Skočit na obsah

Fotka

Sci-fi

• Please log in to reply
354 odpovědí na toto téma

#61 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2381 Příspěvků:
  • Interests:Books & Pubs

Odesláno 23.12.2006 18:22

Zdá se mi to, nebo chudák Axli nerozumí pojmu science-fiction? :wink:

edit: Tedy, není sám žejo : )
  • 0

#62 Ascayavion

Ascayavion

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1120 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 18:37

Zdá se mi to, nebo chudák Axli nerozumí pojmu science-fiction?  :wink:

Zobrazit příspěvek

Presne tak, udrel si klinec po hlavicke Maslo.
  • 0

#63 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 23.12.2006 18:39

vsichni vsemu rozumi, jen ja chudak ne, tak me netrapte a poucte me
  • 0

#64 Ascayavion

Ascayavion

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1120 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 18:53

vsichni vsemu rozumi, jen ja chudak ne, tak me netrapte a poucte me

Zobrazit příspěvek

Kolko kniziek od A.C. Clarka si precital?
  • 0

#65 licrydis

licrydis

Starší tovaryš

• WB
  • PipPipPipPipPip
  • 980 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 19:01

Kolko kniziek od A.C. Clarka si precital?

Zobrazit příspěvek

ja napriklad ani jednu. nieco to znamena? :)
  • 0

#66 Maslostroj

Maslostroj

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2381 Příspěvků:
  • Interests:Books & Pubs

Odesláno 23.12.2006 19:21

Omlouvám se, Axlothe, nechtěl jsem, aby to takhle vyznělo...

Mně jenom přijde, že ve sci-fi jde právě o tahle cinkrlátka, světýlka, vzducholodě s pohonem na modré světlo apod.
Aby člověk prostě zůstal stát s pusou dokořán a řekl si, že "To prostě není možné!"
A ono není : ) Možná za pár let.

Na druhou stranu, jak na vás koukám, vy budete asi jiná liga sci-fi fanoušků. Pro mě je nejlepší sci-fi Futurama :wink:
  • 0

#67 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 23.12.2006 19:40

ja napriklad ani jednu. nieco to znamena? :)

Zobrazit příspěvek

ja necetl taky ani jednu... a asi to znamena ze jsme uplna scifi spodina co nema pravo na nazor (teda ma, ale je implicitne spatnej)

maslo: ja nerikam ze cinkrlatka a svetylka ve scifi jsou spatny, jen podotykam ze to je furt to stejny a ze proto se mi libi BSG, pac je hodne jina...

navic i kdyz je nejaky scifi o tech "to proste neni mozne"-vecech, porad by melo byt jaksi prirozene uveritelny, uvedu pregnantni ilustraci (priklad :happy: ) a opet se navezu do atlantis:
ok, jsem divak a prijimam existenci a dopravu pomoci stargate + veci okolo... ale jak je mozny ze narody na planetach v uplne jine galaxii mluvi plynne stejnym jazykem jako pozemstani? nebo mi vadi takovata odflaknutost, napr si pamatuju jeden dil s nakou infekci nebo co a oni tam chodili jen s takovou tou HazMat helmou, bylo videt ze mezi krkem a helmou je asi 15cm volnyho vzduchu ale oni jakoze byli chraneni... nebo ty jejich railguny na konci prvni serie byly snad jen slepeny z papiru atd... navic postavy se chovaji jak kreteni a hlavne vsichni jsou strasne charakterni a vubec se nechovaji jako realni lidi...

na druhou startrek to ma technicky promakany, ale vsichni jsou jeste charakternejsi :laugh: ... nez ze by to bylo spatny, jen je to jinej druh scifi, tak se tu snazim obhajovat ten co se libi me a napadat ten co se libi vam, abysme se meli o cem hadat (a oddalime tak konec sveta)... :wink:
  • 0

#68 Ran Cernobog

Ran Cernobog

Tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPip
  • 531 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 20:05

Ja ti nevim Axlothe, ale kdyby meli bejt vsechny filmy a serialy naprosto realisticky, tak nevim nevim jestli by byly vubec divatelny. Navic by to uz nebylo scifi, pac pochybuju ze kdyby nekdo vymyslel nadsvetelnej pohon, tak hned leti natocit film kde ten princip presne popise, nehlede na to ze by to obycejnej konzumni divak vubec nechapal a vubec by ho to ani nezajimalo.
Dalsi problem co popisujes, ze vsichni rozumi vsem. Me se taky zda divny, ale nedovedu si predstavit, jak by to slo delat nejak rozumne jinak, jako ze by se treba 20 dilu ucili jazyk jednech potvor, pak zase 30 dilu dalsich atd. To by byl asi vopruz.
Tyhle serialy nejsou vetsinou delany jako vedecky prace pro lidi z univerzit, je to proste pro obycejny lidi, co prijdou domu z prace, a chteji si na chvilku dat oraz od normalniho sveta. Neresi, jestli mezi helmou maji 10 nebo 12 cm mezeru.

Zkus si treba predstavit star wars s tim, ze by respektovali ze se ve vakuu nesiri zvuk a vsechny boje ve vesmiru by byly uplne bez jedinyho zvuku, zadny efektivni exploze atd. No asi des ze? :)

Tak to jenom takova vsuvka, nenechte se rusit a piste dal, aspon se tu neco da cist.
  • 0

#69 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 20:23

No Axlothe tenhle problem sjme taky resil,ale urco si videl film SG,tam resili jazykovou barieru,jenze nemas v serialu takovou casovou dotaci,aby si mohl dovolit se temito vecmi zaobirat,jinak co se nableskanych lodi tyce,no podle me takove v budoucnu budou muset byt aby si se v ty lodi nezblaznil,viz Vetrelci ,Horizont udalosti apod,v takovyhc lodich by si moc dlouho nevydrzel,ale ano tezko v ni bude holywoodska hrdinska posadka,ale to uz je domena filmu

A to ze v nekterym filmu nevysvetlujou technicke zazraky an lodi,no ja tohle vysvetlovani mam prave rad.ale jak si psL je tam zajimavy ,ze muzou skakt jen na urcitou vzdalenost,coz je pdole em zpusobenou nedostatecnou energii,kterou muze lod dodavat jako v me oblibene hre Homeworld.
Jinak jak sjme psal o te akceleraci,ano je pravda ze dalsim probleme je deakcelerace
Co se tyce toho mag pole v reaktoru jaderne fuze tak to nvm,reaktor ma toroidni nebo hvezdicovy tvar a proste po plasti je vedeno mag pole(samozrejem materialy jsou supravodive)
  • 0

#70 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 23.12.2006 21:48

tak ted doslo k zajimave situaci ze ran nepochopil me a ja ted moc nechapu magnata :)

ale aspon neco tu zase vyplodim at udrzujem konflikt :)
ran: - nemluvil jsem o realismu, ale o uveritelnosti, to je dost odlisny
- taky nikomu neberu ze to je jen na oddech, jen to tu davam jako kontrast k tomu zde panujicimu nazoru, ze nektery serialy jsou vlastne hrozne vedecky, a v podstate je jasny ze to co delaji oni budem mi umet brzo taky... takze kdyz tu obhajujete jak je technologicky mozny stavet warpovy motory, fotonovy torpeda, replikatory, cervi diry a vsecky ty modre svitici zarizeni... tak jak je mozny ze ve startreku je v kazdym druhym dile lod malem znicena ale stejne je priste bez skrabnuti na povrchu, vsecko porad funguje a nikdy nic nedojde? (ja nechci abyste se prestali divat, jen se zamyslete)
- co se tyka jazyka tak treba v tom startreku to maji poreseny aspon nejakym tim technickym prekladacem, jinde tlumocnikem, vzdycky se to da nejak "ojebat", aspon neco... :wink:
- 99% lodi ukazovanejch v tech serialech jsou valecny lode a ti lidi jsou voajci... vzhledem k tomu ze dneska vojaci vydrzi nekolik mesicu v ponorce bez holoprojektoru, tak nevim proc by to nezvladli jinde... (v BSG maji posilovnu :happy: )
- tomu zbytku magnata fakt nerozumim :) ale pokud narazis na omezenej doskok v BSG, tak je to zpusobeny tim, ze kdyby mohli skakat kamkoliv, nemeli by scenaristi o cem psat :banned: no a u toroidniho tvaru se uz vubec nechytam :laugh:
  • 0

#71 Ascayavion

Ascayavion

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1120 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 22:46

Ad A.C. Clarke: Nie, ze by to nejak vadilo, ze ste to necitali. Mozem ale niektore jeho knihy doporucit, mozno vam to prinesie novy pohlad. Jeho diela podla mna totiz zachycuju esenciu science fiction ako zanru. V knihach napisanych pred tym ako Rusi vypustili vobec prvu umelu druzicu - Sputnik, tak dokonale popisal a premyslel napriklad zivot ludskych posadok na vesmirnych staniciach na obeznej drahe, ze ked to zrovnate so sucasnou skutocnostou, nenajdete jedinu chybu. Vsetko si na zaklade vtedajsej vedy premyslel do najmensich detajlov a naviazal na to zaujimavym pribehom. Knizky napriklad Islands in the Sky alebo Earthlight.

Klasicke science fiction podla mna nemoze postradat to science zo svojho nazvu, inac sa zmeni iba na fantasy mimochodom sa odohravajuce v buducnosti, po pripade in a galaxy far far away. Ako si hovoril Axloth, nepaci sa ti napriklad technologiami preplacany star trek. Samozrejme nikto neveri, ze do detajlov premyslene kvazitechnologie by mohli niekedy tym sposobom fungovat, ale jednoducho to tam patri uz od 60. rokov k folkloru. Pravdou ale je, ze niektore vseobecne idei ako silove polia etc su skutocnostou.

Co sa tyka BSG, co si uviedol ako dobry priklad, je zas ale opacny extrem. Bohuzial som videl len pilotny film k serialu a musim priznat, ze sa mi celkom pacil. Ale ako si povedal, pouzivaju tam klasicke sluchadla a ine uz dnes zastarale technologie. Staci si najst napriklad nieco o kokpite v stihackach ako Eurofighter alebo F-22 a uvidis, ze sucasnost je uz naozaj blizsie tomu star treku ako bsg. Preto si myslim, aspon z toho co som videl, ze ta science stranka bola v bsg zase dost zanedbana.

EDIT: Ad toroidny tvar, Magnat sa asi docital o projekte ITER a zapamatal si par najzaujimavejsich slovicok, tak sa o ne chcel s nami podelit, ale ani za boha netusim co to ma spolocne s temou.
  • 0

#72 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 23.12.2006 23:19

me ani tak nevadi prebytek techniky, jako absence cehokoliv jinyho, kdyz to uvedu do extremu, tak souboje ve star treku probihaji tak, ze kapitan zaveli: "palte phasery na jejich motory" "ano pane!" zmackne se knoflik, obejvi se cervena cara a nepritel vybuchne (mezitim je znicen hlavni mustek ktery je v pristim dile jak zazrakem zase nalestenej), vsichni jsou hrdinove a vsechno dobre dopadlo a vsichni jsou kamaradi a vsichni tahnou za jeden provaz... a v dalsim dile znova

kdyz se bojuje v BSG, tak tam skutecne bojujou postavy a to diky mensi roli techniky (ktera je ale i tak oduvodnena, napr tim, ze cyloni jsou velci hackeri :) ), nelitaji cerveny cary "odnikud", ale rakety, projektilovy zbrane, stihacky atd. takze piloti skutence bojuji, nasazujou zivoty, zraneni a poskozeni cehokoliv jsou permanentni, dochazeji stihacky i lidi (kolikrat ve startreku prisli o ten jejich transporter ale furt jich maji plno), dohazi palivo, lidi jsou unaveni, nasrani a zoufaly a jeste navzajem kujou pikle...

ale cely to je o tom komu se co libi a vyhovuje, me spis vyhovuje tenhle psychologickej styl, kdyz scifi je jen prostredi pro rozvijeni dramatu a ne ze je to "drama o scifi", (proto tak zeru Dunu, pac ta je taky spis psychologicka, narvana dejem, zapletkama a postavama a to malo techniky jen slouzi)

ale ze vas mam rad tak si stahuju naky startreky, abych vedel na co nadavam :wink:
  • 0

#73 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 23.12.2006 23:35

Takze k tomu Iteru,jen jsme to tak zminil ohledne toho,ze uz dnes i pouzivame stity,i kdy jeste v experimentalni forme,vim o tom trochu vic jen uz si nepamatuju podrobnosti,mam o tom dost dlouhy clanek z temelina a podle me nejzajimavjsi na tom je ze energi z fuze se da ziskavat primou metodou,tedy ne sekundarne,kdy se ohriva voda,ktera pohani turbinu ktera z elektromag zakona vyrabi energii.
No a k tomu jak je vsechno hned pristi den zbrusunovy,tohle bylo dobry na andromede,ze tam jim trvalo dost dlouhou dobu nez to opravili,ale uvedom si ,ze v ty dobe pouzivali nanotechnologii jako my treba..no nvm co :wink: .Vem v uvahu ten jejich pristroj na vyrobu vseho,to urcite obstarava nanotechnologie a takova technologie je schpna ze vzduchu postavit treba ty vesmirne lode(RD vzpomen si),dnes je to jeste nerealne,prece jen nvm jak tyto robutky poradne pohanet,ale jak sjem psal vys uz jsme lecos v teto oblasti dokazli(teda ne my,ale vedci) a taky nam da zabrat je vyrabet,ale teoreticky to dokazi sami,teoreticky si ze vzduchu yvrobi energii a teoreticky umi ze zakladnich prvku udelat slozitejsi atd,coz je cini velmi nebezpecnymi,coz je samotny namet na scifi

EDIT: me hlavne pobavily prvni dily ST,kdy vystrelili jednou z Faseru a hned jim to odprasklo vsechyn obvody na mustku,to me fakt rozsekavalo :happy:
  • 0

#74 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
  • Interests:Pcdlo
    Litani
    .-( skola

Odesláno 23.12.2006 23:47

MHD generatory a s nima laškujou v temelíně šmarja pano :cry:a co mě dostalo v TOSce tuším v díle Cage... někam se transportovali votevřeli komunikátor a pronesli "Sakra nemám signál" :wink:
  • 0

#75 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 00:08

vsemocna nanotechnologie je sice mozny vysvetleni vsech techle nedoresenejch "chyb", ale prece jen se mi vic libi model BSG, kde si nekdo v jednom dile zlomi nohu, nebo ho postreli a pak se z toho dalsi 3 dily vzpamatovava...

coz me privadi na tema zbrani... proc ve skoro vsech scifi jsou pouzivany moje oblibeny "modry svetla", tzn energeticky zbrane? z enterprise vzdycky odnekud vyletelo svetlo a bum + milion kecu jak ze to funguje... kdyz bojujou lidi treba i v sg, tak zase, maji nakou vec a vyleti svetlo, bum mrtvola, jiskry... copak kineticky + explozivni jsou nejaky spatny? mozna me nekdo vyvede z omylu ale pokud vim lidstvo jeste nevyvinulo k pouziti zadnou ciste energetickou nicivou zbran (a netahejte sem zase naky laboratorni teoreticky mikropokusy)...

a ano spravne, Galactica nema zadny takovy scifi zbrane, strili se pekne po staru projektilama, tzn bud naky rakety nebo poradny dela :) Vipery maji kulomety nebo vzacne rakety, lidi po sobe strileji tim stejnym cim my dneska :) mozna to nekomu prijde nudny, ale me proste toto a toto prijde lepsi nez tohle :)

tak, muzete zacit kamenovat :happy:

edit: a TOHLE taky ve startreku nemate :wink:
  • 0

#76 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 24.12.2006 00:20

V tomhle s tebou Axlothe souhlasim,ano jestli primo nepouzivaji nanotechnologii,coz by v ty dobe meli,protze nanotechnologie je zazrak 21.stoleti,tak by to melo jit znat,dlouhe opravy lodi ci tela,naprosto souhlasim,ale zase uvaz to ze ty dily nenavazuji ze dne na den,ale klidne tydny mezi dily ubehly(viz SG asik 6 epizod je myslim 4 roky)
co se zbrani tyce,je mi take zvlastni proc nepouzivaj strelne zbrane,samozrejem predevsim gausovky ,coz je vrchol strelnych zbrani,no spis to je neco mezi strelnymi a energetickymi.gausovky jsou jako strelny zbrane lepsi nez neergeticky protoze:maji mensi narosnost na drzbu a zerou min energie narozdil od energetickych a dokonce zbrojni technici a vedci uz premyslej nad zbrani s nanotechnologii ,ktera bude neustale vyrabet nove naboje,coz v pripade gaosovky je smrtelne a jednoduche,protoze jsou to jen "jehlice",takze zadne chemicke prodokukty jako dnesak(strelny prach apod).
No a samozrejme rakety a drony jsou samozrejmosti a hlavne kdyz uz maj nanotechnologii,ktera jim opravuje lode a tela,proc je nepouzivaji jako zbrane tedy nanodrony?,protze jestli lod nema stity a zacnou s epo panciru potulovat nanorobutci,no tak koncej :wink: ...

EDIT: jo a taky nechapu pro nepouzivaji energozbroje a personalsuity jako ve starcraftu a Hvezdny pechote,samozrejem nemusi to byt hned nejtezsi kalibry,zalezi an situaci,ale oni tam litaj v podvlikackach ani zakladni vestu a elektroniku nemaj a kdyz pdole soucasnych odborniku a futurologu by mel vypadat budouci vojak asi jako predator,no nejak s ena to zapomina
  • 0

#77 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 24.12.2006 00:26

Proc energetická zbraň? co je cílem zbraně vzít nějakou energii která naruší zničí nepřátelskou strukturu no a tohle je šance jak přenés víc energie než urychlováním nějakýho velkýho projektilu
fakt skvele je to rozpracovany v babylonu 5
http://babylon5.mvan...start_from=5097

a ted k tomu co ma lidstvo
takze tady je neco k protiraketovymu destniku co ma amerika
http://www.mda.mil/m...k/pdf/laser.pdf
http://www.globalsec...systems/abl.htm

tady je něco k ruskýmu protiletadlovýmu kompletu
http://www.raspletin...ser/default.php
  • 0

#78 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 00:29

no magnate ty to zase resis, ses takovej vedeckej resitel :) ja kdybych chtel znicit nepratelskou lod, tak mi porad prijde nejjednodussi vzit tezkej kus prihodne tvarovane hmoty a udat mu libovolnym zpusobem co nejvetsi rychlost smerem k cili a pokud ten vystrelenej kus jeste po dopadu vybouchne je to jeste lepsi, hlavne ze to udela poradnou diru... a jestli jsem ten kus popohnal nakym malym rozpinavym vybuchem, magnetem nebo se ten kus pohani sam, je uz celkem fuk...

kdyz se nad tim tak zamyslim, tak metat po nekom svetlo, mi neprijde moc efektivni :wink:

godzilovy svetla: no pokud by po me strilel nekdo obdobu blesku, tak mi to staci uzemnit a ma po zbrani a ten laser by mel taky jit poresit nejakym vtipnym zrcadlem :)
zkratka kdyz se budem prat a ty na me budes svitit baterkou a ja po tobe hodim sutr, tak vyhraju :)
  • 0

#79 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 24.12.2006 00:43

no magnate ty to zase resis, ses takovej vedeckej resitel :) ja kdybych chtel znicit nepratelskou lod, tak mi porad prijde nejjednodussi vzit tezkej kus prihodne tvarovane hmoty a udat mu libovolnym zpusobem co nejvetsi rychlost smerem k cili a pokud ten vystrelenej kus jeste po dopadu vybouchne je to jeste lepsi, hlavne ze to udela poradnou diru... a jestli jsem ten kus popohnal nakym malym rozpinavym vybuchem, magnetem nebo se ten kus pohani sam, je uz celkem fuk...

kdyz se nad tim tak zamyslim, tak metat po nekom svetlo, mi neprijde moc efektivni  :happy:

godzilovy svetla: no pokud by po me strilel nekdo obdobu blesku, tak mi to staci uzemnit a ma po zbrani a ten laser by mel taky jit poresit nejakym vtipnym zrcadlem :)
zkratka kdyz se budem prat a ty na me budes svitit baterkou a ja po tobe hodim sutr, tak vyhraju :)

Zobrazit příspěvek

pravda mlha a takovyhle prostredi je pro vetsinu laseru zabijak proto jsem zastánce casticovych zbrani :wink: SG blesky me taky nejak moc nesedi no co už :laugh:
  • 0

#80 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 00:48

castice jsou naprd, railgun/coilgun/gauss gun/mass driver rules them all :)
  • 0

#81 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 24.12.2006 00:51

castice jsou naprd, railgun/coilgun/gauss gun/mass driver rules them all :)

Zobrazit příspěvek

ale prdek na jakou rychlost dokážeš urychlit nějakej desetikilovej válec a na jakou rychlost dokážeš urychlit dejme tomu elektrony :wink: dál už je to jen matematika
  • 0

#82 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 00:54

ale elektronu do me muzes rychlosti svetla vypalit kolik chces a ja se ti budu porad smat, desetikilovej valec staci urychlit na nakejch slabejch par kilometru za sekundu (coz je prej teoreticky dosazitelny) a usmev mi rychle stuhne na perach... stejna analogie je vsude, bude trupu lodi vic vadit velmi rychle dopadajici zanedbatelne lehky svetlo nebo par mnohakilovejch, pomaleji leticich (jen par km/s) kusu kovu co po dopadu vybuchnou? stejne tak celou planetu a treba zivot lidstva spis ohrozi velkej relativne pomalej asteroid, nez naka elektronova boure kdesi...
  • 0

#83 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 24.12.2006 01:02

ale elektronu do me muzes rychlosti svetla vypalit kolik chces a ja se ti budu porad smat, desetikilovej valec staci urychlit na nakejch slabejch par kilometru za sekundu (coz je prej teoreticky dosazitelny) a usmev mi rychle stuhne na perach... stejna analogie je vsude, bude trupu lodi vic vadit velmi rychle dopadajici zanedbatelne lehky svetlo nebo par mnohakilovejch, pomaleji leticich (jen par km/s) kusu kovu co po dopadu vybuchnou? stejne tak celou planetu a treba zivot lidstva spis ohrozi velkej relativne pomalej asteroid, nez naka elektronova boure kdesi...

Zobrazit příspěvek

no když myslíš ale zvetšením hmotnosti dosáhneš zvetseni energie lineárně ale zvetšením ryhclosti ti jde energie kvydraticky nahoru tak že pro mě elektron jasna volba
  • 0

#84 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 01:13

bohuzel rychlost jakou bys musel udat elektronu nebo podobne castici aby mela energii aspon stejnou jako treba lzice vystrelena z railgunu je daleko daleko za hranici rychlosti svetla... takze pravdepodobne nedosazitelna :wink:
takze vzhledem k tomu ze rychlost svetla je pro elektrony a podobny prcky zrejme neprekonatelna, nezbyva nez potrebne energie sahnout diky vyssi hmotnosti...

idealni by v podstate bylo strilet co nejhmotnejsi predmety ktery jeste zvladnem priblizit k rychlosti svetla... ale zas pokud bysme chteli aby jeste vybuchovali chce to neco aspon trochu vetsiho
  • 0

#85 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 24.12.2006 01:23

hehe dost zajimave debaty,ta plazma v tom clanku velmi zajimava,ale ma proste nevyhody,i kdyz si porad myslim ze mezi klasickym bleskem a tokem plasmy je urcitej rozdil,treba ve hrach se to proste rozlisuje jako elektrokanon a plasmakanon,takze kdo me pouci budu jen rad,proste ale v ejdnom pripade je to tok elektronu a v dalsim pripade proste rozehrata plazma teda tok "narusenych" castic,tedy inercialni plyn a k tomu ti bleskosvod stacit nebude,takze mezi bleskem a plasmou bych udelal hranici,ale treba ma domenka je spatna...

No co se tyce klasicky strelny zbrane,tak gausovka je jasnou volbou,kdyz chces aby to vybuchovalo tak posles rakety(treba plazmove ze,takze tem energetickm zbranim se stejne nevyhnes at v te ci one podobe),no ale raketa ma nevyhodu rtychlosti takze ji muzes sestrelit(strelu z gausovky,no taky se da,ale je to obdobne jako u energetickych zbrani),ale jestlize mas stity,tak nejlepsi volbou jsou energeticke zbrane,at uz elektricke ,plazmove,fotonove,ci laserove a rakety s patricnou naplni(vodik,plazma,antihmota),ci proste ,jak jsem cetl v jednom scifi,jak nejlepe znicis hmotnou lod? no proste jejim smerem posles tok anitcastic :wink:
Ale proste je podle me nejlepsi kombinace vsech zbrani na ruzne veci se ti hodi ruzne zbrane,treba prave v babylonu s epouzivalo nekolik zbrani,co se lidskych lodi tyce,jo taky mi vadi ze ve filmech s epouzivaji jen krizniky,ci mensi lode a k tomu stihacky,chyby bombardery a tak, v jednom filmu ot tak bylo,myslim wincommander

EDIT: a ty energeticke zbrane musi byt ucine,jinak by se o nich u znepsalo v indickych vedach
  • 0

#86 Ascayavion

Ascayavion

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1120 Příspěvků:

Odesláno 24.12.2006 01:30

me ani tak nevadi prebytek techniky, jako absence cehokoliv jinyho, kdyz to uvedu do extremu, tak souboje ve star treku probihaji tak, ze kapitan zaveli: "palte phasery na jejich motory" "ano pane!" zmackne se knoflik, obejvi se cervena cara a nepritel vybuchne (mezitim je znicen hlavni mustek ktery je v pristim dile jak zazrakem zase nalestenej), vsichni jsou hrdinove a vsechno dobre dopadlo a vsichni jsou kamaradi a vsichni tahnou za jeden provaz... a v dalsim dile znova

Zobrazit příspěvek

Toto vadi na startreku aj mne. Uz som to niekde spominal - slaba, alebo dokonca ziadna kontinuita medzi dielmi. Len to uz nema nic spolocne s technologockym backgroundom, je to len o tom ako sa tvorcovia rozhodli serial spravit. V tomto pripade tak, aby si si mohol kedykolvek pozriet lubovolny diel a nebol strateny, ze nevies co sa deje.

Preto je star trek dobra oddychovka a nie skvely serial. Tym ostava Babylon 5. A na BSG sa uz tiez dlhsiu dobu chystam, tak som zvedavy co mi predvedu.

Ad svetielka vs kanony. Ja tak nejak tiez preferujem skor poriadny kanon s masivnym zvukovym efektom. Ale je fakt, ze tie svetielka nie su len tak vymyslene. Realne su vyvinute chemicke lasery, ktore maju naozaj az prekvapivu silu. Ak sa amikom podari vystupnovat svoju paranoju a vrazia nehorazne miliardy do "star wars" projektu na ochranu pred atomovkami, tak ich vsetci uvidime live. V konvencnom boji su nepouzitelne pre svoju velkost, obrovsku energeticku narocnost, cenu a velmi obmedzenu kapacitu.
  • 0

#87 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 24.12.2006 01:36

zalezi na tom jak se to udela,jednoho dne nekdo prijde na to, jak ty energeticke zbrane proste vyrobit jako pouzitelne,vzdyt uz Nicola Tesla za prvni svetovy svym "tesla kanonem" zabijel slony a pripisuje se mu i zniceni Tungusky,ale to uz je polemika,ale dnes jiste vime ze to ani atomovka ci asteroid nebyl,mikro cerna dira by asi spolkla celou planetu,no a kdyz vezmem ukazy ,kdy se rozzarila obloha od Ruska az k Britanii,coz by mohl vyvolat blesk smerovany z USA do Ruska,hmm docela realna predstava
  • 0

#88 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 01:41

magnatovy prispevky jsou fakt zajimavy, vetsinu nechapu a musim je cist nekolikrat :) ale nic proti :wink:

rozdil mezi vsema tema svetylkama cos popsal a leticim kusem neceho, je ze, vime ze letici kusy neceho fungujou, antihmotu ani fotonovy torpedo (neni to oxymoron? :) ) jeste nikdo po nikom uspesne nevystrelil a zadny stity v boji taky jeste nikdo nepouzil... tim min muzes vedet jak bude co s cim fungovat (viz Duna: holtzmanuv stit + lasgun = anihilace) ...

jo a myslim ze strilet railgunem nebo necim podobnym explozivni "payload" neni problem, hlavici by melo byt jedno jak je pohanena, stejne jako muzes udelat nevybuchujici ciste kinetickou raketu... akorat to holt jeste nebylo zmineny v zadnym scifi, tak to neznas :)

edit: ehm? my vime ze tunguska nebyl sutr z vesmiru? realna predstava ze to byl blesk na americany? eh? :happy:
  • 0

#89 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 24.12.2006 01:52

Jj ta Tunguska s evi,po atomovce i asteroidu zustanou stopy po energeticky zbrani moc ne :happy: ,coz neznamena ze to ten Tesla musel byt,ale o Teslovi se vi ze dokazal zazraky a mel velke plany...
Ano me prispevky byly,jsou a vzdy budou zmatene :wink:
Jinak mas pravdu zatim to nidko neozkousel,ale vzdyt jsme ve sci.fi,ne? :laugh:
jinak uz anticastice umime vyrobit,jen ne udrzet,docela zajimave je to rozebrane ve knizce Andele a demoni,no plazma s epouziva na CVUT,delali s epomoci ni keramicke desticky an americke raketoplany,pak nekde v Praze ve vyzkumaku je i 4TW laser,docela by me zajimalo,ale jaky je prikon,nvm jakou maj ucinnost dnesni lasery,ale protoze tenhle bude starsi tak asik 10% ucinnosti,takze docela narez,samozrejem v armade se zatim vyuzit moc neda,ale kdyz se srazi z hmotou ma to nevidane ucinky
  • 0

#90 Host_Axloth_*

Host_Axloth_*
  • Host

Odesláno 24.12.2006 02:00

ehm tak s tou tunguskou uz brzdi, to neni scifi, to se fakt stalo a byl to fakt sutr :)

a o teslovi vim svoje, videl jsem jak testovali to jeho zarizeni na vyrobu zemetreseni... a nefunguje to :)
  • 0

1 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 1 návětěvníků, 0 anonymních