Skočit na obsah

Fotka

Sci-fi

• Please log in to reply
354 odpovědí na toto téma

#331 Marwin

Marwin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 264 Příspěvků:

Odesláno 13.05.2009 21:10

hele Trekies jděte si klábosit někam jinam a neznečišťujte tu vzduch!  :smile:

Zobrazit příspěvek

ticho pošetilý smrtelníče! nemáš ponětí s jakou silou si zahráváš
:smile:

Jo, teď jsem se do toho celkem zamotal.  :laugh:  Je fakt, že s tou rychlostí tam má chybu, ale pravdu má v tom, že většinu lodí lze vidět opouštět planetu během několika minut, což by muselo současně znamenat, že dosahují obrovských rychlostí. K tomu nevim, kde viděl udávané rychlosti ve stovkách m/s, když impuls je až o.8 warpu a to je zas asi okolo 100 000 km/s, šíleně moc... a pokud už jsme v řádech tisíců km/s, pak je blbost psát, že impuls má maximální rychlost, protože chtě nechtě se budem blížit rychlosti světla...

No, začíná se to komplikovat špatnou datovou základnou (jakou má vlastně co základnu, impuls, proč má maximální, proč je v těch tabulkách zmatek)..
tak bych chtěl spíš obecně říct, že to co mi na ST vždycky vadilo bylo to, že se schovávají za vymyšlené fyzykální zákony. Respektive, potřebujeme něco, dobře, tak tady máme přístroj, který to něco dokáže zařídit, a prostě ho máme  :blink: .
Pak tu je schopnost netrefit se ručním phaserem,  Generování štítových polí a jejich schopnost rozptýlit bodový paprsek o neskutečné energi...
Za mě je lepší, když se něco neřeší, prostě to funguje, a né když to postavy začnou vysvětlovat všeljakými teoriemi a zákony .

Docela by mě zajímalo, při jakých rychlostech a vzdálenost "mají" bojovat.

Zobrazit příspěvek

nu, na wiki psali něco o tom, že impuls je čtvrtina rychlosti světla (relativistické efekty jsou znát až tak u 0.8c) - to je asi 75000km/s takže na geosatcionární dráhu by se dostali touhle rychlostí za půl vteřiny. samozřejmě máme tu nějaké to zrychlení a v atmosféře lod takle rychle nepoletí, aby se neuškvařila.

ale vždycky sem to chápal tak, že když se řekne plný impuls, tak prostě motory jedou naplno a lod pořád zrychluje, jen jak se blíží rychlosti světla, tak zrychluje (tu byla chyba, takže opravuji) stále méně a méně, páč roste setrvačnost lodi (možná je ta 1/4 nějaká technická úmluva z důvodu ovladatelnosti nebo tak něco).

mmch. co mě přišlo zajímavé a už jsem zapomněl: rychlost warpu - na wiki psali, že je to v=w*c^3, kde v je rychlost lodi, w warp factor a c rychlost světla (299792,458m/s - tohle číslo umim dávno nazpamět :clap_1: )
to platí jen do warpu 9. pak se to počítá nák jinak

každej laser se rozbíhá a úplně bodový není, ale přiznám se, že štítům nerozumim :) představuju si to podobně jako neprůstřelnou vestu, která absorbuje energii kulky do větši plochy a ušetří tak nositele většího poranění.

ona ta fyzika má spoustu děr. důležitější je fakt ten příběh (a efekty). jde jen o to, aby to nebilo do očí přiliš, jak sem psal :)
jinak, ono se třeba říká, jak je blbost, když lodě ve vesmíru dělají vžžžhhh, když se tam nemůže šířit vzduch ale já třeba nechápu, jak muže být laserový paprsek vidět zboku, když se jeho fotony nemaj na čem rozptýlit...
nu, našlo by se toho víc...

co myslíš tou možností netrefit se ručním laserem? :)
  • 0

#332 Marwin

Marwin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 264 Příspěvků:

Odesláno 13.05.2009 21:16

No mě se film jako takový líbil, podle mě těch klišé tam až tolik nebylo. Ale pořád mě štvě na takovýchto scifi jedna věc, že mají všecí slabé armory, zlaty torpédoborec z B5, který si kliďánko prolítl asteroidovým polem, tady se lodě otřou a pancíř je ta tam, spoléhat na štíty jako základní obranu je blbost. Dost zjímavých vět o technologiích se dá najít i zde http://www.babylon5.sk/ .

Zobrazit příspěvek

jo Babylon 5. na to si taky musim najít čas :)

jinak tohle taky neni k zahození:
Věda Star Treku není (opět) nejpřesnější - část I.
EDIT: opravdu doporučuju přečíst všechny tři díly - hodně zajímavé ;)
  • 0

#333 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 13.05.2009 22:07

Právě s tim impulsem je to divný, kde četl m/s, když na wiki jsou takový šílený čísla...a problém je, že ty čísla jsou různý dle zdroje :smile:, tady máš pěknou chaotickou tabulku:
http://memory-alpha.org/en/wiki/Warp
Impuls může mít maximální zrychlení, ale rychlost se vždycky bude po chvilce nekonečně blížit rychlosti světla... s warpem nevim, jestli lze uvažovat o maximální rychlostech...
Ty štíty myslim tak, že pokud laserem (fokusovaný proud fotonů) zamířim na plochu o obsahu třeba 1dm^3, tak by to mělo být o souboji energie vložené do laseru a do štítu v tom daném povrchu, vzniká tam obrovskej "tlak". Takže bez rozptylovaní na celou sekci štítu by to fungovat nemohlo...

Trefení ručním lasem myslim to jejich uskakování a uhýbání, pokud zamířim, tak v lidských možnostech neni se pohybovat se s takovým zrychlením, aby uhnul částici letící rychlostí světla :laugh: . Přestřelky by neměly význam, stačil by dobrý počítačový program pro zaměřování a nějaký levitující "paprskomet". :smile:
Souboje by pak byly o tom, kdo umí střílet přesněji a kdo toho druhého uvidí dříve, k tomu udelat phaser s "aiming aid" by byla asi hračka...
Jinak taky souhlasim s Magnátem, hrubá zbroj, to je to pravé ořechové, pro se mi libí koncept BSG (která má navíc tak skvělý děj založený na víře).
Problém ale je, a vždycky bude, že sci-fi se bez prostředku rychlé dopravy neobejde.
PS: Fotonové respektive anitihmotové torpédo má efektivní sílu lehce větší než termonukleárka, vzhledem k náročnosti tvorby, uskladnění a vytvoření funkční bomby menší efektivita :clap_1: .
  • 0

#334 Marwin

Marwin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 264 Příspěvků:

Odesláno 13.05.2009 22:48

nu, ale před letící kulkou taky neuskočíš (pokud nejsi Neo :D ).
mužeš ale uskočit před tou namířenou zbraní - někdo na tebe namíří, předvídáš výstřel a tak uskakuješ dřív než stihne stisknout spoušt - pak to není o rychlosti světla ale o reakcích střílejícího a uskakujícího.

k těm štítům - vybavuju si záběry, kdy po zasažení se rozzářila půlka štítu lodi, takže to bude asi podobný jako neprůstřelná vesta - tam máš taky ohromnou kinetickou energii směřující do malýho místa :)

s warpem je to jednodušší páč ten je omezenej technikou lodi a prostě nastavíš warp a tou rychlostí pořád letíš. jinak ale warp 10 by znamenal nekonečnou rychlost, takže mužeš mít leda 9,99999999999...
  • 0

#335 Tomi the Nightkiller

Tomi the Nightkiller

Velmistr

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3824 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 05:49

ticho pošetilý smrtelníče! nemáš ponětí s jakou silou si zahráváš

Zobrazit příspěvek

existuje jen jediná Síla, a tou tady "ty" nedisponuješ :smile:
  • 0

#336 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
  • Interests:Pcdlo
    Litani
    .-( skola

Odesláno 14.05.2009 07:28

No mě se film jako takový líbil, podle mě těch klišé tam až tolik nebylo. Ale pořád mě štvě na takovýchto scifi jedna věc, že mají všecí slabé armory, zlaty torpédoborec z B5, který si kliďánko prolítl asteroidovým polem, tady se lodě otřou a pancíř je ta tam, spoléhat na štíty jako základní obranu je blbost. Dost zjímavých vět o technologiích se dá najít i zde http://www.babylon5.sk/ .

Zobrazit příspěvek

babylon ma nejlepsi bitky stejne :-) tam se me libi lidska technologie rusky kola poradny odpalovace raket :-) nekolika metrovy pancire tech jejich šalup parada
  • 0

#337 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 09:35

JJ hlavně v B5 maj lodě několik thermonukleárních reaktorů, aby vůbec mohli lítat, antihmotu maj akorát Centauři, o Mimbarech nemluvně, to už je jiná třída.

Jinak o warp jsme se také jednou zajímal a kdysi jsem našel slušnou stránku, kde se tím někdo zabýval. Vzorec je podstatně složitější, ale existuje i zjednodušená verze, která odpovídá vzorci uvedeným Marwinem. V podstatě jde jen o ty třetí mocniny, ale warp faktor také dělá své. Ještě tam bylo vysvětleno, proč se zatím v ST stvětě nedá pořádně warpovat 8 až 9. Také jsem našel krátké vysvětlení těch spešl sub warpů známých z Vojáždru. Každopádně už nvm kde, ale ty mi přišly zajímavé. V B5 se zase řeší diskutabilní hyperpohon, ale tam je aspoň mnohem lépe zpracován, než v ostatních scifi (zajímavý je pak 3 prostor).

Jinak štítů je vícero druhů, může být buď okolo lodi jako bublina, nebo přímo pokrývat trup lodi ( každé má svoje výhody, ale také si nepamatuju jaké). Dále jsou štíty které energi odráží/absorbují/blokují (ST) a nebo které dopadající energii přímo lámou (B5). Krom toho na laserové zbraně stačí vyslat jejím směrem hromadu destiček, které světlo prostě odrazí/ rozloží a účinnost zbraně je ta tam.
  • 0

#338 Kolemjdoucí

Kolemjdoucí

Tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPip
  • 597 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 11:41

Když jste tu nakousli ten B5, ako malý jsm to sledoval dycky na slovensku, o prázdninách. A nejvíc se mě tam líbila část, kdy takový s těma divnejma palicema dávali hroznej kotel lidem. Ty jim nakonec nějakým fíglem zlikvidovali jednu loď. Nevíte co to bylo za díl? :) Občas si na to vzpomenu a rád bych to zmrknul.
  • 0

#339 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 14.05.2009 13:30

Když jste tu nakousli ten B5, ako malý jsm to sledoval dycky na slovensku, o prázdninách. A nejvíc se mě tam líbila část, kdy takový s těma divnejma palicema dávali hroznej kotel lidem. Ty jim nakonec nějakým fíglem zlikvidovali jednu loď. Nevíte co to bylo za díl? :) Občas si na to vzpomenu a rád bych to zmrknul.

Zobrazit příspěvek

Babylon 5 in the beginning to je super dil z te rady filmu, aspon lidi nejsou nejaka uber rasa ktera vsechno zvladne
  • 0

#340 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 21:05

Já to nikdy nepovažoval za nějak extra technicky promyšlení, třeba ta rotace základny jako náhrada gravitace, lidské stíhače jsou šíleně subtilní a neohrabaný....
Ale co se mi na tom právě líbí je "global quest" vrcholící v 6. epizodě 4. řady. Tomu jsem teda moc nerozuměl, protože vrchol bych čekal na konec řady a pak ten zbytek (který se mi už moc nelíbil, přišlo mi to už takové zbytečné...) jako nová řada.
Ale konec 5. série byl pěknej :smile: .
  • 0

#341 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 22:13

Ano 5 řada byla tak jako tak velmi dobrá, ale prostě to hlavní bylo už řečeno, taky mě to ze začátku nějak nebralo, ale bylo tam pár skvělých dílů a zvratů.

Rotace se mi právě líbily, a starfury jsou n ejlepší stíhačky v B5, když tedy pomineme technickou nadřazenost jiných ras. A neohrabané nejsou vůbec, právě naopak, jsou velmi obratné rychlé a smrtící, v B5 univerzu jsou to velmi obávané lehké stroje.

Jinak poslední film Lost Tales se velmi povedl, skvělá podívaná, o efektech nemluvně, bylo mi líto, že se pořádně nerozjely spinoffy Crusaders a Ranger, ale co naplat, tak už to chodí.
  • 0

#342 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 22:44

No ono tomu asi tak je technicky, ale v seriálu jsou ty animace dost chudé, proto mi ty souboje přišli vtipné, s obratností BSG viperů se to nedá srovnat...
ono je to totiž hlavně o zrychlení polohovacích trysek, protože rychlost stačí nabrat setrvačností, viz. Freelancer
Reklama BSG FL server :smile: :
http://www.bsg-galactica.com/
  • 0

#343 Magnát

Magnát

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1121 Příspěvků:

Odesláno 14.05.2009 23:10

BSG je na tom podobně, ta loď se mi líbila, ale hold B5 je starší záležitost, doporučuji Lost Tales z roku 2006, to je jiná podívaná.
Hrozně se mi líbilo, jak Galactica vydržela zásah atomovky a to bez nějakých štítů. Také jsem si oblíbil hybridy. Co jsme ale na tomto seriálu moc nemusel, byly, aspoň tedy pro mne, telenovelske klišé, psychologie té posádky super, ale prostě občas to přeháněli a mě to pak nudilo.
  • 0

#344 Godzilla1

Godzilla1

Znalec

• Hráč
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1013 Příspěvků:
    Litani
    .-( skola

Odesláno 15.05.2009 10:54

Na babylonu 5 me nejvic nadchlo takovej strizlivej pristup k technologii at jsem zaprisahlej Treki tak teda se me nelibi reseni jakykoliv situace pres pridani zalozni energie :D

Tak me tam dostala ta zapletka vorloni vs stiny a ze vsechno nebylo tak jak si clovek mysli od prvnich dilu
  • 0

#345 Marwin

Marwin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 264 Příspěvků:

Odesláno 17.05.2009 21:49

ještě k tomu star treku - tady jsou vysvětlené některé nesrovnalosti ve filmu
http://www.trekkies....a=&stromhlmenu=
(ale lepší je kliknout tam na odkaz a přečíst originál)
pěkné je tam to video srovnávající nový star trek a původní star wars :smile:
  • 0

#346 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 18.05.2009 15:15

Hehe, to vysvětluje možná volbu věcí, ale:
"Nero’s ship was built to travel through black holes" vysvětluje taky to, že tvůrci se rozhodli ignorovat fyziku, a to v dost velkém spektru (viz. jiné scény..).
  • 0

#347 Marwin

Marwin

Starší učeň

• Hráč
  • PipPipPip
  • 264 Příspěvků:

Odesláno 07.09.2009 13:25

jo Babylon 5. na to si taky musim najít čas :)

Zobrazit příspěvek

Tak poslušně hlásím, že jsem si čas našel a zkouknul všechny díly serialu a filmy Babylonu 5. Přes prvotní odpor ke špatným trikům a poněkud extravagantním účesům apod. musim říct, že je to hodně kvalitní seriál. Je to sice trochu Pán Prstenů ve vesmíru (viz http://en.wikipedia....rd_of_the_Rings ) ale přesto nebo možná právě proto mi ten příběh přišel vydařený. Velmi dobře zvládnuté mi přišly také charaktery postav a dialogy (přitom tohle rozpoznám málokdy). Zvlášt postava a příběh Londa Mollariho mi přišla super.

Tuhle jsem taky viděl film Pozemšťan (The Man from Earth) - vydařené scifi bez triků založené na dialogu několika postav v jedné místnosti - doporučuju :)
  • 0

#348 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 07.09.2009 22:15

V kinech se teď pohybuje snímek District 9, celkem jednoduchá podstata představená v kabátku sci-fi, 30M rozpočet využit několikanásobně, pěkná kamera a přestup z dokumentárního stylu do akce, veze se na módní vlně mechů...
No a více než blockbusterovský scénář nelze čekat :dntknw: .

Takže hodně doporučuju, ikdyž děcka radši nechte doma :smile: .
  • 0

#349 Terezz

Terezz

Starší tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPipPip
  • 769 Příspěvků:

Odesláno 07.09.2009 22:16

V kinech se teď pohybuje snímek District 9, celkem jednoduchá podstata představená v kabátku sci-fi, 30M rozpočet využit několikanásobně, pěkná kamera a přestup z dokumentárního stylu do akce, veze se na módní vlně mechů...
No a více než blockbusterovský scénář nelze čekat  :dntknw: .

Takže hodně doporučuju, ikdyž děcka radši nechte doma  :smile: .

Zobrazit příspěvek

Jo na to se chystám.
  • 0

#350 Aren

Aren

Tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPip
  • 417 Příspěvků:

Odesláno 30.10.2009 12:33

na tohle se nemůžu dočkat!
http://www.csfd.cz/f...9-avatar/videa/
  • 0

#351 Pee

Pee

Tovaryš

• Hráč
  • PipPipPipPip
  • 501 Příspěvků:
  • Interests:Bike, AOE

Odesláno 30.10.2009 13:23

Zobrazit příspěvek

No doufám, že nebudu zklamanej. mě tyhle "kreslený" filmy jako třeba Beowulf nějak neoslovily. Já bych preferoval živé herce. Když už "kreslenej" film, tak pro dítka něco od Pixaru. Ale třeba to bude dobrý. :innocent2:
  • 0

#352 bratrXana

bratrXana

Velmistr

• Rebel
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3142 Příspěvků:

Odesláno 30.10.2009 13:29

No doufám, že nebudu zklamanej. mě tyhle "kreslený" filmy jako třeba Beowulf nějak neoslovily. Já bych preferoval živé herce. Když už "kreslenej" film, tak pro dítka něco od Pixaru. Ale třeba to bude dobrý. :innocent2:

Zobrazit příspěvek

vždyt ej to tam samí ucho :P
  • 0

#353 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 30.10.2009 15:53

Zobrazit příspěvek

Hm, Vypadá to jako zajímavá akce, akorát ti modrokožci mě moc nechytaj...

Co se týče Camerona a terminátora tak Terminator: Sarah Connor Chronicles docela ujde, jen na to nesmíte koukat s dubbingem :D.

Dále Dollhouse je fajn, pokud se prokousáte první serií a dostanete se aspoň k prvnímu dílu druhé serie, kterej je přímo bomba Připomněl mi knihu Město Permutací od Grega Egana, kterou jsem četl před léty a snad si ji zas brzo přečtu, protože ten námět je zajímavej :innocent2: .
  • 0

#354 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 03.02.2010 15:49

Trochu OT: Tak kdo tady pařil betu Star Trek Online? :wink: Mě to uteklo kvůli zkouškovému. Sice to je o dost slabší, než jsem si to představovat a než si myslím, že by to bylo možné udělat, ale jak na to koukám, tak bych si to rád zahrál....
  • 0

#355 Wulfgar

Wulfgar

Cechmistr

• Hráč
  • 2215 Příspěvků:

Odesláno 25.07.2010 14:46

Inception
http://www.csfd.cz/f...254156-pocatek/
Překvapivě málo klišé, není to zbytečně monumentální, jděte do kina, dokud můžete!
:devil:
  • 0

0 uživatelů si čte toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních