja.

To co sa mi na TSOY paci je ze pouziva pozitivnu motivaciu. Ked sa nespravam podla tych vlastnosti nic sa nedeje a ked sa podla nich spravam, tak som za to odmeneny. (pricom interpretacia toho ako sa tie vlastnosti maju hrat  je na hracovi)

Zobrazit příspěvek

Na tohle mam jiny nazor. Pokud ti vyhovuje system, ktery te na bazi zakladnich hernich pravidel a principu vede za ruku v roleplayingove hre, tak ho hrej. Verim, ze to muze byt zabavne a pohodlne. Ja osobne mam ale pocit, ze zkuseny a vyzraly hrac nepotrebuje vest, nepotrebuje byt motivovan, aby hral jakysi poctivy a oku i usim lahodici roleplay. RPG a jeho RP cast je o domluve hracu, DM a predevsim o zabave. Pravidlove berlicky nejsou v tomto pripade vubec nutnosti nebo nejakym vyznamnym prinosem. Spise naopak, alespon z meho pohledu.
  • 0

#68 wekslak

wekslak

Mistr

• DM
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1422 Příspěvků:

Odesláno 11.03.2007 14:27

Na tohle mam jiny nazor. Pokud ti vyhovuje system, ktery te na bazi zakladnich hernich pravidel a principu vede za ruku v roleplayingove hre, tak ho hrej. Verim, ze to muze byt zabavne a pohodlne.  Ja osobne mam ale pocit, ze zkuseny a vyzraly hrac nepotrebuje vest, nepotrebuje byt motivovan, aby hral jakysi poctivy a oku i usim lahodici roleplay. RPG a jeho RP cast je o domluve hracu, DM a predevsim o zabave. Pravidlove berlicky nejsou v tomto pripade vubec nutnosti nebo nejakym vyznamnym prinosem. Spise naopak, alespon z meho pohledu.

Zobrazit příspěvek

:tongue: nemuzu nez souhlasit...podle me kdyz de o roleplay de predevsim o fantazii - coz je jedina omezujici vec pri hrani...takze se drzim motta co nejde systemem de fantazii :tongue:
  • 0

#69 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 12.03.2007 10:09

...takze se drzim motta co nejde systemem de fantazii  :tongue:

Zobrazit příspěvek

To mas ulpnu pravdu.

Ale na druhu stranu pravidla ktore treba casto obchadzat, aby sme mohli dat priechod fantazii niesu asi vhodne na dany sposob hry. (to sa mne osobne u DnD stava celkom casto)
  • 0

#70 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 12.03.2007 10:26

Na tohle mam jiny nazor. Pokud ti vyhovuje system, ktery te na bazi zakladnich hernich pravidel a principu vede za ruku v roleplayingove hre, tak ho hrej. Verim, ze to muze byt zabavne a pohodlne. Ja osobne mam ale pocit, ze zkuseny a vyzraly hrac nepotrebuje vest, nepotrebuje byt motivovan, aby hral jakysi poctivy a oku i usim lahodici roleplay. RPG a jeho RP cast je o domluve hracu, DM a predevsim o zabave. Pravidlove berlicky nejsou v tomto pripade vubec nutnosti nebo nejakym vyznamnym prinosem. Spise naopak, alespon z meho pohledu.

"Skuseny a motivovany" hrac...
"Skuseny a motivovany" hrac v posdtate nepotrebuje ziadne pravidla, hra sa potom zacina blizit k divadelnemu predstaveniu (improvizovanemu).

Na druhu stranu si zober noveho hraca (alebo este skupinu hracov), ktory zacina s rolovymi hrami.

Do ruky sa mu dostanu pravidla DrD. Po ich nastudovani sa docita ze existuje nejake RP, ale pravdepodobne nebude moc vediet co to vlastne znamena a ako s nim pracovat. Na druhej strane mu bude podstrcena mechanika ako viest boj, zlepsovat postavu, atd... Co myslis, ako budu ich hry vyzerat? Myslim, ze zacnu vyuzivat pravidla co maju a budu venovat boju, zlepsovaniu postav, ... RP tam bude hrat malu, ak vobec nejaku rolu.

Co sa stane ked sa takemu hracovi dostane do ruk hra ako je TSOY? Mechanika na hru tam ma rovnako velku vahu ako mechanika pre RP. Hra ma v sebe priamo zabudovane mechnizmi, ktore vedu k opisovaniu deja, situacie pribehu (mechanika klucev nieje jedina mozna mechanika podporujuca RP, su aj dalsie od nej dost odlisne). Hrac zacne vyuzivat pravidla a prepracuje sa do stavu ked bude "skusenym a motivovanym" RP hracom daleko skor.

Ja sa drzim motta: "Ked chces zatlct klinec pouzi kaldivo a nie srobovak (skrutkovac)."
  • 0

#71 bigbythewise

bigbythewise

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 304 Příspěvků:

Odesláno 12.03.2007 17:43

"Skuseny a motivovany" hrac...
"Skuseny a motivovany" hrac v posdtate nepotrebuje ziadne pravidla, hra sa potom zacina blizit k divadelnemu predstaveniu (improvizovanemu).

Na druhu stranu si zober noveho hraca (alebo este skupinu hracov), ktory zacina s rolovymi hrami.

Do ruky sa mu dostanu pravidla DrD. Po ich nastudovani sa docita ze existuje nejake RP, ale pravdepodobne nebude moc vediet co to vlastne znamena a ako s nim pracovat. Na druhej strane mu bude podstrcena mechanika ako viest boj, zlepsovat postavu, atd... Co myslis, ako budu ich hry vyzerat? Myslim, ze zacnu vyuzivat pravidla co maju a budu venovat boju, zlepsovaniu postav, ... RP tam bude hrat malu, ak vobec nejaku rolu.

Co sa stane ked sa takemu hracovi dostane do ruk hra ako je TSOY? Mechanika na hru tam ma rovnako velku vahu ako mechanika pre RP. Hra ma v sebe priamo zabudovane mechnizmi, ktore vedu k opisovaniu deja, situacie pribehu (mechanika klucev nieje jedina mozna mechanika podporujuca RP, su aj dalsie od nej dost odlisne). Hrac zacne vyuzivat pravidla a prepracuje sa do stavu ked bude "skusenym a motivovanym" RP hracom daleko skor.

Ja sa drzim motta: "Ked chces zatlct klinec pouzi kaldivo a nie srobovak (skrutkovac)."

Zobrazit příspěvek

Jak uz jsem jednou napsal, nejdulezitejsi jsou akteri RPG - hraci a DM. Ne pravidla podle kterych se hraje. Zacinajici hrac mozna sahne po TSOY a zacne (pod tlakem) roleplayingove zrat, zatimco jina parta zacinajicich hracu se pod vedenim zkuseneho DM muze v pohode zacit roleplayingove bavit uz v D&D nebo DrD. Nevidim zde zadny problem proc by nemohli a navic zde vliv pravidel na roleplay prakticky zadny neni, vse se deje prirozene a nenasilne. Pokud mi pujde jen o roleplay, nepotrebuji pravidla zadna a muzu hrat adventurne. No a pokud chci kvalitni herni RPG mechaniku, sahnu po D&D. I pote ale nejsem v roleplayi omezen (narozdil od TSOY).
To co popisujes v prvnim odstavci je klasicky power gaming a to je u zacinajicich a nevyzralych hracu bezna vec, bez ohledu na to jaka pouzivas pravidla. Jestli jsi DM a vadi ti to, tak potom chapu, ze si na sve hrace beres hul v podobe TSOY.
Dale, zkuseny a motivovany hrac sice pravidla nepotrebuje, coz ale neznamena ze podle nich nemuze chtit hrat nebo nemuze chtit nejaka pouzivat.
Zatim opravdu nevidim duvod, proc by mel prumerne zkuseny RPG hrac sahnout po TSOY, leda ze by se chtel nechat pravidlove sikanovat.
Novackovi mozna takova pravidla drive otevrou roleplayingovy svet, ale pokud je hrac trpelivy a ma vuli hrat (a zvoli napriklad DrD), pak mu toho do budoucna TSOY moc nenabizi, ba spise naopak.
  • 0

#72 Host_Tifa_*

Host_Tifa_*
  • Host

Odesláno 12.03.2007 17:54

nikdo nebude nasranej ze zemrel a prisel o xpy

Zobrazit příspěvek

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:
  • 0

#73 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 12.03.2007 22:51

...
To co popisujes v prvnim odstavci je klasicky power gaming a to je u zacinajicich a nevyzralych hracu bezna vec, bez ohledu na to jaka pouzivas pravidla. Jestli jsi DM a vadi ti to, tak potom chapu, ze si na sve hrace beres hul v podobe TSOY.
...

To co oznacujes za klasicky "Power Gaming" nema nic spolocne s tym ci je hrac novacik, ale ostrielany matador, ale s tym ake prostriedky mu k hre dame. Podla mna prave pravidla formuju to akym smerom sa hrac na zaciatku uberie.

...
Zatim opravdu nevidim duvod, proc by mel prumerne zkuseny RPG hrac sahnout po TSOY, leda ze by se chtel nechat pravidlove sikanovat.
...

V tomto sa nesmierne mylis, ale bohuzial jediny sposob ktorym by som ti to mohol vyvratit je ukazat ti tu hru v praxi.

Ale predsa len skusim zacat este raz z ineho konca.
V teórii sa rozoznávajú tri základné spôsoby hrania rolovej hry:
- kompetičný
- naračný
- simulačný

kompetičný mód – hráči sa vzájomne konfrontujú (súperia) alebo sa snažia prekonávať prekážky. Moderátor má v kompetičnej hre predovšetkým úlohu rozhodcu.

naračný mód – hráči riešia závažné morálne alebo politické otázky a navrhujú ich riešenia. Majú možnosť dotvárať situáciu, vymýšľať argumenty, viesť negociácie. Moderátor plní prevažne úlohu usmerňovania diskusie, veľmi dôležitá je aktívna participácia na tvorbe priebehu hry zo strany hráčov.

simulačný mód – hráči sa pokúšajú vnoriť do nejakej konkrétnej situácie, historického obdobia alebo spoločenskej skupiny či osoby a čo najvernejšie simulovať danú realitu. Moderátor má relatívne ťažkú úlohu poskytnúť hráčom všetky podnety, ktoré im umožnia prežívať fiktívnu situáciu.

(Sedlačko, M.: Rolové hry a inscenačné metódy; Bratislava 2004; s. 8)

Dôležitou časťou rolových hier sú pravidlá. Sú nutné pre uspokojivé fungovanie hry. Pod pravidlami hry rozumiem (písané) herné pravidlá a explicitne vyslovené či implicitne dosiahnuté dohody o možnostiach konania hráčov.

(Sedlačko, M.: Rolové hry a inscenačné metódy; Bratislava 2004; s.
13)

Pozrime sa teraz na pravidla DnD (zaoberat sa budem len pisanymi pravidlami, pretoze vnik neformalnych dohod a uprav praidiel je vyjadrenim nespokojnosti s pravidlami).
V pravidlach pre hraca su nasledujuce kapitoly
- kapitola 1 (Abilities)
- kapitola 2 (Races)
- kapitola 3 (Classes)
- kapitola 4 (Skills)
- kapitola 5 (Feats)
- kapitola 6 (Description)
- kapitola 7 (Equipment)
- kapitola 8 (Combat)
- kapitola 9 (Adventuring)
- kapitola 10 (Magic)
- kapitola 11 (Spells)
Zamyslime sa ake prvky nam tieto kapitoly do hry vnasaju, aky maju charakter.
- kapitola 1 - definicia zakladnych vlastnosti, vnasa do hry predstavu co to znamena ked ma jedinec vlastnost xy. Ma simulacny charakter.
- kapitola 2 - popis ras, a ich spravania. Popisuje co to znamena ked je jedinec ork, trpaslik.... Simulacny chrakter.
- kapitola 3 - popis schopnosti postavy (prevazne bojovych, sluziacich na prekonavanie prekazok) Simulacno kompeticny chrakter.
- kapitola 4 - viz kap 3
- kapitola 5 - viz kap 3
- kapitola 6 - tu je popis presvedceni, lahky naznak toho ako by sa postava mala spravat (ze nie kazdy sa musi riadit tym co je prenho vyhodne z hladiska hraca). Je to jedna z najkratsich kapitol v knihe.
- kapitola 7 - popis predmetov a ich schopnosti. Simulacno kompeticny chrakter.
- kapitola 8 - Co povedat. Kompeticny chrakter.
- kapitola 9 - Popis ako sa pohybovat, rozbijat dvere, skakat, a podobne.. Simulacny chrakter.
- kapitola 10 - popis fungvania magie. Simulacno kompeticny.
- kapitola 11 - popis kuziel. Simulacno kompeticny.
Takze nech sa na to pozeram ako chcem, pravidla by som charakterizoval ako Simulacno kompeticne (viac kompeticne by som mozno povedal).
Je to zle ze ta hra je taka? Urcite nie, prave naopak. V tom na co je urcena je ta hra velmi dobra. Problem je ze sa k nej dostanu dva druhy ludi. Jedni ju beru aka je a tesia sa z nej (oznacujete ich opovrzivo PG, pritom podla mna hraju DnD tak ako je napisane a myslene). Druha skupina ludi su hraci pre ktorych nieje az tak dvolezite byt najlepsi, ale radi sa skusaju vzit do relo niekoho ineho. Skusaju na svet pozerat inak, co je jednoznacne super, ale narazaju na to ze pravidla take ako su podporuju viac tych PG hracov ako ich. Teraz nastupuju umele zasahy do systemu, ktore maju za nasledok rozbalancovanie systemu, snaziace sa vyrovnat pozicie prvej a druje skupiny. U pocitacovych hier ako je NWN nieje ina cesta ako upravovat existujuce vacsinou kompeticne hry, ale u pen&paper hier tych moznosti je velmi vela.

Zaverom by som povedal ze je velmi kratkozrake oznacovat niekoho ze je nevyzrety len preto ze nejaku hru hra podla pravidiel. Mozno ho to prave tak bavi a na RP nevidi nic zabavne alebo zaujmave . Nik nema pravo ho za to zhadzovat, mozno je ten PG hrac daleko vyzretejsi, pretoze na dosiahnutie takej zabavy aku chce voli ten spravny nastroj.
  • 0

#74 Mytko

Mytko

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1112 Příspěvků:

Odesláno 12.03.2007 22:57

...
...

Tu sa velmi mylis... TSOY a jemu podobne hry hraca nesikanuju a nijak neobmedzuju v rozhodovani (myslim ze v tomto mi mozes oponovat az ked si tu hru vyskusas.), iba jasnejsie formuluje co vsetko sa da vramci RP robit. V mnohych smeroch dokonca vylepsuju RP moznosti hraca. Podla mojich skusenosti hraci casto do postav premietaju svoju osobnost. Tieto pravidla umoznuju, podla mojej skusenosti, lepsie oddelit osobnost hraca od postavy.

Este dodam ze TSOY nieje jedina hra podporujuca RP. Ako dalsie priklady mozem este uviest
* Enemy Gods
* Mountain Witch

Příspěvek upravil Mytko: 13.03.2007 09:12

• 0

#75 Host_Aelwin_*

Host_Aelwin_*
  • Host

Odesláno 08.05.2007 10:49

no podle me ta hulka je dobra na takove to postuchovani na trhu, protoze nevidim duvod kdyz se tam nekdo popichuje a ten druhy mu da dislike a rekne pojd za mesto, proc se nemuzou pofackovat pres hody primo na trzisiti/ uhybani, podrazeni nohy atd./ :)
  • 0

#76 Drakon Ash'han

Drakon Ash'han

Mistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1331 Příspěvků:

Odesláno 08.05.2007 16:42

Dávám přednost chození za město :wow:
  • 0

#77 Host_Aelwin_*

Host_Aelwin_*
  • Host

Odesláno 08.05.2007 18:54

Dávám přednost chození za město  :laugh:

Zobrazit příspěvek

jasny, chapu neni nadto nekoho sejmout za to ze ti rekl ze mas smradlavy fusky :wow:
  • 0

#78 Brudrafon

Brudrafon

Starší mistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1979 Příspěvků:

Odesláno 08.05.2007 19:12

jasny, chapu neni nadto nekoho sejmout za to ze ti rekl ze mas smradlavy fusky :wow:

Zobrazit příspěvek

Pojd za mesto.

Hod na presvedcovani: D20 roll 19
  • 0

#79 OndarenkO

OndarenkO

Starš

• Hráč
  • PipPipPip
  • 295 Příspěvků:

Odesláno 08.05.2007 20:28

Už vidím tu novou generaci rp pg buildu s maxnutým Bluff, Intimidate a Persuade.. :wow:
  • 0

#80 Host_Aristo_*

Host_Aristo_*
  • Host

Odesláno 09.05.2007 12:34

Dal jsem ne ^.^ nedovedu si predstavit boj prez hulku teda v nwn =) max holi na hlavu :wow:
  • 0

#81 Eliter_Optimus

Eliter_Optimus

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 851 Příspěvků:

Odesláno 09.05.2007 21:47

Už vidím tu novou generaci rp pg buildu s maxnutým Bluff, Intimidate a Persuade.. :wow:

Zobrazit příspěvek

to mě přesně taky napadlo-akorát by se na to stavěly jiný buildy a erpé by se stejně nepozvedlo :laugh:
  • 0

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních