Jindragonuv knižní klub
Odesláno 10.12.2005 23:47
Odesláno 10.12.2005 23:58
Ve všem je nějaký systém, který je součástí našeho vesmíru. Má symetrii, eleganci a půvab - tyto vlastnosti nalézá člověk vždy v tom, co zachycuje pravý umělec. Systém můžete najít ve střídání ročných období, v tom jak se písek vine podél skalní římsy, ve svazcích větví Larrei mexicany nebo v uspořádání jejich listů. Snažíme se tyto systémy napodobit v našich životech a ve společnosti hledáme rytmy, tance a formy, které poskytují uspokojení. Avšak v nalezení definitivní dokonalosti je možné vidět nebezpečí. Je zřejmé, že takový definitivní systém obsahuje svou vlastní stabilitu. V takové dokonalosti všechno směřuje ke smrti.
Takže pls jméno knihy a autor?
Nápověda: Jedná se o sci-fi klasiku!
Odesláno 11.12.2005 00:03
Odesláno 11.12.2005 00:07
Odesláno 11.12.2005 01:40
Jinak z fantasy mam rad hlavne Zemeplochu, zatim jsem cetl priblizne polovinu knizek a vtipnejsi knizky neznam.
Pak mam rad 1984 a Farmu zvirat od Orwella, Hvezdnou pechotu od Heinleina (neposuzovat podle filmu, nema s tim skoro nic spolecneho), Stoparuv pruvodce galaxii.
A ted ctu jednu zajimavou knihu od Samuela Huntingtona, schvalne jestli ho nekdo znate.
Odesláno 11.12.2005 01:52

Jinak přečtu skoro všechno, včetně vtipu u dívky BLESKU.
Gaiman a Pratchett stále vedou (jejich spolupráce na Dobrých znamení je splněním mýho snu). Orwella mám taky rád. Teď čtu podruhý Svět podle Garpa od Irvinga, je to správně ujetý, ale má to něco do sebe.
Dokonce jsem podlehl i začínajícímu hype a přečetl si první Narnii. Abych řek pravdu, nějak mě to nezaujalo a investici do dalších dílů si hodně rozmyslím. Leda, že by mi někdo řek, že jsou lepší než Čarodějův synovec.
Odesláno 11.12.2005 02:13
Kyvadlo je uzasna vec. Pri cteni jsem zjistil ze o evrope a jeji historii "pod povrchem" vlastne vubec nic nevim... a ze toho vim daleko vic o nabozenstvi a mysticismu vychodnich, hlavne asijskych kultur nez o tomtez tam kde ziju.
Vrele doporucuju, mozna je to krapet slozitejsi a kazdej v tom zalibeni najit nemusi, ale za zkousku to rozhodne stoji :)
#9 Host_En.Kidu_*
Odesláno 11.12.2005 09:46
Cetli jste nekdo Foucaltovo kyvadlo od Umberta Eca? .... za zkousku to rozhodne stoji :)
Eco se da jedine doporucit. Je to ovsem rekneme "tezsi" cteni.
Ono se da precist vsechno a udelat si na to zaver, ne? Ja docetl novou trilogii Star Wars o Hanu Solovi, a ackoliv jsem to puvodne koupil jen jako nouzovku, tak po precteni prvni knihy jsem sel a okamzite jsem si koupil druhy dil, ackoliv to znamenalo tyden nejist, o tretim dilu ani nemluve.
Osobne mam nejradsi Capkovi hry, Svejka, Steinbecka, Asimova ... proste klasiku no :) k moderne Viewegha a spol jsem prozatim cestu nenasel.
soutez z ceho to je: "(šeptem) Kam chcete. Heleno, veď ho. (strká je ven) Jdi, Adame. Jdi, Evo; budeš mu ženou. Bud jí mužem, Prime."
Odesláno 11.12.2005 10:58
Z novsich fantay knih by som odporucala Clive Barker - Abarat. Ak sa prenesiete cez fakt, ze je urcena skor mladsim citatelom, zistite ze v skutocnosti je to uzasny fantasy pribeh s hororovymi kulisamy, temnou hrozbou a charizmatickycm zaporakom, peknymi dejovymi zvratmi, a (pre mna) aj celkom originalnymi hrdinami a zapletkou. +je to krasna kniha, zatial vysli 2 diely a kazdy obsahuje okolo 200 originalnych malieb od autora ako ilustracii.
Odesláno 11.12.2005 11:06
Me se od Eca nejvic libi Jméno Růže a jak píše EnKidu, težšké čtení, ale já mám knížky které rozšiřují mojí slovní zásobu moc rádCetli jste nekdo Foucaltovo kyvadlo od Umberta Eca? Eco je jednak jeden z nejuznavanejsich odborniku na evropsky stredovek, jednak taky spisovatel par excellence.
Kyvadlo je uzasna vec. Pri cteni jsem zjistil ze o evrope a jeji historii "pod povrchem" vlastne vubec nic nevim... a ze toho vim daleko vic o nabozenstvi a mysticismu vychodnich, hlavne asijskych kultur nez o tomtez tam kde ziju.
Vrele doporucuju, mozna je to krapet slozitejsi a kazdej v tom zalibeni najit nemusi, ale za zkousku to rozhodne stoji :)

Jméno Růže bylo i s filmováno (CSFD), hlavní roli sir Sean Connery, ale amíci si samozrejme vzali jenom tu akcni a dobrodružnou část knihy.
Pokud můžu doporučit oprdavdu dobreho autora historických knih, který se zabývá starověkem, předvším dobou vzniku prvních demokratických řeckých stát, tak si určitě přečtěte něco od Steven Pressfielda (Souboj s Bohy, Ohnivá Brána, Poslední z Amazonek).
Teď čtu výborný překlad Merleho "Vladař na scéně" od Miroslava Drápala, historický román odehrávají se v době francouzkých náboženských válek.
...lady Staffordová nedodala, tentokrát po anglicku: "Rytíři, we have argued enough. I shall kiss you, if you accept it."
"Aj, madame," pravil jsem, "s radostí svoluji..."
Leč nedokončil jsem. Zavřela mi ústa způsobou, jakž pověděla, kterážto způsoba, jakoliv libá, byla tuze krátká, jakoby mi chtěla dát na vědomost, že nic už poté nepřijde, na což jsem si ostatně nečinil nižádné naděje věda, kterak vysoko si ta vznešená dáma cení svůj původ a svou ctnost, přičemž to první posiluje druhé, jakž se přiházívá. Načež mi nezbylo, kdyžtě jsem zastrčil do kapsy políbení tak lehoučké a ten váček tak těžký, neže zahrnout lady Staffordovou díky a poklanami, chvalozpěvy a ujišťováním o své neskonalé úctě. Což jsem činil bohatě a podle svého zvyku plnými hrstmi, ponecháveje ji posléze u stejné spokojenosti se mnou a s mou výmluvností jako se sebou samou, anať byla byla skrze mě tak dobře posloužila svému choti a své královně.
Košaté souvětí které mají svůj rytmus, archaická slova a slovní obraty, moc pěkně se to čte. Doporučuji DMkům jako studijní materiál.
#13 Host_Zaki72_*
Odesláno 11.12.2005 11:33
Pomiňme Sapkovkého a jeho Zaklínače.
Hodně mě zabavila Achája, kterou napsal Andrzeje Zieminański (3 díly)
Akční a spletitý příběh jedné princezny, která byla intrikami přinucena vzdát se do otroctví. Tím začíná její příběh.
Odesláno 11.12.2005 11:39
Eco samozrejme povinost pro vsechny kdo maji radi evropskou historii.
A z fantasy Sapkowski, obvzlast pak historicka fantasy Narrenturm. Mnam. Doporucuje 10 Alwinu z 10 :)
Jinak z ceskych autoru se me libi knizky od Medka (Dobrodruh, krasne retro na dobrodruznou literaturu predvalecne ery) a Zambocha (Lihen, Konias, pohodove cteni).
Odesláno 11.12.2005 12:27
Pak samozřejmě děj a propracovanost světa.
Štěstí ve stínech
Příchod tmy
Zrádcův měsíc
Pak další právě vydávaná triologie:
Dítě proroctví
Skrytý válečník
No a třetí ještě není na světě
#16 Host_En.Kidu_*
#17 Host_Wyvern_*
Odesláno 11.12.2005 14:22
ctete, rozviji to dusi...;]
#18 Host_Mole_*
Odesláno 11.12.2005 14:44
Tohoto morbidního pana spisovatele teď čtu já.
Odesláno 11.12.2005 15:41
Odesláno 11.12.2005 17:02
...Na sedadle spolujezdce byla mladá žena v sukni vykasané až na stehna.O ni se opírala asi tři roky stará holčička. Obě byly mrtvé. Krky jim otekly jako duše z pneumatiky a kůže měla purpurově červenou barvu jako modřina. Pod očima měly kůži oteklou úplně stejně. Vic později říkal, že vypadaly jako hráči baseballu, kteří si pod oči natřeli čenidlo, aby je neoslňovalo slunce. Oči nevidomě zírali před sebe. Žena držela dítě za ruku. U nosu jim zaschl chuchvalec hlenu. Kolem nich bzučeli mouchy, usedali na hlen a lezli jim do otevřených úst...
Tohoto morbidního pana spisovatele teď čtu já.
Mole Mole ty můj chlapče! Stephen King - Svědectví? Ten morbidní chlápek má skvělý smysl pro humor a temnou atmosféru. Jinak pokud se ti zalíbí, tak sedmidílná (u nás zatím 6)sága Temná Věž je, podle mě, to nej co napsal.
Pak pro ty co baví číst flamy doporučuju Amélii Nothombovou, asi nejvíc Vrahovu hygienu. Hlavní hrdina má naprosto skvělé hlášky a je něco jako Nicholson v Lepší už to nebude, akorát lepší :)
Příspěvek upravil Maslostroj: 11.12.2005 17:32
Odesláno 11.12.2005 17:05
"Byl jednou jeden kocour a ten neměl rád déšť. A sníh ho studil do tlapek. Ale choval pevné přesvědčení, že když se otevře dostatečný počet dveří, jedny přece musí vést do jasného letního dne..."
A já myslel, že je to Z deníku kocoura modroočka, skvělé dětské knížky, kterou mi doporučila jedna nejmenovaná bledá tvář a je to strašně pěkné.
Odesláno 11.12.2005 17:05
Jasne, to nejde nepoznat :)) A aaano, R. Heinlein :)Dvere do leta, ale autora jenom tak strelim... Robert Henlein? :)
----------------------------
a dalsi ma oblibena:
PS prosim povjeste prof Nemurovy ať se tolyk nesteká gdyš se mu lidi smňejou a pak bude mít víc přítel. je lechkí mít přátelé gdyš človjek nechá lidi ať se mu smňejou. Kam du budu mít zpoustu přítel.
PS prosim esli to pude dejte ňáký rúže nahrop ..... na dvorku
Odesláno 11.12.2005 20:26
Tohle je podpasovka, protoze Ruze pro Algernon je samostatna povidkaPS prosim povjeste prof Nemurovy ať se tolyk nesteká gdyš se mu lidi smňejou a pak bude mít víc přítel. je lechkí mít přátelé gdyš človjek nechá lidi ať se mu smňejou. Kam du budu mít zpoustu přítel.
PS prosim esli to pude dejte ňáký rúže nahrop ..... na dvorku

Odesláno 11.12.2005 20:28
„Později, když jsme popíjeli kafe, pocítil jsem k ní něco jako bratrskou lásku, ale potlačil jsem to.“
„Strávili jsme tolik času lhaním jeden druhému, že jsem se rozhodl říct, co skutečně cítím. Jen abych viděl, jestli si toho někdo všimne.“
„Věřil jsem mu jako bratrovi. To jest ani za mák.“
„Povím ti něco, co ti měl říct Benedikt už dávno: nikdy nevěř příbuzným. Jsou daleko horší než neznámí lidé. U těch máš alespoň možnost, že ti nechtějí ublížit.“
„Myslíš to vážně, viď?“
„Myslím.“
„A platí to i na tebe?“
Usmál jsem se. „Samozřejmě, že to na mě neplatí. Jsem snůška dobroty, cti a milosrdenství. Mně můžeš věřit úplně ve všem.“
„Tvrdil jsem sice vždycky, že chci umřít v posteli, ale představoval jsem si to tak, že mě jako starého pána rozšlápne slon při milování.“
„V soukromí malého hájku jsem naplnil helmu mýdlovou vodou a oholil si vousy. Pak jsem se pomalu oblékl do oděvu ve svých osobních barvách. Byl jsem zas tvrdý jako kámen, temný jako zem a podlý jako samo peklo.“
„V tentýž den příští rok jsem šel z bytu své přítelkyně pozdě v noci, když mne přepadli tři muži – jeden měl nůž a druzí dva pořádné olověné trubky – a nebyli ani tak zdvořilí, aby mě požádali o peněženku.
Uložil jsem jejich pozůstatky ke vchodu blízkého obchodu s gramofonovými deskami.“
„Nemá žádný význam umět se přenést kamkoli, když je někdo kretén všude.“
Na okamžik zkoumala mou tvář, ale nedal jsem nic najevo. A tak poznamenala: „Když jsi měl jako dítě špatnou náladu odpovídal jsi jednoslabičně.“
„Ano,“ řekl jsem.
„A vzbuď mě, jedině kdyby nastal konec světa, a to ještě s obzvlášť zdařilými speciálními efekty.“
„Strýčku, když jsi byl ještě můj učitel, tak jsi často promloval velice záhadně,“ řekl jsem. „Ale teď jsem už zasvěcenec a myslím si, že mi to dává právo říct, že vůbec nemám ponětí, o čem to sakra mluvíš.“
„Dobrá, dobrá, synovče. Jsi zmaten?“
„Jako vždy.“
„Je to dost složité, a jestli mám zůstat vzhůru tak dlouho, abych ti to stačil vylíčit, budu potřebovat nějakou kávu,“ řekl jsem.
Vzdychl jsem a nalil si. Vzal jsem do ruky Klenot Vládce.
„Snad bych ti ho mel radši vrátit, než začnu,“ řekl jsem.
Začal jsem se zvedat, ale on zavrtěl hlavou.
„To si nemyslím,“ prohlásil. „Jestli si ho teď sundáš, patrně zemřeš.“
Zase jsem se posadil.
„Mléko nebo cukr?“ zeptal jsem se.
Příspěvek upravil Glorfindel: 11.12.2005 20:33
Odesláno 11.12.2005 21:46
0 uživatelů si čte toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních