Takze tvrdis, ze pokud nemam marzi 300 % a vice na jedinem kusu vyrobku tak nejsem schopen postupovat v craftu ???
No na tvou otázku odpovím v odpovědi Mytkovi a Deekovi doufám, že tě tento postup nikterak neurazí. Je taková věc od čeho odpočítáváš marži, od ceny licence nebo od celkových nákladů na povedené/nepovedené kousky. Ono to totiž není to samé vem si třebas takový tlustý aqua pásek který mám rád a nechávám si ho dělat náklady na licenci prakticky 0 ... tedy spíše 10gp. nebo tak něco ... velká kůže dnes myslím 1k - 1,5k no a odkud počítat cenu nebo marži když to uděláš na 2 pokus protože jsi gramla?
Zajimalo by me kdo stanovi minimalni zakonny zisk a predevsim kdo na nej bude dohlizet. Nechces to doufam po DMs, aby smirovali lidi a overovali si za kolik kdo co prodava?
Kdo? Tvůrce craftu a zohlední v ni i cenu materiálu a možných nepovedených pokusů.
Pripadne mi to ze tu ve spouste ruznych navrhu a vizi tak trochu hodne pokulhava zakladni aristotelovska logika. Dona tu vychvaluje Slzy Lonery jako skvelou vec a jednim dechem nadava, ze teda jako Babule ma porad plno lektvaru a at mi nikdo nerika ze pred pul rokem to bylo taky tak.
Ne, nebylo. Pred pul rokem zadny slzy nedropovaly a tudiz meli alchaci o neco snadnejsi zivot a nemuseli se snazit prodat vyrobky pres Babuli, kde bylo permanentne velky kulovy. Holt je vzdycky neco za neco.
To se zeptej Dony jak to myslela to nevím.
Ono je pekny ze nekde neco funguje, ale byva dobrym zvykem craft integrovat do modulu kde pak ma spoustu navaznosti. Ono se samozrejme da posbirat neco od tam neco od tamhle a vysledek pak bude vypadat jako kdyz pejsek a kocicka varili dort.
O kočičce a pejskovi jsem nic nepsal ani o tom, že nejlepší je udělat slátaninu a tu připlácnout k servru doslova jsem napsal "no a pak už jen stačí experimentovat co by v jaké kombinaci bylo pro Demonu nejvhodnější. No pokud i ty si myslíš, že tak jak je to teď je to v pořádku pak není nutno hledat jiné řešení.
Rad by som, aby si mi objasnil, co si mam pod tymto predstavit...
Mytko to byla spíše narážka na osobní zkušenost a na to že top crafterům je fuk že někomu se něco nepovede a nepřemýšlí nad tím jaké to bylo když oni začínali ... jednalo se tehdy o výrobu zlaté trpasličí sekery, s klientem jsme se tehdy dohodli na 6k zlatých a to i z toho důvodu, že vím jak neobtížné pro něj těch 6000 sehnat, když přišlo na rp obchodování přitočil se jedem top kovář se slovy bacha bere tě na hůl a nakonec mu to udělal za 4000 zlatých, jasně na první pokus a ještě k tomu exc. ... takže jsem byl za zloděje, mizernýho kováře a hajzlíka, zůstala mi trpasličí neex zlatá sekera a tlata vypotřebovaného na 4 pokusy které se nepovedly ... s tím že jsem si samo zašel na dřevo a trávil tím tak čas ve hře. To jsem myslel chováním jak prasátko bóží.
Boli casy, ked som predaval verdicitovu helmu za 80k. Velmi som sa rozculoval, ze si niekto moze dovolit ju predavat za 60k. Potom som si sadol a zacal pocitat. Zistil som ze naklady na jej vyrobu mam 20k licencia a 3,6k material (platim 300 za ingot verdu a nemyslim si ze by bol hornik pri tejto cene stratovy). Celkovo ma stoji vyroba 23,6k a predavam za 40k => cisty zisk 16,4k. Som spokojny a predavam. Ked niekto pride a ponukne mi stredne tvrdene koze za 700, tak sa nan milo usmejem a ponuknem mu 400...
Naklady na vyskilovanie som si platil sam (teda okrem asi tak 800 ingotov rubicitu).
Jak píšeš zisk 16,4k je moc pěkný, ale co když začínáš a čtyřikrát se mineš až popáté se ti povede .. pouze opět příklad to už je zisk pouze 2k a to je jak ty píšeš na ani ne 7 ingotů vericitu nebo jsi zastánce toho nejdřív vymlátit tuny materiálu na knoflíkách a pak začít něco dělat, to je pak vážně majlant no nevím kdo z nováčků to ustojí. Já netvrdím, že by měl každý být top crafterem , ale nelíbí se mi, že na tom zkrachuješ a nehneš se z místa to je obrázek současného stavu a já ho s Noirdinem zažil.
Pokial ide o podporu kraftu. Snazim sa, aby hraci vedeli ziskat viac penazi (ktore mozu minut za vyzbroj) a vedeli ich ziskavat na kazdej urovni. Snazim sa aby NPC boli nastavene tak, aby hraci potrebovali neustale kupovat novu vyzbroj (top kraft, alebo skoro top kraft na prislusnej urovni). Dufam, ze tato idea privedie k remeselnikom viac zakaznikov. Chcem aby sa napriklad zbroje nepredavali z 80% zo zlata a verdicitu a ostatne kovy ostali na ocot. To se mi moc líbí a těším se na to jak se to povede ... no vlastně už se trošku i povedlo, dostal jsem bronz a byl bych si ho i koupil.
Ci budem uspesny neviem, realizacia mojej predstavy je len v zarodku. Robim prve kroky. Držím palce.
------------
PS: Kraft ako je nepovazujem za idealny a ani zdaleka za dobry. Bohuzial zacinajuci remeselnik sa musi zmierit tym, ze skilovanie bude financovat z ineho zdroja. Remeslo mu na zaciatku moc nepomoze a konkretne v tomto je taky krajcir na tom daleko lepsie ako kovac (platner, zlatnik), ktory za material plati hornikovi. Krajcir si vacsinu kytek natrha sam. (Mozno preto je tam taka velka konkurencia).
Rad by som na nom popracoval, ale je to praca na dlho (a nie pre jedneho cloveka) a ani tak nemusi byt uspesna. Upravy co som zatial v remesle robil boli skor symbolicke a mali za ucel doplnit predemty co v krafte neboli (vrhacie sekery), alebo dat realne vyuzitie predmetom, ktore boli nepouzitelne (chranice bojovnika). Kazdopadne spodna hranica ceny predmetov na demone je urcena, je to cena licencii. Ak niekto predava pod touto cenou, tak vyrobok plati zo svojho => plati "pokutu"...
No jo, ale vůbec jim to nevadí, mají nahrabáno, žádný postih je za to nečeká a jen se ti vysmějí do ksichtu to to co mě zlobí. Nikdo s tim nic neudělá a pokud se o tom debatuje pak to vyznívá spíše tak, že je vše v absolutním pořádku. Prostě tento názor nesdílím a šmytec.
P.S.pokud tu bude něco na co se bude dát reagovat mrknu na to zítra dnes už toho mám dost a padla mějte se snad večer ve hře.