hele Trekies jděte si klábosit někam jinam a neznečišťujte tu vzduch!
ticho pošetilý smrtelníče! nemáš ponětí s jakou silou si zahráváš

Jo, teď jsem se do toho celkem zamotal.
Je fakt, že s tou rychlostí tam má chybu, ale pravdu má v tom, že většinu lodí lze vidět opouštět planetu během několika minut, což by muselo současně znamenat, že dosahují obrovských rychlostí. K tomu nevim, kde viděl udávané rychlosti ve stovkách m/s, když impuls je až o.8 warpu a to je zas asi okolo 100 000 km/s, šíleně moc... a pokud už jsme v řádech tisíců km/s, pak je blbost psát, že impuls má maximální rychlost, protože chtě nechtě se budem blížit rychlosti světla...
No, začíná se to komplikovat špatnou datovou základnou (jakou má vlastně co základnu, impuls, proč má maximální, proč je v těch tabulkách zmatek)..
tak bych chtěl spíš obecně říct, že to co mi na ST vždycky vadilo bylo to, že se schovávají za vymyšlené fyzykální zákony. Respektive, potřebujeme něco, dobře, tak tady máme přístroj, který to něco dokáže zařídit, a prostě ho máme.
Pak tu je schopnost netrefit se ručním phaserem, Generování štítových polí a jejich schopnost rozptýlit bodový paprsek o neskutečné energi...
Za mě je lepší, když se něco neřeší, prostě to funguje, a né když to postavy začnou vysvětlovat všeljakými teoriemi a zákony .
Docela by mě zajímalo, při jakých rychlostech a vzdálenost "mají" bojovat.
nu, na wiki psali něco o tom, že impuls je čtvrtina rychlosti světla (relativistické efekty jsou znát až tak u 0.8c) - to je asi 75000km/s takže na geosatcionární dráhu by se dostali touhle rychlostí za půl vteřiny. samozřejmě máme tu nějaké to zrychlení a v atmosféře lod takle rychle nepoletí, aby se neuškvařila.
ale vždycky sem to chápal tak, že když se řekne plný impuls, tak prostě motory jedou naplno a lod pořád zrychluje, jen jak se blíží rychlosti světla, tak zrychluje (tu byla chyba, takže opravuji) stále méně a méně, páč roste setrvačnost lodi (možná je ta 1/4 nějaká technická úmluva z důvodu ovladatelnosti nebo tak něco).
mmch. co mě přišlo zajímavé a už jsem zapomněl: rychlost warpu - na wiki psali, že je to v=w*c^3, kde v je rychlost lodi, w warp factor a c rychlost světla (299792,458m/s - tohle číslo umim dávno nazpamět

to platí jen do warpu 9. pak se to počítá nák jinak
každej laser se rozbíhá a úplně bodový není, ale přiznám se, že štítům nerozumim :) představuju si to podobně jako neprůstřelnou vestu, která absorbuje energii kulky do větši plochy a ušetří tak nositele většího poranění.
ona ta fyzika má spoustu děr. důležitější je fakt ten příběh (a efekty). jde jen o to, aby to nebilo do očí přiliš, jak sem psal :)
jinak, ono se třeba říká, jak je blbost, když lodě ve vesmíru dělají vžžžhhh, když se tam nemůže šířit vzduch ale já třeba nechápu, jak muže být laserový paprsek vidět zboku, když se jeho fotony nemaj na čem rozptýlit...
nu, našlo by se toho víc...
co myslíš tou možností netrefit se ručním laserem? :)